Et løft for grønnere forbruk

Fiks alt, alltid, og lån eller lei ut utstyr, sånn at flere kan få oppleve friluftslivets gleder, er oppfordringen fra landsmøtet til DNT Ung i Drammen 2018. Foto: Marius Dalseg Sætre

Som brukerne av naturen, er ungdom opptatt av å ta så godt vare på den som mulig. Derfor utfordrer DNT ung nå hele sportsbransjen til å ta grep for å bli mer miljøvennlige.

Norge er på topp i verden når det gjelder forbruk av sports- og friluftsutstyr. DNT ung er opptatt av miljøet, og har tidligere lansert både Miljøvettreglene, og Grønn fredag og onsdag, som er nasjonale byttedager for friluftsklær og -utstyr.

– Som Norges største friluftsorganisasjon, er vi opptatt av å få folk ut på tur. Jo flere vi sender ut på tur, desto større blir fotavtrykket vårt, og for å redusere dette i så stor grad som mulig vil vi bidra til at man kan drive med et så grønt friluftsliv som mulig, sier Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung.

Les også: 100 friluftsungdommer inntar Drammen

Fire virkningsfulle tiltak

DNT ungs 30. landsmøte, arrangert av DNT ung Drammen 5.-8. april 2018, vedtok derfor at DNT ung vil ha et grønnere forbruk. Resolusjonen sendes til Norsk Sportsbransjeforening og DNTs butikker.

Grepene som DNT ung foreslår for å gjøre kjøp og salg så miljøvennlig som mulig, er:

• Fiks alt, alltid! Tilby kundene reparasjon og gode panteordninger.

• Velg bærekraftige produkter, med lang levetid. Vurder materialene til produktet, og velg miljøvennlige produkter fremfor syntetiske der det er mulig.

• Vurder utlån og salg av brukte klær og utstyr. Dette reduserer forbruket og kan bidra til utjevning av sosiale forskjeller.

• Gi kundene god informasjon om kvalitet og vedlikehold, slik at de kan ta smarte og miljøvennlige valg.

Vi ønsker at utstyret skal være et virkemiddel for gode opplevelser! Les hele resolusjonen her.

Nye styremedlemmer

Tre nye styremedlemmene i DNT ungs landsstyre ble valgt under 2018-landsmøtet. Amalie Fjellsøy (DNT ung Brønnøysund), Lise Bergmann (DNT ung Oslo) og Tina Kasseth (DNT ung Lier) ble alle valgt inn for en styreperiode på to år.

Jeg ser frem til å lede DNT ung med det nyvalgte styret det kommende året. DNT ungs 30. landsmøte har gitt oss gode føringer på prioriteringer, og vi ser frem til å fortsette arbeidet med miljøvett og et grønnere forbruk, sier styreleder Johanne Grue Reiten.

Vårinn Hauan Nilsen (DNT ung Stavanger), Kristoffer Robin Kjørum (DNT ung Horten) og Fredrik Asche Kaada (DNT ung Stavanger) ble takket av for sin innsats i styret.

Det nye styret består av leder, Johanne Grue Reiten (DNT ung Oslo), Konstantin Plotkin (DNT ung Bergen), Markus Sæther Malmin (DNT ung Hamarøy), Amalie Fjellsøy (DNT ung Brønnøysund), Lise Bergmann (DNT ung Oslo) og Tina Kasseth (DNT ung Lier).

Frivillighetsprisen gikk til Kjersti Gürgens Gjærum og Veiviserprisen til DNT ung Trøndelag.

DNT ungs landsstyre 2018-2019: Lise Bergmann, Konstantin Plotkin, Johanne Grue Reiten, Markus Malmin og Amalie Fjellsøy. Tina Kasseth var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Monica Hägglund Langen