Hele Norge feiret 150 år med DNT

Det var en sjeldent vakker vinterstemning over store deler av landet på DNTs stiftelsesdag 21. januar. Her fra Songsvann i Oslo.
Det var en sjeldent vakker vinterstemning over store deler av landet på DNTs stiftelsesdag 21. januar. Her fra Songsvann i Oslo. Foto: Silje Thoen

Titusenvis av nordmenn koste seg i vinterværet og kombinerte søndagsturen med utebursdagen til Den Norske Turistforening (DNT), 150 år etter foreningen ble stiftet.  

Det rapporteres om deltakerrekord for Kom deg ut-dagen flere steder i landet.

– I dag har over 40 000 mennesker feiret bursdagen til Den Norske Turistforening (DNT) på vår nasjonale turdag, Kom deg ut-dagen. Vi har hatt en fantastisk 150 års- dag med bursdagsaktiviteter, turer og bålkos over hele landet, sier styreleder i DNT, Berit Kjøll.  

Feiret jubileum 
Søndag 21. januar 1868 ble Turistforeningen stiftet, og dette ble behørig markert i dagmed nær 160 utebursdager landet rundt. DNTs medlemsforeninger inviterte til bursdagsleker, bålkos, konkurranser og turer. På Eidhaugen i Tromsø var 150 store og små samlet til bursdagsfest:  

– Vi har gått natursti, sendt opp kinesiske lykter og grillet pølser i 8 minusgrader og blå himmel. En alle tiders bursdag med bare glade fjes, sier June Malnes i Barnas Turlag Tromsø.  

Nesten 500 små og store valgte å legge søndagsturen sin til Vingnesvika ved Mjøsa denne kalde, men fine dagen da DNT Lillehammer og barnas turlag i samarbeid med Vingnesvika skøytebane arrangerte skøytedag for familien for å markere DNT sin 150-årsdag.

I Harstad var det godt oppmøte tross bitende kulde, og DNT Vansjø hadde deltakerrekord med nærmere 1 000 besøkende på utebursdagen.

Se flere bilder her: 

 61 prosent vil lære barna friluftsliv  
Det er ingen tvil om at nordmenn er opptatt av å lære barna at det er gøy å være ute. En undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av DNT, viser at 61 prosent av befolkningen mener det er viktig å lære barna sine å bruke naturen.  
– Dette, kombinert med at vi har en solid økning blant unge medlemmer, gjør at vi har stor tro på at vi sammen sørger for at friluftslivstradisjonene  tas videre i nye 150 år. Våre tilbud i nærområdet rekrutterer stadig nye friluftsentusiaster. Gjennom  over 200 Barnas Turlag i hele landet sår vi mange friluftsfrø hos barn hver uke, og det kommer stadig nye til, sier Berit Kjøll.  

Nybakt statsråd på besøk 
På Sognsvann i Oslo møtte det opp over 3000 deltakere – blant dem var klima- og miljøminister, Ola Elvestuen (V). Utebursdagen var et av statsrådens aller første offisielle oppdrag.  
– Det har vært en fantastisk dag med mye folk, gratulerer så mye med dagen til hele DNT! Med 300 000 medlemmer, 550 hytter og tilbudet av aktiviteter,  er Turistforeningen en av de viktigste aktørene vi har for å trekke med seg folk ut og tilrettelegge for at folk bruker naturen, sier Elvestuen.  

FAKTA  
* Kom deg ut-dagen er Norges største turdag, og gikk for første gang av stabelen i september 2006. 
* Søndag ble Kom deg ut-dagen markert som en utebursdag, fordi DNT fyller 150 år den 21. januar.  
* Målet med dagen er å gi en smakebit på noe av det morsomme man kan gjøre ute i naturen.  
* De fleste arrangementene er lett tilgjengelige, siden DNT vil gjøre det enkelt for flest mulig å oppleve gleden ved å være ute.  

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 21. januar 2018