Besøk en ubetjent hytte i vinterferien

Alaskan malamuten Cleo og matfar på skitur med pulk på Haukelifjell.
Alaskan malamuten Cleo og matfar på skitur med pulk på Haukelifjell. Foto: Linda Törner/ DNTs fotokonkurranse

Følg en kvistet løype til en ubetjent hytte, og la vinterferien bli en uke i stille og storslått natur.

Det spesielle vinterlyset midtvinters, kortere dager, stilhet og kaldt vær er alle ingredienser for en perfekt fjelltur i februar. Ta med deg selv, en firbeint venn eller de du er glade i på hyttetur, for som DNT-medlem har du tilgang til 550 hytter! Ønsker dere litt rolig alenetid etter en hektisk start på det nye året, kan et besøk på en ubetjent hytte være en fin opplevelse.

Ubetjente hytter har ikke et proviantlager, men du vil finne ved til opptenning, gass til matlaging og stearinlys til kveldskosen i hytta. De ubetjente hyttene er små hytter som har fra 5 til 25 sengeplasser, samt ofte sikringsbu med ekstraplasser. Hyttene er utstyrt med senger og dyner (på enkelte kun tepper), kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel.

Er det betjente hytter du ønsker deg, er det også flere muligheter for det i februar. Svukuriset i Femundsmarka, Gjendesheim og Fondsbu i Jotunheimen, Haukeliseter og Gaustatoppen på Hardangervidda og Gjevillvasshytta i Trollheimen er alle åpne i vinterferien.

Kvisting i Bergsdalen med Bergen og Hordalands Turlag.
Kvisting i Bergsdalen med Bergen og Hordalands Turlag. Foto: Einar Sleire

Kvistene viser vei

Vinterfjellet lokker med snø og skiføre, men hvor er det best å ferdes? Hvert år merkes de mest brukte rutene i Sør-Norge med naturkvist for å vise vei.

Rutene er laget av erfarne fjellfolk, og samles i et eget kvistekart som gir deg oversikt over gode ruter og åpne hytter. De fleste merkingene er sentrert rundt påske, men i listen under kartet finner du en oversikt over de som er merket i et lengre tidsrom.

Sjekk alltid hyttene og rutene på UT.no før du skal på tur, eller kontakt din lokale turistforening for mer informasjon om åpningstider og merkeperiode.

Her finner du de siste føremeldingene fra fjellet

Følg alltid med på kartet i tillegg

Selv om de merkede vinterrutene ofte er et trygt veivalg i vinterfjellet kan du ikke alltid stole på merkingen. Kvist kan være føyket ned, nappet opp og spist av rein, eller været kan gjøre at du ikke kan følge merkingen. Kvistene er ingen erstatning for kart og kompass, så følg derfor alltid med på kartet når du går, slik at du til enhver tid vet hvor du er. Det finnes mange turkart som er tilpasset ulike fjellområder og har vinterrutene inntegnet. Norge-serien 1:50 000 fra Nordeca dekker hele landet. Hvis du bruker GPS må du uansett ha med papirkart og kompass.

Trenger du kart til turen? I vår nettbutikk kan du kjøpe turutstyr og kart til medlemspris.

Ta forholdsregler

Husk også på fjellvettreglene, og sjekk føremeldinger før du legger ut på tur! Været på fjellet kan skifte raskt, og det gjelder å være forberedt på ekstreme situasjoner. Her er et forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet. Med dette i bakhodet har du gode forutsetninger for å få en trygg og fin tur. Hvis du har noen spørsmål om merking og løyper, kan det lønne seg å ta kontakt med den lokale medlemsforeningen i det området du ønsker å ferdes.

På denne siden finner du flere gode råd for ferdsel i fjellet.

Kanskje dette også er året for å ta et skredkurs?

Tenk sikkerhet, ha respekt for vind og vær, og sist, men ikke minst: nyt naturen og de fantastiske mulighetene den har å by på!

God tur!

Dagene er fortsatt korte, men blir stadig lengre.
Dagene er fortsatt korte, men blir stadig lengre. Foto: Marius Dalseg Sætre
Foto: Marius Dalseg Sætre

De fleste vinterrutene på fjellet er merket med naturkvist. Noen få er merket med bambus- eller plaststikker.

Fjellrutene er bare merket deler av vinteren, men noen få er merket permanent med staker, staur, maling på trær, plastbånd eller på annen måte.

Nesten alle skogsløyper er permanent merket. Merkingen utføres av turistforeningene, hoteller og lokale organisasjoner.

Foto: Jonny Remmereit

Vinterens varder

Kvistene kan minne om sommerens varder, men det er noen sentrale forskjeller det er lurt å ta høyde for:

• Merkingen tar utgangspunkt i vær og føreforhold, og endres fra år til år.

• De fleste steder står merkingen til den faller av seg selv, men rutene blir ikke vedlikeholdt etter datoene som er oppgitt. Noen få steder fjernes kvisten etter siste merkedato.

• Merkinga kan bli forsinket eller falle bort på grunn av vær- og føreforhold som gjør det umulig å få satt ut kvisten.

• Vær oppmerksom på at ruta inn til en hytte kan være merket uten at hytta er åpen fordi den leder videre til en annen hytte som er åpen.