Livsviktig skredvarsling

Den Norske Turistforening (DNT) hilser den nye skredvarslingen på varsom.no velkommen. Foto: Ida Amelie Helgesen

Fra mandag har 24 fjellområder i Norge fått skredvarsling på nettstedet varsom.no.

– Dette er rett og slett strålende nyheter for alle friluftsfolk sier leder for DNTs friluftslivsavdeling, Anne-Mari Planke.

Hun håper folk tar i bruk det nye nettstedet og lærer seg å bruke skredvarslet aktivt i planleggingen av turer.
– For alle som søker bratte friluftsopplevelser vinterstid i Norge er skredvarslingen på varsom.no et godt verktøy med stort potensiale i årene som kommer.

Kunnskap viktig

Skredvarslene blir utarbeidet som et samarbeid mellom en meteorolog, en observatør ute i  felt, samt en tredje person som skriver selve varselet.

– Selv om varsom.no er et godt verktøy for planlegging av tur er det viktig å huske på at man trenger både kunnskap og utstyr for å gå bratte turer vinterstid. Varslene vil aldri kunne ta hensyn til alle lokale forhold, så må du alltid selv vite hva du gjør når du ferdes i vinterfjellet, sier Planke.
Husk at DNTs merkede vinterruter mellom hyttene i fjellet er lagt i skredtrygt terreng, slik at den som skal på slakere vinterturer ikke nødvendigvis behøver å sjekke skredvarslet før turen.

Nytt nettsted

Det har tidligere vært prøvedrift av varsom.no. men de siste dagene har nettstedet vært stengt før det i dag gjenoppstod i helt ny drakt.
– Hele nettstedet er nytt både når det gjelder funksjonalitet og design, forteller kommunikasjonsrådgiver i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Erik Due.
Skredvarslene blir lagt ut fire ganger i uka, mandag onsdag, fredag og lørdag. I løpet av 2013 vil også jordskredvarsel, flomvarsel og ismeldinger legges ut på nettstedet som driftes av Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE).
Faregradskal snøskred.
Faregradskal snøskred. Foto: varsom.no