Fjortisfest i skogen

Rekordmange ungdomsmedlemmer i DNT 

Sosialt i løypa på OPPTUR 2018 på Romsås.
Sosialt i løypa på OPPTUR 2018 på Romsås. Foto: Line Hårklau

En hel skoledag hvor det vrimler av fjortiser i skog og fjell: Onsdag 2. mai gikk DNTs  årlige OPPTUR for landets åttendeklassinger av stabelen.

– Vi har hatt det kjempegøy, utbryter Maja Louise Bakkejord (14).

– Ja, men turen var ganske slitsom. Samtidig er jeg glad vi har gjort det, for nå kan jeg slappe av med Netflix med god samvittighet, legger Diana Walizadeh (14) til.

De to fjortenåringene fra Lindeberg skole i Oslo deltok på Opptur på Romsås sammen med 1.300 andre Oslo-elever. Turen gikk fra Svarttjern opp til Røverkollen og ned igjen til Steinbruvann.

– Jeg synes vi trengte denne turen, sier Maja Louise.

Maja Louise Bakkejord og Diana Walizadeh (begge 14) fra Lindeberg skole er fornøyde etter en slitsom, men fin tur.
Maja Louise Bakkejord og Diana Walizadeh (begge 14) fra Lindeberg skole er fornøyde etter en slitsom, men fin tur. Foto: Line Hårklau

Over 32 000 påmeldte elever deltok på Opptur, fordelt på 107 arrangementer. Det vil si at over halvparten av landets åttendeklassinger bruker denne dagen på friluftsliv og naturopplevelser.  

DNT opplever en kraftig vekst i unge medlemmer. Antall medlemmer i alderen 13-18 år økte med 9,5 % i 2017, og nå er det 44 000 medlemmer i DNT ung. 

– Dette er ekstra hyggelig med tanke på at DNT feirer 150-årsjubileum i år. Noe av det viktigste vi gjør er å føre turgleden videre til nye generasjoner, sier DNTs generalsekretær, Nils Øveraas. 

Les mer om OPPTUR

Knallsuksess i Bergen og Stavanger 

I Bergen er alle skolene med på Opptur, i tillegg kommer flere skoler utenfor byen inn for å delta. Hele 3.600 elever inntar fjellene, og over 40 frivillige fra Bergen og Hordaland Turistforening er med på å gjøre arrangementet til en suksess.  

– Skolene og elevene koser seg med en flott dag ute over tre fjell, og når de kommer i mål får de ei kul t-skjorte. T-skjorta ser vi igjen i bybildet videre utover våren og sommeren, forteller Silje Valla, ungdom- og fjellsportansvarlig i Bergen og Hordaland Turlag. 

Også i Stavanger er Opptur svært populært. Her er det rift om plassene og i løpet av få timer meldte over 2000 elever seg på. 

– Stavanger Turistforening har en lang og god Opptur-tradisjon og har 19 påmeldte skoler, sier Arild Rosnes, fagsjef for skole, i Stavanger Turistforening, som byr fjortenåringene på underholdning i målområdet.  

Les også:

Uoffisielt junior-NM i støvelkast  

I 2017 ble det for første gang arrangert «Uoffisielt junior-NM i støvelkast» på Opptur. Dette er en suksess som ble gjentatt flere steder i år, og etter Opptur var det kåring av vinnerne.

Emma Kahn ved Nannestad ungdomsskole hadde det lengste kastet blant jentene, og Hans Kristian Johnsrud Stepien fra Sør-Odal ungdomsskole kastet lengst blant alle guttene. De er dermed uoffisielle juniornorgesmestere i støvelkast, og premien er et par sko og støvler fra Viking og et diplom, som ble delt ut av henholdsvis leder i Nannestad Turlag, Karl Henrik Laache, og Hjalmar Nergaard, nestleder i DNT Odal.

Konkurransen arrangeres i samarbeid med DNTs partner Viking Footwear.  

Usikker på hvordan støvelkast fungerer? Se videoen under! 

 Kjappe fakta om OPPTUR: 

  • En nasjonal turdag for åttendeklassinger, arrangert av DNT 

  • Arrangeres for 13. gang i 2018 

  • Over 32.000 ungdommer, deltar i år, over halvparten av landets åttendeklassinger 

  • Det er 107 arrangementer over hele landet  

  • Turene er om lag ti kilometer lange og går til en topp eller lignende i nærområdet 

  • Arrangementet gir sosialt samvær, fysisk aktivitet og naturopplevelser. 

Annonse

Bilder: Line Hårklau, Kari Nygard Tvilde, André Marton Pedersen og Marius Dalseg Sætre

Annonse