DNT-ungdom gjør ekstrem oppussing

GODT I GANG: Stemningen er skyhøy når gjengen jobber med taket på nødbua Fiskåhøgda.
GODT I GANG: Stemningen er skyhøy når gjengen jobber med taket på nødbua Fiskåhøgda.

På fem dager totalrenoverte DNT ung Trøndelag den lille nødbua Fiskåhøgda i Sylan. Men først måtte de mase seg til det.

TEKST: JULIE MASKE
FOTO: ANDREAS P. LORENTZEN OG EGIL ANDREAS BEHRENS
FJELL OG VIDDE 2/2018

Kalenderen viser juli, men sommeren i Trøndelag er fortsatt kald og rå. Likevel er det optimisme å spore blant de ni ungdommene som løfter tjuefemkilos sekker opp på ryggen. De har med seg aggregat, mat, verktøy og klær for sol, regn og vind, og går fra Sankåa
oppover mot Fiskåhøgda under Sylmassivet.

De har fem dager på seg, til å vise hva de duger til. Nødbua de skal rehabilitere ligger værhardt til, og har knapt vært et sted noen har forvillet seg inn i de siste årene. Torven er blåst av, takpappen skadet og det er åpne glenner i de værbitte veggene.

PLANLEGGING
– Vi maste oss til prosjektet, sier Andreas P. Lorentzen (27), klatreansvarlig, turleder og styremedlem i DNT ung Trøndelag. – Vi er veldig glade i å dra på alle typer tur, men denne gangen ville vi kombinere turglede med å vise at ungdom kan drive dugnad,
og at praktisk arbeid kan være gøy og veldig tilfredsstillende. I tillegg så vi det som en mulighet til å verve nye medlemmer fra andre miljø, blant annet unge som har valgt yrkesfaglig retning som snekker- og tømreryrket. Sist, men ikke minst, er det viktig å påpeke at DNTs hytter ikke vedlikeholder seg selv, og at det er behov for nye generasjoner som kan stille på dugnad – og som har erfaring fra
slikt arbeid.

Men ungdommene ville ikke være håndlangere på seniordugnad. De ville vise at de kunne planlegge og gjennomføre et helt prosjekt på egen hånd.

Les om Fiskåhøgda på ut.no

FURET, VÆRBITT: Fiskåhøgda uten ytterkledning. Takpappen ble værende på for å hindre fuktskader i det skiftende været.
FURET, VÆRBITT: Fiskåhøgda uten ytterkledning. Takpappen ble værende på for å hindre fuktskader i det skiftende været.

– Vi tok kontakt med driftsledelsen i Trondhjems Turistforening, men de var skeptiske til initiativet vårt. Faktisk tok det så lang tid at vi holdt på å gi opp, sier Egil Andreas Behrens (25), også han styremedlem i DNT ung Trøndelag. – Til slutt sa de at vi kunne få ansvaret for Fiskåhøgda. Hytta var svært nedslitt, og vi fikk inntrykk av at det ikke ville være så farlig om vi ikke kom i mål med prosjektet.

Det var i 2016.

– Vi var ikke helt grønne på dette området. Som student ved NTNU var jeg med i koiestyret, og ledet mange  av dugnadene på små koier som lå utilgjengelig til rundt om i Trøndelag. Jeg visste at skulle vi komme i mål, måtte vi planlegge. Noe i livet kan  improviseres, men i tilfeller som dette er det usedvanlig viktig å ha tenkt gjennom alle detaljer på forhånd, sier Egil.

De dro på befaring til Fiskåhøgda, målte og beregnet hva de trengte av materialer, spiker, takpapp, maling og verktøy. Vinteren 2017 fikk de fraktet det meste inn med snøskuter.

INTENSIVT ARBEID
Det som ikke hadde blitt kjørt inn på snøen, måtte bæres på unge rygger. Noen av sekkene var så tunge at de måtte lesses av, og innholdet bæres opp i flere omganger, forteller gutta. Før kvelden var omme, har de etablert teltleir med sovetelt og kjøkkentelt ved siden av nødbua. Stemningen er på topp.

– Jeg husker jeg var spent før vi brøt løs på prosjektet, forteller Egil Andreas Behrens, som var byggeleder under hele dugnaden. – Å ta av og skifte et helt tak, er et stort løft og jeg var redd for vær og vind. – Vi hadde en slags ærefrykt, men det gikk fort over. Da de første plankene var av måtte vi bare jobbe på spreng for å bli ferdige, sier Andreas.

Over tolv-timers arbeidsdager hadde gjengen, og ingen gikk lenge arbeidsledig.
– Før dugnaden var det enormt viktig å sette opp arbeidslister og fordele oppgaver. Folk som driver formålsløst rundt og ikke vet hvorfor de er med, skaper bare negative vibrasjoner. Når man har satt av tid til å være med på dugnad, er det vesentlig å gjøre noe som gir mening. Alt fra matlaging til uttrekking av spiker må noteres ned og fordeles.

Teksten fortsetter under bildet

KALD AVRIVNING: Mens det regner og blåser kraftig, jobber noen hardt med å få på ny vindsperre. Andre benytter pausen til å ta et forfriskende bad.
KALD AVRIVNING: Mens det regner og blåser kraftig, jobber noen hardt med å få på ny vindsperre. Andre benytter pausen til å ta et forfriskende bad.

