- Svart dag for friluftslivet

Dette blir et vanligere syn i norske fjell
Dette blir et vanligere syn i norske fjell Foto: Per-Olov

I dag ble det klart at Sp sørger for at Frp og Høyre får flertall for å liberalisere adgangen til snøskuterkjøring i norsk natur. Resultatet vil være mer motorstøy og forstyrrelser i vinterfjellet.

Stortingets Energi- og miljøkomite innstilte i dag på å åpne for fornøyelseskjøring med snøskuter i naturen. Stortinget fatter endelig vedtak i saken torsdag 7. mai.  

- Dette er en svart dag for friluftslivet og naturmangfoldet. Lovendringen er oppskrift på en kraftig økning i snøskutertrafikken. Dette vil gå utover stillhet, trivsel og gode naturopplevelser i norske vinterfjell, sier styreleder i DNT, Berit Kjøll.

Norske naturvern- og friluftslivsorganisasjoner har stått samlet i kampen mot regjeringens forslag. Et stort flertall i befolkningen er også imot.

Kraftig økt snøskutertrafikk

Regjeringen innrømmer selv i sitt lovforslag at «omfanget av snøscooterkjøring vil øke betraktelig». De skriver også rett ut at «Økt støy og trafikkbelastning vil være negativt for friluftsliv og naturmangfold».

- Vi er skuffet over regjeringen. Samtidig som de markerer Friluftslivets år og oppfordrer flere til å være i aktivitet ute, gjør de det mindre attraktivt å ferdes på ski i norske fjell, sier Dag Kaas, styreleder i Norsk Friluftsliv.

Uforsvarlig mangel på utredning

Natur- og friluftslivsorganisasjonene har reagert på at regjeringen ikke har utredet konsekvensene av lovforslaget. I komiteinnstillingen får regjeringen sterk kritikk for dette fra mange av partiene, inkludert deres egne støttepartier Venstre og Krf.

Lovendringen vil føre til mer ulovlig kjøring og flere skader og ulykker. Det viser erfaringene blant annet fra Finnmark og Nord-Troms. Løypene blir innfartsårer til ulovlig frikjøring utenfor løypene. Det er også noe Økokrim og Politiet har advart mot. De som har forsket på snøskuterulykker i Finnmark advarer om at flere snøskutere og mer kjøring vil gi flere alvorlige skader og dødsfall. Og at de aller fleste skader med snøskutere skjer ved fornøyelseskjøring, både i og utenfor løypene.

Kamp i kommunene

Nå blir det opp til hver enkelt kommune å vurdere om de skal etablere snøskuterløyper i sitt område. Natur- og friluftslivsorganisasjonene vil fortsette kampen lokalt, og oppfordrer kommunene til å tenke seg nøye om før de etablerer løyper.


- Alle vi som bryr oss om det sårbare fugle- og dyrelivet vinterstid, og som setter pris på det helsebringende friluftslivet, må nå mobilisere og forsøke å gjøre det beste ut av et svært vanskelig utgangspunkt, konstaterer leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.
Les mer om snøskutersaken her: www.stillenatur.no

Annonse