Nær 300 samlet til DNT-konferansen "Grønnere utsikter" 

Helene Ødven fra Bergen og Hordaland Turlag oppfordrer myndighetene til å utforme en landskapsstrategi som gir et helhetlig bilde av hvilke naturressurser man faktisk tar vekk ved å bygge ut fornybar energi.
Helene Ødven fra Bergen og Hordaland Turlag oppfordrer myndighetene til å utforme en landskapsstrategi som gir et helhetlig bilde av hvilke naturressurser man faktisk tar vekk ved å bygge ut fornybar energi. Foto: Marius Dalseg Sætre

- Det trengs flere sterke stemmer i klimadebatten. En friluftsorganisasjon som DNT må være opptatt av mer enn å bare få folk ut. "DNT Voksen" må derfor følge miljøvettreglene til DNT ung fullt ut. 

Det var Carlo Aaalls tydelige oppfordring til hvordan DNT kan bidra til å løse miljøutfordringene. Han er forskningsleder ved Vestlandsforskning

Oppfordringen kom fra scenen på Oslo Kongressenter mandag denne uken, da DNT inviterte til klimakonferanse med spørsmålene: Hva må til for å løse miljøutfordringene og hvordan kan friluftslivet selv bidra til en grønnere fremtid?

Les kronikken basert på styreleder Berit Kjølls åpninginnlegg under konferansen her!

Bilder og presentasjoner blir lagt ut i etterkant av konferansen her!

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, holdt en hilsningstale, og hadde også en oppfordring til DNT:

- DNT sitter på et kinderegg av samfunnsengasjement: miljø, naturvern, helse, integrering og fellesskap. Jeg ønsker å se dere enda mer fremme, tilbake fra tur, slik at dere kan formidle inntrykkene til unge mennesker og gjøre turbevegelsen til en bærekraft for et grønt skifte, sa Støre.

-Bytte - og reparasjonskvelder treffer en nerve

Ingunn Grimstad Klepp, forsker ved SIFO, hadde et annet forslag:

- DNT har lenge vært gode på bærekraft innen matfeltet. Nå må de komme etter på tekstilfeltet. Prisene på klær må opp for å få volumet ned, og da må kvaliteten også opp, sa Klepp, og oppfordret DNT til å bytte ut nylonvester med vester som er laget av norsk villsau.

Innlegget kom i en paneldebatt med Leif Holst-Liæker, administrerende direktør i Bergans og leder for DNT ung, Johanne Grue Reiten. Også Holst-Liæker utfordret seg selv og sin bransje:

- Gjennomsnittsnordmannen har trolig for avansert og for mye utstyr. Noe av utfordringen er en bruk og kast-mentalitet, at vi skal ha nytt utstyr og bytter altfor ofte. Omsetningen i vår bransje har doblet seg de siste ti årene. Denne veksten er drevet av mye konkurranse, tøft markedsføringstrykk og priskampanjer. I Bergans ser vi at den beste løsningen er å få produktene til å leve lenger. Klarer vi å få en jakke til å leve like lenge som to jakker, vil vi kunne redusere forbruket, sa Holst-Liæker.

Ifølge Grue Reiten er det endring og et generasjonsskifte i sikte:

- Folk på min alder er de første som har hørt og lært om klimaendringer så lenge vi har levd. Vi ser at vi treffer en nerve: DNT ungs bytte- og reparasjonskvelder er for eksempel veldig populære blant ungdom.

 «Kuppforsøk» fra regjeringen

Mange fikk ny klimakunnskap i løpet av dagen. Anders Bryn, naturgeograf og forsker ved Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo, kunne fortelle at våtmark på den nordlige halvkule lagrer 2-3 ganger mer karbon enn all tropisk regnskog i hele verden. Han er svært kritisk til myndighetenes holdning til naturmangfoldloven.

- Vi ser et forsøk på uthuling av lovverket. Endring av naturmangfoldloven ble sendt ut på høring 22. februar 2017, med høringsfrist bare fem dager senere – inkludert helgedager! Det er et kuppforsøk!, sa Bryn.

Også andre politiske oppfordringer ble delt, da WWFs generalsekretær Nina Jensen møtte Stefan Heggelund (H) fra Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Venstrepolitiker Solveig Schytz og Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, til debatt ledet av Ingerid Stenvold.

Ødven oppfordret myndighetene til å utforme en landskapsstrategi som gir et helhetlig bilde av hvilke naturressurser man faktisk tar vekk ved å bygge ut fornybar energi. Dette var et innspill Heggelund i regjeringspartiet Høyre lovet å se nærmere på.

- Det å se landskapet mer helhetlig er interessant – det skal jeg ta med meg i det videre politiske arbeidet. Vi må tenke fornybart samtidig som vi tar vare på naturmangfoldet, sa Heggelund.

WWF-leder Nina Jensen fikk siste ord i paneldebatten og hadde tre klare anbefalinger til Heggelund:

1.       Tiden for vannkraftutbygginger er forbi. Vi har ingen flere vassdrag å miste. Sats heller på å oppruste eksisterende kraftverk.

2.       Vi trenger en helhetlig plan for utbygging av energi – som gir mest kraft og minst påvirkning på naturen.

3.       Fossil energi og produksjonen av denne må ses i sammenheng med klimapåvirkning.

Les mer: 


Annonse

Skrevet av Margrethe Assev 4. desember 2017