Ja til ekte grønn fredag

Kjøp brukt i stedet for nytt. Her fra byttedag på Friluftshuset Sørenga tidligere denne uka.
Kjøp brukt i stedet for nytt. Her fra byttedag på Friluftshuset Sørenga tidligere denne uka. Foto: Line Hårklau

– Nå er det nok. Ikke bruk uttrykket "Green Friday" til å selge enda mer utstyr til folk, er ungdommens svar til næringslivet.

Silje Valla, ungdomsansvarlig i Bergen og Hordaland Turlag, rister på hodet. Hun er oppgitt over at handelsstanden nå bruker uttrykket Grønn fredag til å selge enda mer utstyr til nordmenn. På f.eks XXL og Tilbords kan man nå lese om "Green Friday" - med ekstra gode tilbud. 

– Alle kan jo bruke ordet "grønt", men vi i DNT ung bruker uttrykket Grønn fredag når vi arrangerer byttedager, som en motpol mot kjøpehysteriet Black Friday. Vi syns det blir helt feil når handelsstanden nå bruker dette uttrykket til å selge enda mer utstyr og ting, sier Valla.

Ekte grønn fredag

Allerede i 2016 startet DNT ung med Grønn fredag, hvor folk kan kjøpe, selge og bytte brukt friluftsutstyr. Her kan man også få hjelp til å reparere ting. Med andre ord en ekte grønn fredag.

– For hva er grønt med en dag hvor folk oppfordres til å kjøpe enda mer utstyr? Nordmenn er allerede på topp i verden når det gjelder kjøp av sports- og friluftsutstyr. Dette er ikke en utvikling vi trenger å være stolte av, sier Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung.

Et stort paradoks

Tek.no skriver tirsdag 24. april at de har gode nyheter for dem som har "abstinenser" etter Black Friday, og at "ironien som ligger i å ha en «grønn» superhandledag ser ikke ut til å sette noen brems på det hele."

– Å spille på ord som gir assosiasjoner til bærekraft når man snakker om en salgsdag er ikke ironi, det er den rake motsetningen. Endelig er det vår og grønt, og en shoppingdag symboliserer på ingen måte nordmenns glede over våren, sier Reiten.  

Gjør noe som faktisk er grønt

I stedet for å delta på «Green Friday» og fylle boden med flere ting du ikke trenger, oppfordrer derfor DNT ung deg til å gjøre noe som er grønt: 

·         Gå en tur i nærmiljøet eller skog og mark 

·         Inviter en venn på kaffe på nærmeste benk 

·         Ta med kjæresten på en hyggelig overnatting på en av DNTs ubetjente hytter 

·         Kjøp brukt om du virkelig trenger noe 

DNT ung håper alle vil tenke seg om før de går bananas på kjøpehysteriets «Green Friday», og husker på at turen antakelig ikke blir bedre med nytt utstyr. Ikke ha abstinenser etter handleposer fulle av ting du kjøpte bare fordi det var på salg - hig heller etter de gode opplevelsene!  

LES OGSÅ:

Annonse

Skrevet av Line Hårklau 27. april 2018