Finn din historiske hyttefavoritt

Gjendebu - eller Gjendeboden som hytta het da dette bildet ble tatt i 1872.
Gjendebu - eller Gjendeboden som hytta het da dette bildet ble tatt i 1872. Foto: Axel Lindahl/ Norsk Folkemuseum

Dagens fjellturister vil gjerne ha varm dusj, enkeltrom og vin til maten. I fotturismens barndom måtte vandrerne nøye seg med tarvelige, men gjestfrie setre. Her får du tips om tre hytter med en spennende historie.

I snart 150 år har DNT lagt stein på stein, tømmerstokk på tømmerstokk og bygget hytte etter hytte der ingen før hadde funnet ly. Til sammen har DNT rundt 550 526 hytter fordelt på over 260 ubetjente over 170 selvbetjente og 42 betjente, samt flere dagsturhytter og rastebuer, pluss et tuvetalls gapahuker. Et av DNTs mål har alltid vært at vandrere skal kunne sove trygt om natta, selv bortenfor sivilisasjonens utposter, slik styremedlem og skribent Henning Tønsberg skriver i årboka fra 1919:

«Der hvor ferden blev for lang, der hvor den trætte fotgjænger trængte herberg, eller hvor gjestfrie setre ikke længre formaadde at underbringe de stadig økende skarer, der la foreningen sine stuer.»

Turistattraksjon

Jovisst, var det «vildfjeldet» som skulle gjøres tilgjengelig, men den aller første hytta i DNTs portefølje var Krokan ved Rjukanfossen. Horder av turister kom til Norge for å se kaskader av vann kaste seg utfor fjellskrentene. Da Krokan åpnet dørene som herberge i 1871, var det anslagsvis 600–800 gjester i året, fram til nedleggelsen i 1896. På slutten av 1800-tallet hadde DNT fått flere hytter, på Hardangervidda og i Jotunheimen. Krækkja, Gjendebu, Gjendesheim og Skogadalsbøen hører med til de eldste betjente hyttene i landet.

Etter hvert fulgte Stavanger Turistforening og Trondhjems Turistforening opp med hytter i sine områder, som Bleskestadmoen, Storerikvollen og Trollheimshytta. I tillegg inngikk foreningen avtaler med setre og bondegårder som kunne tilby vandrere losji. Det ble bygget enkle steinbuer som ly i de mest ugjestmilde egnene, blant disse var steinbua på Memurubu fra 1870 og få år etter, steinbua på Leirvassbu. «Hytta på bandet» (Skagastølsbu) ble bygget i 1890, mistet taket og ble gjenoppbygget i sin nåværende form i 1894.

Bygging av Nye Skåpet og Hovinkoia i Slottsparken i mai 2016.
Bygging av Nye Skåpet og Hovinkoia i Slottsparken i mai 2016. Foto: Marius Dalseg Sætre

Ubetjente hytter i skog og fjell, og i slottsparken

Flere av medlemsforeningene i DNT gikk tidlig i gang med bygging av ubetjente hytter – uten proviant. Ofte skulle de erstatte losji på gamle støler, som etter hvert ble nedlagt. Hyttene hadde varierende standard, men var som oftest utstyrt med ved, kjøkkenutstyr og annet som var nødvendig for å overnatte. Men maten måtte turistene bære med selv.

I 1930-årene ble Ringerike Turistforenings hytte Hovinkoia i Holleia bygget. Sommeren 2016 var det dyktige snekkere som demonterte den tømmerstokk for tømmerstokk, og satte den opp i Slottsparken, sammen med Stavanger Turistforenings flunkende nye hytte Skåpet, i anledning av kongeparets 25-års regentjubileum. Koia er en tradisjonell DNT-hytte, og modell for flere senere byggeprosjekter. Etter eventyrlige dager i Slottsparken med stort publikumsbesøk, er den lille hytta satt opp på Norsk Folkemuseum på Bygdøy, der den fordmidler historiten om hvor sentralt turglede er i den norske folkesjela.

Tegning av Nye Tungestølen, designet av Snøhetta. Planlagt ferdigstilling i 2018.
Tegning av Nye Tungestølen, designet av Snøhetta. Planlagt ferdigstilling i 2018. Foto: Snøhetta

La deg inspirere

«Nye tider og nye behov», sier arkitekten i Snøhetta som har tegnet den mye omdiskuterte og moderne hytta på Tungestølen i Luster. DNT definerer sine hytter på en fornyet måte i dag i forhold til tidligere. Bedre økonomi gir muligheter for en annen standard, og «enkelheten» blir ulik tidligere tider. Det funksjonelle vil likevel alltid være viktig – også i fremtiden. Nye og gamle hytter vil ønske deg velkommen. For deg som ikke liker det hippe og moderne, får trøsten være at de tradisjonelle og enkle DNT-hyttene vil være i flertall – i lang tid fremover. Under kan du lese om et utvalg fantastiske hytter med særegne historier og gode senger, til inspirasjon og drømmer om nye turmål.

