Lanserer stille og utslippsfri påske 

I mars åpnet det nye mikrokraftverket i Iungsdalen. Nå vil vannkraftverket være hovedstrømkilde på Iungsdalshytta.
I mars åpnet det nye mikrokraftverket i Iungsdalen. Nå vil vannkraftverket være hovedstrømkilde på Iungsdalshytta. Foto: EIvind Haugstad Kleiven

Iungsdalshytta i Skarvheimen går fra dieselenergi til mikrokraftverk. Dette reduserer hyttas CO2-utslipp med 45 tonn hvert år.  

Dette gjør at hytta blir den første betjente DNT-hytta som er selvforsynt med fornybar energi. Dermed blir det slutt på å frakte, lagre og bruke 17 000 liter diesel årlig, tilsvarende 45 tonn CO2-utslipp. Mikrokraftverket åpnes lørdag 10. mars. 

- Dette er et prosjekt DNT er stolte av og som kan inspirere mange. Vi ønsker å bidra til et mer bærekraftig friluftsliv. Det er viktig at vi som er glade i naturen og bruker den mye går foran som et godt eksempel. Dette mikrokraftverket er et godt eksempel på det, sier styreleder i DNT, Berit Kjøll.  

Bilde fra utbygging av mikrokraftverket i Iungsdalen.
Bilde fra utbygging av mikrokraftverket i Iungsdalen. Foto: Anders Gjermo

Endelig stille påske  

Det blir også den første påsken på 36 år at gjestene bor på hytta uten støy og lukt fra et dieselaggregat. Daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg, er glad for å endelig realisere planene som har eksistert siden åttitallet.  

- Dette kraftverket erstatter transport av 17 000 liter diesel i året inn til hytta. Dieselaggregatet ga støy og eksos og var arbeidskrevende å drifte. Nå sparer vi miljøet og tar tilbake stillheten og den rene lufta på tunet, sier Wikborg.  

Det er ikke bare Iungsdalshytta som nå får energi som er fri for CO2-utslipp og støy – også sætra like ved hytta kan nyte godt av kraftverket. Her produseres det mat som serveres på Iungsdalshytta.  

Mikrokraftverket sikrer stølsdriften og kortreiste matvarer på bordet.
Mikrokraftverket sikrer stølsdriften og kortreiste matvarer på bordet. Foto: Mari Kolbjørnsrud

Skåner naturen  

Måten mikrokraftverket er bygget på, er skånsomt mot naturen. Elva Fossebrekka som kraftverket låner vann fra, demmes ikke opp, og kraftverket har ingen innvirkning på det biologiske mangfoldet i vassdraget. Inntaket ligger over fossen og vises ikke, selv på dager med lite vannføring.  

Utbyggingen har kostet nærmere seks millioner, og Olav Thon, Sparebankstiftelsen DNB og spillemidler fra Norsk Tipping har bidratt til finansieringen.  

DNT diskuterer nå flere muligheter for fornybar energi på hyttene. Både pellets, solcellepanel og vindkraft diskuteres, i tillegg til mikrokraftverk.    

– Målet er å redusere utslippene og fotavtrykkene våre. Tilleggseffektene er billigere drift, mindre transport, mindre støy og færre oppgaver for bestyrerne, forklarer Wikborg i DNT Oslo og Omegn, som drifter mange av de store DNT-hyttene i fjellet.  

Annonse