Fem byer - fem vårturer

Foto: Marius Dalseg Sætre

Våren er her! Vi gir deg fem bynære turtips.

Vi har hatt en usedvanlig snørik og lang vinter. I høyereliggende strøk vil snøen trolig ligge en god stund til, men i byene våres det for hver dag som går. Her finner du fem fine turer med startpunkt i fem av våre største byer.

STAVANGER - Vårslepp i Viglesdalen

Et par timers kjøretur fra Stavanger sentrum åpner det seg opp fantastiske turmuligheter. Kaja Storaker, leder for tursenteret i Stavanger Turistforening, snakker entusiastisk om turen fra Nes til DNT-hytta Viglesdalen.

– Viglesdalen er et yndet turmål fra tidlig om våren til langt ut på høsten. Stedet beskrives som den grønne oasen i fjellheimen. Her kommer både hvitveis og bjørk så fort vi får litt gode temperaturer.

For å komme til Nes følger du riksvei 13 fra Årdal. Ta av ved Tveit og følg skiltet til Nes. Kjøretid fra Stavanger sentrum er beregnet til rett over to timer og starter med ferge til Tau. Fra parkeringen er det 2-3 times gange og 7 km inn til Viglesdalen. Stien følger elva, her er det mange fine kulper å bade i når sommeren kommer. Like før du kommer til hytta går du over en imponerende steinbru, som ble bygget av svenske arbeidere tidlig på 1900-tallet.

Hytta er ubetjent og har 34 sengeplasser, perfekt for en helgetur. Herfra kan du gå videre til Stakken og Nilsebu, eller du kan returnere til Nes samme vei som du kom. Har du lyst på en luftig opplevelse er det mulig å gå på umerket sti og ta seg en topptur til Risen eller Klinkehorten.

– Husk å ta med et lite glass slik at barna kan se på rumpetroll under broen ved Hiavatnet, og ta en is på Tau før du returnerer til Stavanger, oppfordrer Storaker.

LES OGSÅ: Støtt DNT-hyttene: Gå og vinn!

Steinbrua i Viglesdalen.
Steinbrua i Viglesdalen. Foto: Stavanger Turistforening

BERGEN - Jubileumstur på Vidden

Søndag 22.april arrangerer Bergen og Hordaland Turlag jubileumstur til Menneskerettighetsvarden på Vidden. Varden ligger på Storhaugen på Vidden og ble reist til minne om FNs menneskerettighetserklæring som ble til like etter andre verdenskrig. For de som vil gå turen på egenhånd kan Menneskerettighetsvarden nås både fra Ulriken og Fløyen. Varden ligger nærmest Ulriken.

– Den er også et av målene våre på årets TiTur-liste, forteller Einar Sleire i Bergen og Hordaland Turlag.

TiTur foregår i perioden 1. april til 31. Oktober. Her har du muligheten til å bli kjent med mange av de flotte turmulighetene i Bergen. Turene har lav terskel og er egnet for folk i alle aldre, og med ulik turerfaring. Besøker du alle de ti turmålene på listen er du med i trekningen av flotte ytterjakker fra Bergans. Du finner mer informasjon om Titur Bergen her.

LES OGSÅ: Finn alle våre turer og aktiviteter her

Menneskerettighetsvarden på Vidden i Bergen.
Menneskerettighetsvarden på Vidden i Bergen. Foto: Thorbjørn Kaland

OSLO - Kajakk på fjorden

Hovedstaden er kanskje mest kjent for Oslomarka, men det finnes også gode turmuligheter til vanns. På Friluftshuset Sørenga kan du leie kajakk og padle ut på Oslofjorden.

– Å padle rundt Hovedøya er en fin tur på 40-60 minutter. Her kan du også gå i land flere steder. Vil du padle litt lenger kan du fortsette rundt Lindøya, før du vender tilbake til Sørenga, forteller Jostein Langslet, som er leder for Friluftshuset og fagsjef for kajakk.

Det er fremdeles kaldt i vannet, men så lenge man padler to eller flere sammen og kler seg i ull og vindtette klær, er det ikke noe problem å padle allerede nå.

– Kle deg etter vanntemperaturen, anbefaler Langslet.

For å få leie kajakk trenger du våttkort. Mangler du dette kan du delta på introkurs som arrangeres på Sørenga fra mai av.

LES OGSÅ: Kajakk og kano i Oslofjorden

Morgenpadling på Sørenga
Morgenpadling på Sørenga Foto: Juel Victor Grande, Eivind Haugstad Kleiven

TRONDHEIM - Vårskitur i bymarka

– Det er vårskitur som er greia ennå. Her blir det skiføre ut hele måneden, minst, forteller Jonny Remmereit, informasjons- og markedssjef i Trondhjems Turistforening.

Han anbefaler å sette seg på bussen til Granåsen og følge skiløypa til serveringshytta Rønningen. Turen er ca. 10 km lang og passer godt for hele familien. Her kan du også gå til fots når snøen slipper taket. Ønsker du å forlenge turen kan du gå videre til Grønlia, en annen serveringshytte, før du fortsetter tilbake til Granåsen. Dette er bymarkas hytte til hytte-tur, og utgjør en runde på ca. 15 km.

– Dette er en fin helgetur, men kan også gjennomføres på ettermiddagen nå som det er lyst så lenge, sier Remmereit.

LES OGSÅ: Seks flotte vårskiturer

Det er fremdeles skiføre i bymarka i Trondheim.
Det er fremdeles skiføre i bymarka i Trondheim. Foto: Jonny Remmereit

BODØ - Vandring i fjæra på Mjelle

I likhet med Trondheim er det fremdeles gode skimuligheter i Bodø, men om du heller vil kjenne på våren er vandring i fjæra på Mjelle en super aktivitet. Dette er et populært utfartsområde for hele familien kort vei fra Bodø sentrum.

– Du kan grille i sola og se helt til Lofoten på en klar dag. Det er kjempefint!, sier Marie Stabell Pettersen, aktivitetskoordinator i Bodø og Omegns Turistforening.

For å komme til Mjelle kjører du fylkesveg 834 mot Kjerringøy. Ta av mot Mjelle rett etter tettstedet Skau. Kjør over fjellet til en parkeringsplass helt nede ved sjøen. Her starter stien. Etter ca. en km kommer du til den første av to store strender. Det er også fullt mulig å gå videre langs en koselig, kronglete sti helt til Bremnesoddene ved utløpet av Mistfjorden.

LES OGSÅ: Årets turkatalog er her

Vakre omgivelser på Mjelle.
Vakre omgivelser på Mjelle. Foto: Bodø og Omegns Turistforening

Skrevet av Line Hårklau 16. april 2018