Nye historiske vandreruter i 2018

Utsikt over Gjende, en del av den nye historiske vandreruta i Jotunheimen
Utsikt over Gjende, en del av den nye historiske vandreruta i Jotunheimen Foto: Kristoffer Mæle Thuestad

Nå får du nye muligheter til å oppleve spennende historie og fantastisk natur: Riksantikvaren og DNT går sammen om fire nye historiske vandreruter i 2018.

Stølsvandring i Valdres, Gamle Hadelandsvei gjennom Nordmarka, Reisaleden i Nord-Troms og historisk DNT-rute i Jotunheimen. I løpet av 2018 skal alle disse rutene lanseres som Historiske vandreruter som åpner opp for spennende oppdagelser for historieinteresserte turgåere og andre.

Historiske vandreruter er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren som skal bidra til at gamle ferdselsårer blir kjent for sin unike kulturarv og får nytt liv som attraktive turruter. Prosjektet ble startet opp i 2012, med lansering av syv Historiske vandreruter i 2015 og 2016, og videreføres neste år, takket være finansiering fra Sparebankstiftelsen DNB.

De nye Historiske vandrerutene ligger i ulike deler av landet og viser fram biter av norsk historie: seterkultur, handelsveier, fangstruter og den tidligste turistferdselen i fjellet. Rutene tilrettelegges av medlemsforeninger i DNT i samarbeid med lokale krefter.

Felles for alle rutene er at de skal gi inntrykk som beriker turopplevelsen. Fortellinger om kulturminner og historie knyttet til rutene formidles til turgåere underveis, men like viktig er satsingen på digital formidling: de som ikke kommer seg ut på tur skal også kunne lese om den spennende historien og oppdage kulturminner langs rutene.

www.historiskevandreruter.no kan du «oppdage» vandrerutene etterhvert som de lanseres, planlegge turen og finne lenker til mye spennende historie. Følg gjerne Historiske vandreruter på Facebook.

Historiske vandreruter med åpning i 2018:

Klassisk høyfjellsrute i Jotunheimen
Offisiell åpning på Fondsbu og Gjendesheim 30. juni 2018