Ti  tips til vinterferie med barn

Vinterferien byr på morsom utelek i snøen. Her fra Kom deg ut-dagen på Sognsvann i januar.
Vinterferien byr på morsom utelek i snøen. Her fra Kom deg ut-dagen på Sognsvann i januar. Foto: Silje Thoen

Vinterferien er rett rundt hjørnet. Har du ikke planlagt ennå? Her får du gode tips til moro med barna.

Mulighetene for uteaktiviteter med hele familien er mange. Under får du våre beste tips til morsomme aktiviteter. I I vinterferien er for øvrig flere av våre betjente hytter åpne: Svukuriset i Femundsmarka, Gjendesheim og Fondsbu i Jotunheimen, Haukeliseter og Gaustatoppen på Hardangervidda, Gjevillvasshytta i Trollheimen og Olalia i Etne- og Saudalsfjellene.

Hundespann og isfiske i Femundsmarka

Den betjente hytta Svukuriset har åpent 16. - 25. februar. Denne vakre fjellgården ligger midt i Femundsmarka og er et fantastisk utgangspunkt for turer. Svukuriset passer godt for familier med barn. Her er det masse leker både til ute- og innebruk.  Dere kan gå fine skiturer, ake, prøve isfiske, ta en båltur og spise god mat og lese bøker fra fjellbiblioteket. Cato og Leela, bestyrerne, tilbyr også kortere turer med hundespann, spesielt egnet for barn. 

Les mer om Svukuriset her

Hyttetur for barnefamilier i Bergsdalen

Barnas Turlag i Bergen inviterer barnefamilier til å bli med på overnattingstur på den ubetjente hytta Alexander Grieg-hytten i vinterferien. Dette er et uorganisert tilbud til familier som vil styre løpet selv, og alle tar med sin egen mat. Hyttevakter vil være til stede hele perioden, og de kan foreslå aktiviteter. Her kan dere leke i snøen, gå på ski, spille spill og kose dere sammen med andre barnefamilier. 

Les mer om turen her.

Hytte til hytte i Sirdalsheiene

En hytte til hytte-tur for større barn som har erfaring med å gå på ski med sekk på ryggen. Turen byr på besøk på tre ulike hytter: TaumevatnHeibergtunet Storavtn og Grautheller. Denne turen i Ryfylkeheiane er en klassiker på ski. Turen går med erfarne turledere. NB: Få ledige plasser og påmeldingsfrist 5. februar!

Les mer om turen her.


Aktivitetsledere på Fondsbu

På den koselige, betjente hytta Fondsbu i Jotunheimen er det aktivitetsledere på plass hele vinterferien. DNTs aktivitetsledere organiserer uteaktiviteter som skileik, skiturer, snøhulegraving, aking, bålmat og annen moro i området rundt hytta. De voksne kan delta på aktivitetene sammen med barna, eller gå turer uten barna i området. Barna må alltid ha med seg en voksen på aktivitetene. Aktivitetsledertilbudet er gratis for Fondsbus overnattingsgjester.

Les mer her.

Aktivitetsferie i Jotunheimen for ungdom

På Fondsbu blir det også aktivitetsferie for ungdom mellom 13 og 16 år. DNT ung Oslo arrangerer en sosial vinterleir med skiturer, uteaktiviteter og tips for friluftsliv i vinterfjellet. En hel uke med ski, snø, lek og moro. Det er mange flotte topper å velge i rundt Fondsbu, og det er derfor mulighet for en topptur for de som ønsker det. 

Les mer her

Vintermoro på Gjevillvasshytta i Trollheimen

Også på Gjevillvasshytta i Trollheimen er det aktivitetsledere hele vinterferien. Aktivitetslederne tilrettelegger for gode opplevelser og aktiviteter for hele familien, og man velger selv hva man vil delta på. Den betjente hytta er et ypperlig tilholdssted for barnefamilier, og terrenget byr på turer med spennende topper og lune daler.

Les mer her

Familievennlig skitur fra Fondsbu i Jotunheimen,.
Familievennlig skitur fra Fondsbu i Jotunheimen,. Foto: Eva Cecilie Simensen

Quiz, pinnebrød og kiting på Haukeliseter

Haukeliseter fjellstue har åpent hele året og legger opp til ekstra mye moro i vinterferien. Skileik, quiz og pinnebrødgrilling i lavvo er blant det som er på programmet. Du kan også bli med på bollebaking med Haukeliseters egen baker, villmarksspa og åpen badstu. For dem som vil utfordre seg selv, er det også mulig å delta på kitekurs. Mange grunner til å ta turen til Hardangerviddas storstue!

Les mer her

Båltur i nærmiljøet

Har du ikke mulighet til å ta fri hele vinterferien? Fortvil ikke. Landet rundt er det flust av muligheter til å pakke sekken, ta med litt ved og kose seg med pølsegrilling på bål. Dere kan gå til fots og på ski - helt avhengig av føret der du er. Mange foreninger har også egne lokale tilbud med Barnas Turlag i vinterferien. Sjekk tilbudet til ditt lokale turlag!

Søk etter aktiviteter i nærheten av deg her

Besøk en ubetjent hytte

Sjekk mulighetene med din lokalforening og les om de ubetjente hyttene på ut.no. Fyr i ovnen, enkel mat på gasskokeplate og ingen TV. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel! Det er et spennende prosjekt å erobre sin egen koselige DNT-hytte.

Les mer om ubetjente hytter i fjellet her

Les mer om DNT-hyttene her

Overnatt utendørs!

Overnatting i telt eller under åpen himmel er spennende, spesielt når mørket faller på. Pass på å ha varme klær og lue, og ikke frys før du legger deg i soveposen. Litt fysisk lek før leggetid gir varme i kroppen. Ekstra lyskilde er også viktig - hodelykt, lommelykt, lys fra mobilen - bruk det du har. Noen turlag arrangerer også egne overnattingsturer utendørs, blant annet Byåsen turlag i Trondheim.

Les mer om vintertelting her

Se også:

10 tips for en vellykket tur med barn

Barnas Turlag

Vinterferiens høydepunkt


Annonse

Skrevet av Margrethe Assev 5. februar 2018