Grønn onsdag

Fant ut at randonee ikke var noe for deg likevel, eller har du en anorakk etter bestemor som ikke blir brukt? Gi friluftsutstyret ditt et nytt liv på Grønn onsdag!  

Onsdag 25.april inviterer DNT ung til den nasjonale byttedagen Grønn onsdag. Her kan du bytte til deg, gi bort eller selge friluftsutstyr- og klær du har liggende.  

– Du kan ta vare på miljøet ved å gi ting du ikke bruker et nytt liv, samtidig som du kan gjøre noen skikkelige kupp! Det selges så utrolig mye bra som er brukt, eller som kanskje ikke engang er tatt av prislappen på, forteller Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung.  

 Det hele startet med Grønn fredag - et motsvar til kjøpshysteriet på Black Friday som arrangeres i slutten av november hvert år. Grønn fredag ble en suksess, og DNT ung så behovet for en tilsvarende byttedag på våren. Dette er andre gang Grønn onsdag arrangeres med byttedager over hele landet.  

I verdenstoppen på forbruk 

Nordmenn bruker mest penger på sports- og friluftsutstyr av alle i verden. Mye støver bort på boder og loft, og nye ting blir kjøpt lenge før det gamle er utslitt. Dette er med på å skade naturen vi er så glad i.   

– Vi er flere og flere som driver med friluftsliv og som vil ha naturen som lekeplass. Mange av oss kjøper en del utstyr, reiser langt og gjør andre ting i forbindelse med friluftslivet som er med å ødelegge naturen og gi store klimagassutslipp. Slik kan vi åpenbart ikke fortsette, sier Reiten. 

 Utfordrer sportsbransjen 

Som Norges største friluftsorganisasjon er DNT opptatt av at folk skal bruke og verne naturen samtidig. Da DNT ung-representanter fra hele landet møttes under landsmøte i Drammen nylig, var budskapet klart - fiks alt alltid, og lån eller lei utstyr, slik at flere kan få oppleve friluftslivets gleder. 

DNT ung utfordrer ikke bare Norges befolkning, men også hele sportsbransjen til å ta grep for å bli mer miljøvennlige. Blant annet ved å oppfordre til gode reparasjons- og panteordninger, valg av bærekraftige og miljøvennlige materialer, og utleie og salg av brukte klær og utstyr.   

Les også: 100 friluftsungdommer inntar Drammen

Les hele resolusjonen her

100 ungdommer møtte på landsmøtet til DNT ung i Drammen nylig.
100 ungdommer møtte på landsmøtet til DNT ung i Drammen nylig. Foto: Marius Dalseg Sætre

Kult å bruke brukt   

Anorakken til bestemor, gamasjene til bestefar og skidressen til tante er heldigvis kult å bruke igjen. Gjenbruk har kommet for å bli! Finn frem klær som ikke passer, eller utstyr som står i boden og ikke blir brukt.  

Du velger selv om du vil bytte det du har med noe annet, eller legge det på «vippsebordet» der du setter en sum på utstyret du vil selge. Du kan selvsagt også delta uten å ha med noe, og likevel sikre deg et friluftskupp.  

 Og husk miljøvettregel nummer 2: Sats på opplevelser, ikke utstyr!  

Kan du alle Miljøvettreglene?

Grønn Onsdag blir arrangert på disse stedene rundt om i landet:

Grønn fredag på Friluftshuset!
Grønn fredag på Friluftshuset! Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Annonse

Skrevet av Jasemin Folvik Adem 20. april 2018