DNT får årets Fjellskikkpris

Generalsekretær Nils Øveraas mottok Fjellskikkprisen av Røde Kors sin generalsekretær Bernt Apeland og fikk gode ord på veien av Kulturminister Trine Skei Grande.
Generalsekretær Nils Øveraas mottok Fjellskikkprisen av Røde Kors sin generalsekretær Bernt Apeland og fikk gode ord på veien av Kulturminister Trine Skei Grande. Foto: Erland Flaten DNT

DNT får prisen for sitt fjellvettarbeid og sterke engasjement for å gjøre den norske naturen et tryggere og enklere sted å ferdes. 

I dag delte Røde Kors ut årets Fjellskikkpris til Den Norske Turistforening (DNT). Prisen er en markering for DNTs arbeid med fjellvett og folkehelse, ved å sikre en tryggere og mer tilgjengelig natur. Anerkjennelsen fra Røde Kors betyr mye.

- På vegne av alle frivillige og ansatte i DNT må jeg få si at dette setter vi veldig stor pris på. I 150 år har DNT jobbet for å gjøre det enkelt og trygt for flest mulig å få gode friluftslivsopplevelser. Den røde T-en som folk følger i naturen står for Tur, men også for Trygghet. Å få anerkjennelse for at vi klarer å kombinere det å spre turglede med forebyggende innsats er derfor ekstra hyggelig, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Bærer av norsk turkultur

Røde Kors markerte utdelingen med en sammenkomst på Sjusjøen, hvor både kulturminister Trine Skei Grande, regionleder i Hjelpekorpset, Hans Jørgen Dokk og generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland, deltok.

Et tett samarbeid mellom friluftsorganisasjoner, humanitære organisasjoner og det offentlig er viktig for å sikre et trygt og åpent friluftsliv.

 - Norsk turkultur, der vi ferdes fritt og tar ansvar for egen sikkerhet skal vi være stolte av og dyrke videre. Da er det ekstra viktig at vi sammen med gode partnere som Røde Kors, men også det offentlige gjør det vi kan for å sikre at alle i Norge får en smakebit av friluftslivet, og lærer hvordan man ferdes forsvarlig i naturen, sier Øveraas.

Derfor fikk DNT prisen:

  • Tilgjengengeliggjøring av naturen gjennom sitt hyttenettverk, og merking og kvisting av ruter.
  • Fjellvettarbeid med kurs og opplæring av fjellvandrere både sommer og vinter.
  • Opplysningsvirksomhet i medier og i egne kanaler, hvor turglede forenes med forebyggende innsats.
  • DNT samarbeider godt med og evner å engasjere andre aktører i fjellskikk. 

Se alle våre kurstilbud her

Generalsekretær i DNT, Nils Øveraas, på Fjellvettdagen i fjor.
Generalsekretær i DNT, Nils Øveraas, på Fjellvettdagen i fjor. Foto: Kari Nygard Tvilde

Om prisen

Røde Kors opprettet Fjellskikkprisen i 1995 for å påskjønne personer, grupper eller institusjoner som har utmerket seg eller vært en god ambassadør for friluftsliv, spesielt i fjellet. Med prisen ønsker Røde Kors å være med på å stimulere og skape oppmerksomhet om friluftsliv, sikkerhet og forebyggende arbeid i fjellet. Ved utdeling er det også naturlig å ta utgangspunkt i at kandidaten har en opptreden som er i tråd med Røde Kors' prinsipper og målsettinger.

Les mer om DNTs råd for god fjellskikk: 

Annonse

Skrevet av Oda Lundekvam By 28. mars 2018