Grønn onsdag

Fant ut at randonee ikke var noe for deg likevel, eller trenger du noe til sommerturene?  Gi friluftsutstyret ditt et nytt liv eller gjør et bruktkupp på Grønn onsdag!  

Onsdag 27. april inviterer DNT ung til den nasjonale byttedagen Grønn onsdag. Her kan du bytte til deg, gi bort eller selge friluftsutstyr- og klær du har liggende.  

– Vi som elsker naturen og friluftsliv er også den gruppen som forbruker mest. Mange vil ha årets farge på jakken, nytt utstyr til sommeren eller lar seg lett friste til å kjøpe noen dingser vi tenker at blir nyttig. Sånn kan det ikke fortsette. Vi må ta grep og legge om vanene våre for å senke forbruket og minske miljøbelastningen, sier Anna Nes, leder i DNT Ung.

– Grønn onsdag er en fin anlending til å tenke bærekraft før sommerturene. Du kan ta vare på miljøet ved å gi ting du ikke bruker et nytt liv, samtidig som du kan gjøre noen skikkelige kupp! Det selges så utrolig mye bra som er brukt og mye er nesten ikke tatt i bruk en gang. 

 Det hele startet med Grønn fredag - et motsvar til kjøpefesten Black Friday som arrangeres i slutten av november hvert år. Grønn fredag har blitt en stor brukthandelsdag, og derfor arrangeres Grønn onsdag flere steder i landet for å holde fokuset oppe også på denne tiden av året. 

Her er det Grønn onsdag-arrangementer: 

Lenkene går mer info om det lokale arragementet. 

Oslo​​​​​​​

Kristiansand

Stavanger

Sarpsborg

Mo i Rana

Alta (NB: Arrangerer 4. mai)

Haugesund (NB: Arrangerer 7. mai)


Utfordret næringsministeren  

Nordmenn bruker mest penger på sports- og friluftsutstyr av alle i verden. Mye støver bort på boder og loft, og nye ting blir kjøpt lenge før det gamle er utslitt. Dette er med på å skade naturen vi er så glad i.  

Brukthandel er viktig for å minimere miljøavtrykket til den enkelte. I forbindelse med Grønn fredag 2021 oppfordret DNT ung næringsministeren til å gjenoppta arbeidet med brukthandellova. Det nåværende lovverket gjør det vanskelig å kjøpe og selge brukt, og det fører blant annet til at næringslivets mulighet til å bidra i sirkulærøkonomien begrenses.

DNT ung ønsker en lov som er bedre tilpasset dagens behov, klimaavtrykk og folks ønske om å handle brukt. Statsråden svarer i et brev til DNT ung av vi regjeringen vil «gå inn i dette arbeidet med et mål om en lovgivning som fremmer ombruk, bytte, reparasjon og mindre forbruk av nye ting».


Her fra Grønn fredag på Friluftshuset i Oslo.
Her fra Grønn fredag på Friluftshuset i Oslo. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Annonse