Krokan ved Rjukan var DNTs første turisthytte. I dag ligger hytta plassert ovenfor riksveien. Bildet er tatt like før århundreskiftet.
Krokan ved Rjukan var DNTs første turisthytte. I dag ligger hytta plassert ovenfor riksveien. Bildet er tatt like før århundreskiftet. Foto: Axel Lindahl

KROKAN

Den første hytta

Noe av det første Den Norske Turistforening gjorde etter stiftelsen i 1868, var å gi penger til en vei inn mot foten av Rjukanfossen. Samtidig prøvde DNT å kjøpe gården Krokan, som lå like over fossen ved den bratte Maristien. Veien ble det ikke noe av, men Turistforeningens utsendte, Albert Fenger-Krog, klarte å overtale bonden på Krokan til å selge for 400 spesidaler, fordelt over ti år.

Litt tid tok det før folkene på gården flyttet ut og ny innredning var på plass, men i 1871 var Krokan endelig klar til å ta imot de første turistene. Utfordringene stod tidlig i kø på Krokan. Blant annet var det problemer med å skaffe melk til gjestene fordi ingen ville leie ut kyr – det var så bratt rundt hytta at kyrne lett kunne falle utfor stup og slå seg i hjel.

Etter hvert viste det seg også at turisttrafikken til Telemark og Vestfjorddalen økte så mye at her trengtes det større investeringer enn DNT kunne makte. Da staten i 1896 sprengte vei gjennom Maristien, ønsket ikke DNT å beholde en hytte som lå ved en «Chausse». Krokan ble stengt året etter, og siden flyttet til dit den står i dag. I 1903 ble hytta solgt for 8000 kroner til forløperen for Norsk Hydro. Krokan eies i dag av Ragnhild og Claus Helbergs stiftelse, som er en selvstendig stiftelse i DNT.

HVOR: Øvre Telemark, med utsikt over Vemork mot Gaustatoppen og Rjukan.

ADKOMST: Kjør gjennom Rjukan sentrum mot Rauland. Forbi Krossobanen og Vemork og rett gjennom Maristi-tunnelen. Krokan Turisthytte finner du på høyre side rett etter tunnelen. Åpen i høysesong, men tilbyr ingen overnatting.

Natt på nordlysobservatoriet på Haldi Sukkertoppen i Alta
Natt på nordlysobservatoriet på Haldi Sukkertoppen i Alta Foto: Heidi Ottem

NORDLYSOBSERVATORIET

Danse med Aurora

Høyere enn alle fjellene rundt Altafjorden rager Sukkertoppen, også kjent som Háldi/Haldde, 904 meter over havet. Her bygget nordlysforskeren Kristian Birkeland et nordlysobservatorium i 1899, og fikk Stortinget til å bevilge midler til fast drift av observatoriet. De systematiske nordlysobservasjonene over flere år førte til at Alta ble et senter for internasjonal forskning av aurora borealis (nordlys).

I 1912 fikk bestyrer Ole Andreas Krogness bygget et hus på Haldde, med plass til fire leiligheter til forskerne og deres familier. Observatoriet var i drift fram til 1926. Det ble brent av den tyske okkupasjonsmakten i 1944. Bare rester av grunnmuren sto igjen da bygningene fikk nytt liv etter restaurering på 1980-tallet. Vinteren 2017 overtok Alta og Omegn Turlag driften av Nordlysobservatoriet.

HVOR: Alta

SENGER: 6

ADKOMST: En gammel kjerrevei går fra avkjørsel fra E6 før Kåfjordbrua ca. 400 m nord for Kåfjord kirke i Alta kommune. Turen er 9 km lang og tar ca. 3 timer i normalt tempo.

Gjendesheim i april 2016.
Gjendesheim i april 2016. Foto: Marius Dalseg Sætre

GJENDESHEIM

Storstua ved Gjende

Flaggskipet av DNTs hytter er den kalt, Gjendesheim, ved utløpet til Gjende. Med utsikt innover det bratte bandet på Besseggen, er det Gjendesheim de fleste fjellturistene bruker som utgangspunkt for sine turer i Jotunheimen.

Den sagnomsuste reingjeteren Jo Gjende levde som en eneboer i fjellet og ble regnet som en farende fant. I 1840 bygget han seg ei bu ved Gjendeosen, og den kan gjestene på Gjendesheim se fra spisestuen. Fra Gjendesheim tar mange vandrere Gjendebåten til Memurubu og Gjendebu, eller de bor noen dager på den gjestfrie hytta og går turer i området.

HVOR: Jotunheimen

SENGER: 185

ADKOMST: Helårsvei frå Vågå/Otta og Sjoa i Gudbrandsdalen. Om sommeren over Valdresflye.

Artikkelen er publisert i DNTs årbok 2017. 

Se UT.NO for flere hytter i hele Norge.

Les mer: 

Annonse