Stjernespekket jubileumsfeiring

Tidenes turfest - DNTs 150-årsfeiring.
Tidenes turfest - DNTs 150-årsfeiring. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Når DNT markerer 150 år med turglede, samles friluftsfolk, landets ypperste artister og hele Norges turdronning, H.M. Dronning Sonja, til Tidenes Turfest i Oslos storstue Spektrum den 19. januar.

Tenk så stolte de hadde vært, herrene som stiftet DNT for 150 år siden, om de fikk se at foreningen ble til landets største friluftsorganisasjon. Thomas Heftye visste hva han drev med, da han tok initiativ til å gjøre det enkelt og rimelig for alle å få naturopplevelser for livet, sier generalsekretær Nils Øveraas i Den Norske Turistforening (DNT).

En reise gjennom 150 år
Festforestillingen, som ledes av Anne Lindmo, blir en opplevelse i musikk, bilder og kunstneriske innslag som tar for seg DNTs historie fra starten i 1868, til hva DNT er i dag og målene for de neste 150 årene.
Foreningen ble dannet i en tid der nasjonen Norge skulle bygges og der det særegne, norske, skulle løftes og hylles. Den norske kjærligheten til fjellet og til de unike og varierte turområdene landet over, gjorde at friluftslivet fikk en svært viktig rolle i det å skape stolthet og tilhørighet, sier Øveraas.
Denne kvelden samles hyttevertskap, ildsjeler, dugnadsfolk, tillitsvalgte og andre turglade mennesker. Lindmo kommer i kjent stil til å ha gode samtaler med gjester, blant dem H. M. Dronning Sonja og statsminister Erna Solberg, denne gangen "i hytteveggen". Å være konferansier på Tidenes Turfest var en jobb hun takket ja til uten betenkningstid.

– Jeg tenker at det er meningen. Med stor M.

– Hvorfor?

– Jo, fordi jeg elsker DNT og fordi jeg jobber i TV. To av mine verdener møtes plutselig i en høyere enhet, sier hun i et intervju med Fjell og Vidde

Historier fra Norges turdronning
H.M. Dronning Sonja er æresmedlem av DNT og hedersgjest under feiringen. Dronningen beskriver sitt forhold til friluftsliv som et pusterom i hverdagen og en livsnødvendighet. 80-åringen utforsker stadig nye naturområder.
Dronningen har vært, og er fremdeles en stor inspirator for oss alle. Hun minner oss på hva naturen kan gi oss av påfyll, både mentalt og fysisk. Vi gleder oss til høre henne fortelle om sine turer, og ikke minst få se hennes private turbilder, sier generalsekretær Nils Øveraas.

H.M. Dronning Sonja er ofte ute på tur, og i august deltok hun tur med en gruppe innvandrerkvinner til Blektjern i Drammensmarka. Foto: Monica Hägglund Langen

Samling av norske artister
Sammen med historien og møter med DNTs hyttevertskap, turledere og frivillige, bidrar et bredt utvalg av norske artister til en vakker ramme rundt festen.

–Felles for de aller er at de har et hjerte for natur og friluftsliv. Odd Nordstoga, Daniel Kvammen, Lars Vaular, No. 4, Henrik Mestad, Ole Paus, Eva Weel Skram, Eldbjørg Hemsing, Nils Petter Molvær og Mari Boine er noen av artistene som vil fylle Spektrum med toner denne kvelden, sier Øveraas.

I 150 år har DNT vært en forkjemper for det enkle friluftslivet og for at flest mulig tar i bruk naturen - samtidig som vi tar godt vare på den. Søndagen etter Tidenes Turfest, søndag 21. januar, er selve stiftelsesdagen. Det feires med verdens største utebursdag landet over. Finn et arrangement der du bor her!

Les mer om hvordan du kan bli med på feiringen i 2018!

Generalsekretær i DNT, Nils Øveraas, ser frem til å fylle Oslos storstue med friluftsglade mennesker som vil feire 150 år med turglede. Foto: Kari Nygard Tvilde