150 år med turglede

DNT fyller 150 år, noe som skal feires på mange måter i 2018.
DNT fyller 150 år, noe som skal feires på mange måter i 2018. Foto: André Marton Pedersen

21. januar fyller DNT 150 år. Bli med på jubileumsfesten!  Her kan du lese mer om hvordan du kan bli med på feiringen.

2018 er det perfekte året for deg som har et nyttårsforsett om å være mer ute i naturen og oppleve hvor fantastisk det kan være. I 150 år har DNT vært en forkjemper for det enkle friluftslivet og for at flest mulig tar i bruk naturen - samtidig som vi tar godt vare på den. Vi kan love deg et jubileumsår fullspekket med spennende arrangementer og turer. 

- Vårt ønske for jubileumsåret er at enda flere vil bidra til å skape gode opplevelser i den fantastiske naturen vi har rundt oss, enten som medlem, deltakere på våre arrangementer, frivillig eller rett og slett ved å bidra til å holde naturen slik vi ønsker den: ren og vakker, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Tidenes turfest

Startskuddet for feiringen går den 19. januar, med Tidenes Turfest i Oslo Spektrum. Denne kvelden fylles Spektrum med friluftsfolk og artister under ledelse av Anne Lindmo. Du vil treffe hyttevertskap, ildsjeler, dugnadsfolk og tillitsvalgte både på scenen og i salen, og ikke minst vil du få fantastiske opplevelser i musikk, bilder og kunstneriske innslag. Odd Nordstoga, Ole Paus, Nils Petter Molvær og Daniel Kvammen er blant artistene som skal underholde. H.M. Dronning Sonja og statsministeren kommer også for å delta i feiringen. Det er fremdeles ledige billetter, som kan kjøpes her

Verdens største utebursdag

21. januar er selve stiftelsesdagen for DNT. For 150 år siden samlet Turistforeningens "far", Thomas Heftye, et knippe utvalgte på Sarabråten i Østmarka i Oslo, for å stifte foreningen. "Lad oss gjøre det let og billigt, at riktig mange kan komme og se, hva der er stort og vakkert i vort land", uttalte Heftye. Siden da har dette vært en rettsnor for foreningen. Stiftelsesdagen markeres med verdens største utebursdag - med Kom deg ut-arrangementer for hele familien - over hele landet. Og: faktisk blir det en markering på selve stedet for stiftelsesmøtet - nemlig Sarabråten

Kom deg ut-dagen er Norges nasjonale turdag, med over 150 arrangementer over hele landet. Våre medlemsforeninger er klare med varierte tilbud; bursdagsleker, natursti, bålkos, konkurranser, turer og mye mer! 

Mye moro på Kom deg ut-dagen på Furuset i Oslo i 2017.
Mye moro på Kom deg ut-dagen på Furuset i Oslo i 2017. Foto: Eivind Haugstad Kleiven, Eivind Haugstad Kleiven

Åpning av Hovinkoia på Norsk Folkemuseum

DNT-hytta Hovinkoia ble bygget i 1937 og har stått på Ringerike i Buskerud fram til sommeren 2016. Da ble hele hytta flyttet til Slottsparken i anledning Kongeparets 25 årsjubileum som kongepar. Etter dette ble hytta tatt ned, og er nå plassert på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. 17. februar åpner Folkemuseet Hovinkoia, og du kan komme og se på denne flotte hytta, som er et tidlig eksempel på DNTs klassiske, ubetjente hytter. Arrangementet er tilpasset barnefamilier, blant annet med grilling av pølser og pinneprød på bål.

Les mer om Hovinkoia her.

Flere spennende arrangementer i jubileumsåret

Spennende jubileumsaktivtieter vil bli publisert her fortløpende, men vi har samlet et lite knippe jubileumsturer for deg: 

Armfeldts tiltbaketog i Tydalsfjellene

I 2018 er det 300 år siden general Armfeldt gikk med 10 000 mann for å ta Trondheim. Han mislyktes, og armeen etterlot seg død og ødeleggelser før den selv ble tatt av snøstorm. Nå kan du følge i felttogets fotspor og se det flotte Karolinerspelet. 

Koselig hodelykttur med jubileumskake

Bli med på en flott skitur i Reisadalen i slutten av januar, med hodelykter og servering av kaffe og jubileumskake på Marjastilla.

150 lys med Turbo

Barnas Turlag Bodø og Turbo tar deg med på tur med 150 lys for å markere jubileet. Vel framme kan dere kose dere i skinnet fra bålflammene og alle lysene. 

Sjelden solnedgang

I februar kan du oppleve det magiske sollyset på den lille øya Kinn, som bare oppstår to ganger i året. Turen går med båt fra Florø og til Kinn kirke fra 1100-tallet. Ved fjellet Kinnaklova venter et lys du aldri har sett maken til. 

10 hytter på Hedmarksvidda på 24 timer

Tar du utfordringen? Hamar og Hedemarken Turistforening inviterer til spennende St. Hansfeiring!

Annonse

Skrevet av Margrethe Assev 30. desember 2017