Her kan du ha naturen for deg selv

Foto: Marius Dalseg Sætre

Liker du å ha naturen for deg selv? Selv om vi er mange som vil ut og oppleve naturen, er det fullt mulig å finne steder som knapt ser folk. Vi gir deg fem tips til hvor du kan dra.

Flotsberget på Finnskogen

Flotsberget på Finnskogen er ikke et ukjent turmål, men den lille DNT-hytta som hviler her hadde bare to registrerte overnattinger i 2017. Opprinnelig var hytta bosted for brannvakta, som om somrene hadde tilholdssted på Flotsberget der du finner et brannvakttårn. Tårnet ligger ca. 400 m nord for hytta. Med sine to sengeplasser er dette et perfekt turmål for deg og kjæresten. Sjansen er stor at dere får både hytta og utsikten helt for dere selv.

Adkomst fra setrene/hyttene i Sør-Flotta via blåmerket, 1,5 km lang, bratt sti til toppen. Nordfra er det merket sti fra Storhovsetra via Mellumvollen til Flotsberget. Husk å ta med vann, da det ikke finnes vann på toppen.

LES OGSÅ: Fem byer - fem vårturer

Hytta ligger idyllisk plassert på toppen av Flotsberget.
Hytta ligger idyllisk plassert på toppen av Flotsberget. Foto: Hallgrim Rogn

Sørøya i nord

Sørøya ligger, til tross for hva navnet tilsier, helt nord i landet – nærmere bestemt i Vest-Finnmark. Her finner du fiskevann, blomsterenger, fjell og noen av Norges flotteste sandstrender med Barentshavet like utenfor. Tenk å vandre her i midnattsolen!

I fjor ble det merket en helt ny rute på øya – Sørøya på langs - 100 kilometer fra Sørvær til Tarhalsen helt i nord. Du kan ta hurtigbåt til Sørvær fra Alta, Hammerfest og Hasvik. Fra Akkarfjord ved slutten av ruta går det hurtigbåt tilbake til Hammerfest.

På turen er det telt som gjelder, og turen tar ca. en uke med dagsmarsjer på 15-20 kilometer. Om du ikke vil være helt alene, kan du blir med Troms Turlag på denne turen i starten av september. 

LES OGSÅ: Les om Sørøya og andre fine turer i jubileumsboka

Sørøya kalles gjerne for "den grønne øya i nord".
Sørøya kalles gjerne for "den grønne øya i nord". Foto: Tom Eirik Ness

Breheimen

Breheimen kommer gjerne i skyggen av sin mer kjente og større nabo, Jotunheimen. Her kan du derfor risikere å ikke møte en sjel. Det er likevel ingenting å si på hva naturen har å by på. Du kan oppleve vinterforhold på breene og toppene, vår nede i lia og sommer i dalene. Spennvidden i rutenettet er også så stor at omtrent alle vil finne dagsetapper som passer.

Det ligger til sammen 14 selvbetjente og ubetjente DNT-hytter i Breheimen. I tillegg kan du gjennom sommeren komme til middagsservering og oppredde senger på de betjente hyttene Sota Sæter og Nørdstedalseter. Lørdag 30.juni til søndag 1.juli kan du til og med overnatte gratis på de betjente hyttene.

LES OGSÅ: Velkommen til fjells i sommer

Barnas Turlag med familicamp på Sota sæter i Juli 2015.
Barnas Turlag med familicamp på Sota sæter i Juli 2015. Foto: Marius Dalseg Sætre

Elgpiggen i Femundsmarka

Elgpiggen minner litt om en topp i Rondane med sine runde og avslipte form, men ligger i mindre besøkte Femundsmarka. Toppen er 1604 meter høy og godt synlig i landskapet, da avstanden til de nærmeste toppene er relativt stor. Utsikten strekker seg derfor langt.

Fjellet kan bestiges fra Spekedalssætra, hit kan du kjøre helt frem med bil. Deretter følger du stien mot Hodalen til du kommer over tregrensa, og fortsetter mot toppen av fjellet i sørøstlig retning.

LES OGSÅ: De ti beste turene fra årets turkatalog

Elgpiggen.
Elgpiggen. Foto: Halfdan Søndergaard Holm

Austheiene

Austheiene er navnet på fjell- og heistrøkene mellom Setesdal i vest og Arendals- og Skiensvassdragene i øst. Lengst nord har du muligheten til å komme opp i høyden, mens det sør for RV 45 flater mer ut. Her kan du vandre fra den ene sjarmerende hytta til den andre, og fiskevannene ligger på rekke og rad.

Det ryktes om at vandreturen fra Torsdalsbu over Himmelkvævristine (1056 moh.) til Hovstøyl er en av de vakreste i Austheiene. Den ubetjente hytta Torsdalsbu ligger rett ved skogsvei noen kilometer utenfor Fyresdal sentrum. Om du overnatter her en fredags kveld, kan fortsette videre til Hovstøyl neste dag, for deretter å returnere til startpunktet på søndagen. Perfekt helgetur!

LES OGSÅ: Tre gode hyttehistorier

Hovstøyl i Austheiene.
Hovstøyl i Austheiene. Foto: Per Roger Lauritzen

Annonse