Nærtur er hverdagens friluftsliv

Den Norske Turistforening vil videreutvikle langt flere turmuligheter i nærmiljøet for å gjøre det lett å drive hverdagsfriluftsliv. Foto: Ida Amelie Helgesen

I 145 år har DNT tilrettelagt for de store fjellopplevelsene. Nå vil de ha oss ut på tur i nærområdet for å bidra til bedre folkehelse.

Målet er minst 20 nye merkede turer i hver kommune og at det aldri skal være mer enn 500 meter til nærmeste sti. Kristin Krohn Devold, generalsekretær i Den Norske Turistforening

Tall fra Synovate viser at syv av ti inaktive ønsker å bli mer aktive med friluftsliv. Det er stort potensiale i å utvikle mer friluftslivsaktivitet og få langt flere ut og i bedre form. Men ikke alle føler seg beredt til å legge ut på topptur eller gå fra hytte til hytte. Derfor har Den Norske Turistforening viet 2013 til hverdagens friluftsliv, nemlig nærturer.

– Vi ønsker å bidra til å videreutvikle langt flere turmuligheter i nærmiljøet for å gjøre det lett å drive hverdagsfriluftsliv. De store naturopplevelsene finnes ofte rett utenfor stuedøra, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Kristin Krohn Devold.

Landsdekkende satsing
Målet er minst 20 nye merkede turer i hver kommune og at det aldri skal være mer enn 500 meter til nærmeste sti, uansett hvor man bor i landet. Det er avgjørende med et godt samarbeid mellom fylkeskommuner og kommuner for å realisere målene.
For å gjøre nærturene tilgjengelig for hele landet utvikler Den Norske Turistforening sammen med NRK turportalen UT.no som skal gjøre det enkelt å finne turforslag der man bor.
Med på satsingen er også Gjensidige, som går inn som ny turpartner for Den Norske Turistforening fra 2013.
– Forebygging av skader har alltid vært viktig for oss, og det å bidra til bedre folkehelse er en oppgave som vi er svært glad for å få være med på, sier konserndirektør Hege Yli Melhus.
Fakta om nærtursatsingen:
  • DNT har viet 2013 til nærturer for å gjøre friluftslivet mer tilgjengelig og for å bidra til økt fysisk aktivitet hos folk flest
  • Målet er minst 20 nye merkede stier i hver kommune, og at det aldri er mer enn 500 meter til nærmeste sti
  • Satsingen gjøres sammen med Gjensidige, som fra 2013 går inn som ny turpartner for DNT
Kristin Krohn Devold, DNT og Hege Yli Melhus, konsernsjef i Gjensidige privat.
Kristin Krohn Devold, DNT og Hege Yli Melhus, konsernsjef i Gjensidige privat. Foto: Ida Amelie Helgesen