God plass på påskefjellet

Snørike vidder legger til rette for en minnerik skipåske.
Snørike vidder legger til rette for en minnerik skipåske. Foto: Marius Dalseg Sætre

Fjellet i Sør-Norge frister med sjeldent store snømengder å boltre seg i denne påsken. Og flere av DNT-hyttene har fortsatt ledige sengeplasser. Her får du oversikt  over føreforhold, åpne hytter, aktiviteter og tilbud så du får du maks ut av påskeferien.

Som DNT-medlem har du tilgang til 550 hytter, hvorav 42 av dem er betjente. For barnefamilier er det spesielt populært å bo fast på en betjent hytte. Du får maten servert, slipper oppvasken og barna kan få nye lekekamerater. Alt ligger til rette for at både barn og voksne kan få nye venner og minner for livet. Skal du ha påskeferie med barn? Her er våre beste tips til barnefamilier i påsken

Det kan være en utfordring å få en oversikt over når de betjente hyttene har påskeåpent, men frykt ikke: Vi gir deg hytteoversikten for påsken 2018 her

Betjente hytter som Gjendesheim i Jotunheimen, Liomseter i Langsua og Svukuriset i Femundsmarka har fortsatt godt med plass. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Kan lek og moro på Finse friste for årets påskeferie?
Kan lek og moro på Finse friste for årets påskeferie? Foto: Marius Dalseg Sætre

Kvistene viser vei

Påskefjellet lokker med snø og skiføre, men hvor er det best å ferdes? Over 4 300 kilometer vinterruter blir merket til påsken. Rutene er lagt av erfarne fjellfolk som vet hvor det er trygt og best å gå.

Rutene samles i et eget kvistekart som gir deg oversikt over gode ruter og åpne hytter. De fleste merkingene er sentrert rundt påske, men i listen under kartet finner du en oversikt over de som er merket i et lengre tidsrom. 

Sjekk alltid hyttene og rutene på UT.no før du skal på tur, eller kontakt din lokale turistforening for mer informasjon om åpningstider og merkeperiode. 

Våre føremeldinger gir deg oppdatert informasjon om forholdene i utvalgte fjell- og turområder. Her finner du de siste føremeldingene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ta forholdsregler

Været i fjellet endrer seg ofte raskt og det er viktig å være forberedt på uvær. Husk derfor fjellvettreglene, og sjekk føremeldinger før du legger ut på tur. Været kan skifte, og det gjelder å være forberedt på ekstreme situasjoner. Her er et forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet. Med dette i bakhodet har du gode forutsetninger for å få en trygg og fin tur. Hvis du har noen spørsmål om merking og løyper, kan det lønne seg å ta kontakt med den lokale medlemsforeningen i det området du ønsker å ferdes. 

På denne siden om fjellvett finner du flere gode råd for ferdsel i fjellet. 

Tenk sikkerhet, ha respekt for vind og vær, og ikke minst: nyt naturen og de fantastiske mulighetene den har å by på! 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Følg alltid med på kartet i tillegg

Selv om de merkede vinterrutene ofte er et trygt veivalg i vinterfjellet kan du ikke alltid stole på merkingen. Kvist kan være føyket ned, nappet opp og spist av rein, eller været kan gjøre at du ikke kan følge merkingen. Kvistene er ingen erstatning for kart og kompass, så følg derfor alltid med på kartet når du går, slik at du til enhver tid vet hvor du er. 

Det finnes mange turkart som er tilpasset ulike fjellområder og har vinterrutene inntegnet. Norge-serien 1:50 000 fra Nordeca dekker hele landet. Hvis du bruker GPS må du uansett ha med papirkart og kompass.

Trenger du kart til turen? I vår nettbutikk kan du kjøpe turutstyr og kart til medlemspris.Både to og firbeinte er klare for påskekos!
Både to og firbeinte er klare for påskekos!

Fire påskeklassikere

Drømmer du om den klassiske turen på snø? Her er fire flotte fjellskiturer. 

Foto: André Marton Pedersen

Topptur til Gaustatoppen 

Innenfor grei bilavstand fra store deler av Østlandet er Gaustatoppen påskefjellet framfor noe. Best utsikt, finest nedkjøring og mer enn nok vafler på Gaustatoppen Turisthytte  som selvsagt holder påskeåpent. 

Dagstur

Se kart og les mer om turen på UT.no

Foto: Rasmus Kopperud Riis

Hardangervidda på langs

Påska er høytiden da antall fridager og føreforhold i fjellet legger alt til rette for en skikkelig langtur. Mellom betjente hytter over legendariske Hardangervidda er dette en klassiker blant klassikere. 

5 dager

Se kart og les mer om turen på UT.no

Foto: Vegard Oen Hatten

Langt og lyst i Indre Troms 

Hvorfor ikke klaske til med en skikkelig langtur i Indre Troms i påska? Denne turen krever både sin skiløper og sin orienterer, men byr til gjengjeld på majestetisk natur du ikke finner maken til andre steder i landet.  

5 dager

Se kart og les mer om turen på UT.no

Foto: Helle Andresen

Grenseløst i Sylan

Grenseområdet Sylan i Trøndelag byr på uendelige påskemuligheter på begge sider av grensen. Denne langturen tar deg en svipptur innom den svenske storheten Sylstationen, som et av mange høydepunkt.

4 dager

Se kart og les mer om turen på UT.no

Foto: Helle Andresen

Annonse