Bli med på verdens største utebursdag

Turbo inviterer til utebursdag. Kommer du?
Turbo inviterer til utebursdag. Kommer du? Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Søndag 21. januar fyller DNT 150 år. Det markerer vi med utebursdager over hele landet!

21. januar 1868 ble nemlig Turistforeningen stiftet. Og når Norges største friluftslivsorganisasjon fyller år, er alle velkommen til å bli med på feiringen. Rundt 150 utebursdager landet rundt går av stabelen på Kom deg ut-dagen 21. januar, med totalt 40 000 små og store bursdagsgjester.

- Dette er en feiring av DNTs første 150 år som forening, men vel så mye feirer vi at vi er en turnasjon som elsker friluftsliv. Vi håper så mange som mulig har lyst til å være med på verdens største utebursdag denne dagen, sier styreleder i DNT, Berit Kjøll.

De fleste av DNTs 57 medlemsforeninger er klare til feiring med varierte tilbud; bursdagsleker, natursti, bålkos, konkurranser, turer og mye mer.

Finn ditt lokale arrangement her.

Startet i Oslo

Det var Turistforeningens "far", Thomas Heftye, som 21. januar 1868 samlet et knippe utvalgte på Sarabråten i Østmarka i Oslo og dannet foreningen.

- Å gjøre det enkelt og rimelig å drive et allsidig friluftsliv var målet tilbake i 1868, noe vi har som rettesnor den dag i dag. Heftye visste hva han drev med, for i dag er friluftslivet noe av det mest populære man kan holde på med, sier Kjøll.

Dette bekreftes blant annet av rekordvekst i antall DNT-medlemmer: I 2017 passerte foreningen 300 000 medlemmer, noe som var en vekst på 6 prosent mot året før.

Lett tilgjengelig og lav terskel

Kom deg ut-dagen er Norges største søndagstur, og gikk for første gang av stabelen i september 2006. Målet med dagen er å gi en smakebit på alt det spennende man kan oppleve i naturen. På Kom deg ut-dagen får man mulighet til å møte andre barnefamilier, leke, lære og teste ut aktiviteter, som skøyting, skigåing og natursti. Og når DNT feirer utebursdag, blir det selvsagt lagt opp til bursdagsleker utendørs!

DNT ønsker at flest mulig skal oppleve gleden ved å være ute og vil inspirere alle til å komme seg ut for å oppleve en fin og sosial dag i naturen. Derfor ønsker vi å gjøre arrangementene lett tilgjengelig, for å nå flest mulig. I Norge er vi så heldige at vi har kort vei til nærmeste naturområde, men det er ikke alle som er klar over hvor enkelt det er.

Fotokonkurranse på Instagram

Alle kan bli med og feire utebursdagen på sin måte. Kanskje feirer du den ikke på et av DNTs arrangementer, men fra en fjelltopp, en tur i nærmiljøet eller i en hytte ved fjorden? Uansett hvordan du feirer, oppfordrer vi alle til å ta blide av sin utebursdag og dele dem med oss på instagram! Tagg bildene med #utebursdag og #turistforeningen. Tre heldige vinnere får flaxlodd fra Norsk Tipping og gavekort på turmat fra Kiwi.

Hva skjer?

Våre lokale turlag har masse spennende bursdagsprogram. Se lenke for å finne ditt lokale arrangement lenger oppe i saken. Her er en smakebit på noe av det som skjer den 21. januar.

I Trondheim har du mulighet til å bli med på en "helgepakke": DNT ung Trøndelag arrangerer Nattinaturen på Rønningen natt til 21. januar og stiller med iglo, hengekøyer, lavvo og bål. På selve utebursdagen starter de dagen sammen med andre morgenfugler, med jubileumsfrokost på Rønningen Markahytte. Selve festen starter klokka 11, og Trondhjems Turistforening lover masse moro, blant annet lær å bygge iglo, skilek og testing av truger!

Bergen og Hordaland Turlag håper på folkefest på Fløysletten – og lover at DNT-maskoten Turbo kommer. Bodø og Omegns Turistforening i nord byr på fakkeltog og bursdagssang , og Utemoro på Barnas Turlags egen hytte Lageråkvisla arrangeres av Hamar og Hedemarken Turistforening. Barnas Turlag Røyken og Hurum inviterer til skøytedag på Mørkvannet. Skøytemoro blir det også med Barnas Turlag Rauma, på Furulia Skøytebane i Isfjorden.

Sarabråten i Østmarka i Oslo var selve stedet der Thomas Heftye og et knippe utvalgte stiftet foreningen 21. januar 1868. På 150 årsdagen lover DNT Oslo og Omegn å gjenskape vinteraktivitetene som var populære på Sarabråten for 100 år siden; hopp, slalåm og langrenn. I Oslo blir det også utebursdag på Sognsvann og Furuset

Velkommen til en morsom feiring!

DNT arrangerer Kom deg ut-dagen i samarbeid med Norsk Tipping og Kiwi

Skrevet av Margrethe Assev 10. januar 2018