- Må lea på seg

Nærtur på Konnerudkollen.
Nærtur på Konnerudkollen. Foto: Julie Maske

- Joda, det er kaldt. Men en kan ikke bli sittende inne. En må lea på seg, sier Bjørn Bentzen og smiler. Den spreke pensjonisten er ikke alene. I Drammen og Opland Turistforening trekker nærturene i hverdagen mange deltakere.

Oppmøte til "Ut på tur med DOT" går hver onsdag fra lokalene til Drammen og Oplands Turistforening, i sentrum av Drammen. Denne dagen er lokalet fullt av dun- og ullkledde damer og herrer i sin beste alder, blant dem Bjørn Bentzen. Med mariuslua på snei og en uformell morgenhilsen, er stemingen munter og løssluppen.

Turleder Margrete Olaussen er rustet mot de bitende kuldegradene utenfor. Hun er full av godord til alle som trosser været for å bli med på en nærtur til Konnerud.

- Å legge opp vinterturer er litt vanskeligere enn sommerturer. Vi går ikke på ski, for da er det flere som faller utenfor. I stedet legger vi opp til fotturer til boligområder og lette skogsbilveier og - stier, forklarer hun.

Lokalbuss

Fra Drammen sentrum tar gjengen bussen til Konnerudkollen. Boligfeltet var gruvesamfunn på 1700-tallet og jordbruksområde fram til 1990, men da eksploderte boligutbyggingen. De siste årene har Konnerud hatt befolkningseksplosjon, men lokalhistorien er det få som kjenner.

- Jeg bodde på Konnerud i 17 år. Som turleder kan jeg legge opp turer til områder jeg har lyst til å vise de andre. Dergor er turen lagt hit i dag, forklarer Margrete.

Guide med kunnskap

På Konnerudkollen står lokalhistoriker Per Runar Thoresen og venter. Under armen har han en bunke stensiler med bilder fra tiden Konnerud hadde både turisthotell, hjemmebakeri, landhandel og pensjonat.

- Skiløypene og turstiene her oppe er fortsatt populære, men tomteprisene er skyhøye, forteller Thoresen. Han peker og forteller om konger og grever som har tråkket i området gjennom historien, og guider gruppen trygt på islagte stier.

Det beste tiltaket

For Else Bruvoll og Roar Hansen er lokalhistorien en fin tilleggsopplevelse med dagens tur.

- Det er fint å få vite mer om nærmiljøet vårt, men det aller viktigste er å komme seg ut på tur og møte ande, sier Roar Hansen.

- Nærturer er det beste tiltaket til Turistforeningen de senere år, sier Else Bruvoll. Hver onsdag er kalenderen krysset ut, for da er det UT på tur med DOT.

Bruvoll og Hansen er ikke alene om å sette pris på nærturen. Samtlige i følget har sine historier om hva den ukentlige turen gjør med helsen, både fysisk og psykisk.

- En må lea på seg litt, snakke med folk og være ute. Uansett vær, sier Bjørn Berntzen.

Opptining

Halvveis på turen er det rast på nærkafeen på Konnerudsenteret, med både karbonadesmørbrød og vaffel.

- Vanligvis spiser vi ute, men når det er så kaldt som nå er det godt med opptining, sier turtleder Margrete. Hun er godt fornøyd med lokalguidingen, får varmet nesetippen og diskutert nye turmål for de neste ukene.

- Få med hvor inkluderende miljøet er, sier Roar Hansen fra sidelinjen.

- Da jeg flyttet til Drammen for få år siden kjente jeg ingen. Etter at jeg ble med på Ut på tur med DOT og andre nærturer har jeg fått mange og tjue venner. Det er verdifullt, sier han.

Lyst til å bli med på nærtur?

Turistforeningen og lokale turlag har seniorturer i hele landet. Her finner du en nærtur i ditt nærmiljø.

Turleder Margrete Olaussen og guide Per Rune Thoresen leder an på fellestur på Konnerudkollen. Foto: Julie Maske

Skrevet av Julie Maske 25. januar 2013