LÆRERIKT OG GØY
Blant deltakerne var det mange som aldri hadde gjort praktisk arbeid før. En av dem er 19 år gamle Linn Amalie Aresvik fra Trondheim.
​​​​​​​
– Jeg ble med på dugnaden fordi det hørtes så artig ut. I tillegg skulle den foregå i Sylan, et område jeg aldri hadde vært i. Tanken på å oppleve fjellet og samtidig gjøre noe nyttig, fristet meg til å melde meg til tjeneste, forteller Linn. – Joda, jeg hadde gjort noe praktisk tidligere, men denne gangen betydde hvert hammerslag noe. Og så lærte jeg å bruke drill.

– Hvordan var det?

– Jeg ble overrasket over hvor enkelt det var. Etter å ha skjønt hvor gøy det var, ville jeg bare fortsette. 

Linn kjente noen på dugnaden fra før, og i løpet av fem dager ble de en sammensveiset gjeng. I tillegg lærte de mye.

– Erfaringene fra dugnaden har jeg brukt etterpå, i mine arkitektstudier. Jeg vil absolutt anbefale andre til å bli med på slike  prosjekter. For min del var det utrolig lærerikt å se hvordan en hytte er bygget opp helt fra bunnen.

Teksten fortsetter under bildet

FØR: Det var litt av en jobb som stod foran gruppa da de satte igang.
FØR: Det var litt av en jobb som stod foran gruppa da de satte igang.
ETTER: Klar til bruk for nye generasjoner med dreneringsgrøft, nymalte skilt , dør og vegger og nytt tak.
ETTER: Klar til bruk for nye generasjoner med dreneringsgrøft, nymalte skilt , dør og vegger og nytt tak.

ANERKJENNELSEN
I Trondhjems Turistforening er gleden over ungdommelig mot og engasjement stor.
– For oss som driver med vedlikehold av hyttene, er initiativ og gjennomføringsevne høyt skattet. De har gjort alt sjøl, og vi kan bare ta av oss hatten for arbeidet de har lagt ned i Fiskåhøgda, sier Eskil Følstad, fagansvarlig for hyttene i Trondhjems Turistforening.

– Hva betyr dette for framtiden?

– Vi ser hva de kan, og kommer til å gi dem lov til å ta fatt på mange spennende oppgaver framover. 

– Hva tenker du om at det tok litt tid før ungdommene fikk slippe til?

– Nå i ettertid ser vi at vi trygt kunne ha sagt ja til arbeidsinnsatsen tidligere. De har så absolutt vist seg tilliten verdig. Vi håper også dette betyr at vi får en ny generasjon folk på dugnad, for det har foreningen alltid bruk for, sier Følstad.

NYE PROSJEKTER
Flinke folk blir satt pris på. Det merker Andreas og Egil. Nå har DNT unggjengen også bidratt til ansiktsløftning på Orkelsjøhytta ved Oppdal, blant annet med å trekke ledningene og koble dem opp til nytt solcelleanlegg og ikke minst gi hytta noen gode lag med beis.
De har bidratt til rullestolinngang på Bellingstua i Nord-Trøndelag, der de også måtte rette opp skjevsettinger i hytta, og nå planlegger de dugnad på Dindalshytta i Dovrefjell. I tillegg er de hyret inn for å bygge en helt ny gapahuk ved Rønningen i Bymarka.

– Fordelen vår er at vi har vært en bredt sammensatt gjeng med ulik erfaring. Noe av det deilige med dugnad er å bli kjent gjennom diskusjoner om hvordan man skal gjøre praktiske oppgaver og finne løsninger sammen.

– Hva har dere igjen for å gjøre dette?

– Gode opplevelser sammen med fine folk, samtidig som vi ser at vi gjør noe som betyr noe for andre turglade i lang, lang tid fremover, sier Egil. – Vi mener å bevise gjennom det vi har gjort så langt, at vi ikke driver med tull. – Vi tror mange i DNT ung rundt
om i andre foreninger også har mye å bidra med. Veldig mye av det jeg ønsker med dugnadsgruppa er at det ikke skal være betont på hvilken bakgrunn man har, men at det blir en arena der alle kan være med å gjøre praktisk arbeid som er nyttig for DNT og lærerikt
for dem. Vårt nye motto er i alle fall at tur er best med verktøy i sekken.

Teksten fortsetter under bildet

REN FORNØYELSE: Etter fem dagers hardt arbeid kan gjengen ved Linn, Jessika, Ingrid, Kristian, Egil, Leander og Andreas samles foran den nyrestaurerte hytta.
REN FORNØYELSE: Etter fem dagers hardt arbeid kan gjengen ved Linn, Jessika, Ingrid, Kristian, Egil, Leander og Andreas samles foran den nyrestaurerte hytta.

3 TIPS TIL UNGDOMMER SOM VIL ARRANGERE DUGNAD


1. Ta kontakt med medlemsforeningen der og hør hva dere kan
gjøre (utfordre dem gjerne).

2. Ikke sikt altfor høyt. Er dere veldig usikre på om dere vil få det til, spør om en fra seniorgruppa kan være med, særlig i starten.

3. Vær forberedt på at planlegging og forarbeid er en stor del
av de fleste dugnader.

3 TIPS TIL FORENINGER MED IVRIGE UNGDOMMER


1. Våg å la ungdom holde dugnad. Utfordre 
ungdomsgruppene deres.

2. Vær et støtteapparat – ikke bare gi dem oppgaver. Planlegging er viktig for læring og det er morsommere for dem å ta del i hele prosessen.

3. Ikke vær redd for at det går galt, ungdom er mer praktisk anlagt enn dere tror

Annonse

Skrevet av Elizabeth Schei 24. april 2018