Historisk vandrerute åpner i Aurlandsdalen

Idyllisk i Aurlandsdalen.
Idyllisk i Aurlandsdalen. Foto: Marius Dalseg Sætre

DNT og Riksantikvaren åpner fire nye historiske vandreruter i løpet av sommeren 2018. Blant disse er den vakre ferdselsveien gjennom Aurlandsdalen i Sogn og Fjordane.

Fjellområdet hvor Østlandet møter Vestlandet byr på alt fra goldt steinlandskap til frodige dype daler. Før var ruta gjennom Aurlandsdalen det raskeste bindeleddet mellom Øst- og Vest-Norge, nå kan turentusiaster oppleve den samme ville naturen.

– Dette er en utrolig vakker tur med mye historie, som vi nå endelig får løftet opp og frem som Historisk vandrerute, sier prosjektleder Louise Brunborg-Næss.

Stølsvandring i Valdres

De nye Historiske vandrerutene ligger i ulike deler av landet og viser fram biter av norsk historie: seterkultur, handelsveier, fangstruter og den tidligste turistferdselen i fjellet. Målet er å gi turgåere en rikere opplevelse.

– Vi ønsker å gi så mange som mulig en rikere turopplevelse, og vi er veldig glade for å kunne lansere en familievennlig Historisk vandrerute i Valdres, med vandring mellom støler i aktiv drift, sier Brunborg-Næss.

Gå i fotsporene etter fjellpinoerene i Jotunheimen.
Gå i fotsporene etter fjellpinoerene i Jotunheimen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Lokale krefter står bak

Stølsrute i Valdres, Reisadalen i Nord-Troms, ferdselsvei gjennom Aurlandsdalen og jubileumsrute i Jotunheimen lanseres som historiske vandreruter i 2018. Rutene tilrettelegges av medlemsforeninger i DNT i samarbeid med lokale krefter.

– Vi er veldig fornøyd med årets lanseringer, som ikke hadde vært mulig uten mye frivillig drahjelp og dyktige medlemsforeninger og samarbeidspartnere, sier Brunborg-Næss.

Felles for alle rutene er at de skal gi inntrykk som beriker turopplevelsen. Fortellinger om kulturminner og historie knyttet til rutene formidles med skilting og merking til turgåere underveis, men like viktig er satsingen på digital formidling: de som ikke kommer seg ut på tur skal også kunne lese om den spennende historien og oppdage kulturminner langs rutene.

www.historiskevandreruter.no kan du «oppdage» vandrerutene etter hvert som de lanseres, planlegge turen og finne lenker til mye spennende historie.

Følg gjerne Historiske vandreruter på Facebook.

Kontaktinfo: prosjektleder Louise Brunborg-Næss: Telefon 482 97 373

Historiske vandreruter med åpning i 2018:

Jubileumsrute i Jotunheimen
Offisiell åpning på Fondsbu og Gjendesheim 30. juni 2018
Ansvarlig: DNT Oslo og Omegn

Stølsrute i Valdres
Lanseres august 2018
Ansvarlig: DNT Valdres

Historisk vandrerute i Reisadalen
Offisiell åpning 15. september
Ansvarli: Troms ved Nord-Troms turlag

Historisk vandrerute i Aurlandsdalen
Lanseres høsten 2018
Ansvarlig: DNT Oslo og Omegn

Om Historiske vandreruter:

Historiske vandreruter er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren som skal bidra til at gamle ferdselsårer blir kjent for sin unike kulturarv og får nytt liv som attraktive turruter. Prosjektet ble startet opp i 2012, med lansering av syv Historiske vandreruter i 2015 og 2016, og videreføres i 2018, takket være finansiering fra Sparebankstiftelsen DNB.

Skrevet av Oda Lundekvam By 20. april 2018