Trygg i vinterfjellet

Vinterfjellet er fint når man er forberedt.
Vinterfjellet er fint når man er forberedt. Foto: Helle Andresen

- Å begi seg inn i vinterfjellet krever flere forberedelser enn en tur i marka, men når sekken er riktig pakket og turen godt planlagt er det trygt, sier turekspert Nils Bloch-Hoell i DNT. Her gir han tips og råd til  vinterens skiturer i fjellet.

Kulde, snø, vind og raske værskifter gjør at mange kvier seg for å legge ut fra hytte til hytte midtvinters.

- For det første er det alltid viktig å velge tur etter forhold og erfaring. Sjekk værmeldingen, finn ut om det er skredfare i området dere skal inn i og hold dere unna de bratteste områdene og trange bekkedaler, sier Bloch-Hoell. Han mener erfaring er viktig.

- Den eneste måten å bygge opp erfaring på, er å erfare. Dra på prøveturer i enklere terreng, som i skogen og marka. Deretter drar du høyere opp og til slutt kan du ta turen helt opp på hvite vidder.

- Er det områder du anbefaler for bybegynnere?

- Huldreheimen og utkanten av Rondane har mange kvistete ruter. Sjekk kvistekartet og snakk med lokale kjentfolk. De er de beste til å guide deg inn i riktig område.

Orientering

Av det essensielle utstyret er kart og kompass øverst på listen til Bloch-Hoell.

- Kart og kompass må alltid være med, og man må kunne bruke det. GPS er et kjekt verktøy, men kart og kompass er livsviktig, understreker Boch-Hoell.

-Her kreves øving og prøving og feiling. Lær deg å bruke kart og kompass. Gå turer i hverdagen, test dine egne kunnskaper eller ta et kurs, oppfordrer eksperten.

Riktig kledd i vinterfjelletVarme og vindtette klær er alfa og omega på tur i vinterfjellet.

- Før du legger ut på tur, må du gå nøye gjennom utstyret. I tillegg er det viktig at du har med nødvendig utstyr for vinterfjellet og ekstra klær i sekken, understreker Bloch-Hoell.

Han påpeker at viktigheten av å gå nøye gjennom utstyret før man legger ut. Er kringla på stavene i orden? Sitter bindingen som de skal? Er skoene riktig godt inn?

-Det er detaljene som kan ødelegge hele turen. I tillegg er det alltid lurt å ha ringt lokalforeningen i området du har tenkt deg inn i. Er hyttene åpne? er det noe du bør kunne vite før du legger ut på tur? Vinterfjellet er ikke farlig i seg selv, men kan være det om du møter uforberedt. I tillegg til at det andre - les Fjellvettreglene, lær dem og følg dem, avslutter Bloch-Hoell.

Bli med på ferskingkurs

Har du lyst på en tur i vinterfjellet, men er usikker på dine egne ferdigheter? Meld deg på ferskingkurs eller introduksjonskurs, da vel! Trondhjems Turistforening, Bergen Turlag og DNT Oslo og Omegn arrangerer kurs for nybegynnere og andre som gjerne vil gå på ski i vinterfjellet. Det arrangeres også skred- og toppturkurs.

Dette lærer du:
> Kart og kompass
> Veivalg
> Skredlære
> Førstehjelp
> Graving av nødbivuakk
> Turutstyr
> Pakking av sekk
> Skiteknikk
> Hvordan DNTs hyttesystem fungerer.

På ferskingkurs lærer du å bruke vindsekk.
På ferskingkurs lærer du å bruke vindsekk. Foto: Helle Andresen

Skrevet av Julie Maske 22. januar 2013