Landsdekkende oppslutning om Grønn Fredag

Folksomt på Grønn Fredag i Bergen, hvor 200 personer var innom byttekvelden 24. november.
Folksomt på Grønn Fredag i Bergen, hvor 200 personer var innom byttekvelden 24. november. Foto: André Marton Pedersen

DNT ung og friluftsmiljøet har stått i bresjen for at nordmenn ikke skal se svart, men i stedet gjøre klimasmarte kjøp.  Fredag 24. november deltok over 1.600 personer på byttekvelden Grønn Fredag over hele Norge.

Handelsfenomenet Black friday har fått fotfeste i Norge, men DNT ung fikk igjen bekreftet sin teori om at mange har klær og utstyr liggende i hovedsak ubrukt - som de gjerne vil gi bort, bytte eller selge. I år arrangerte DNT ung byttekvelden Grønn Fredag hele 17 steder, mot seks i 2016, da Grønn Fredag ble arrangert for første gang.

– Dette bekrefter at det er ønske og behov for grønne alternativer på Back Friday, og det er utrolig godt å se. Jeg håper den store økningen i antall arrangementer fra i fjor til i år, både på våre egne og andres Grønne Fredager, fortsetter i årene framover sånn at enda flere får muligheten til å delta, sier Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung. 

Til byttekveldene kom det inn alt fra soveposer og turbukser til radoneeski og en takboks for å få fraktet turutstyret med bil. 

– Det var stor interesse i lokalmiljøet, og det kom inn mye bra til bytting og bruktsalg. Vi hadde bra oppmøte og en vellykket Grønn Fredag, forteller Nina Sommerfelt Pettersen i DNT ung Bergen. Ungdommene arrangerte byttekveld i lokalene hos Bergen og Hordaland Turlag, hvor også godt voksne kjente sin besøkelsestid.

Fiksing og prepping

Også andre steder i landet ble byttekvelden mye besøkt, som i Sogndal, der DNT ung samarbeidet med Protect Our Winters Norway og Fremtiden i våre hender. Bare et steinkast unna butikkenes kjøpestress var det byttefest med reparasjoner av tøy og SGN Skis preppet ski for de fremmøtte. Den rake motsetningen til Black Friday traff en nerve, skriver lokalavisa Porten

Også i Oslo var det egen reparasjonskveld sammen med Bergans. De har hatt to DNT-ere på kurs, som i ettertid har bidratt på både Vinjerock og Fjellfilm og fikset hundrevis av slitne plagg som ble gode som ny. I samarbeid med Bergans gir DNT ung tips og triks ​​​​​​​til hvordan du selv reparerer slitne turklær og fikser turutstyr. 

I Trondheim var det mulig å komme på strikkekafé samtidig som byttekvelden, enten med eget håndarbeid eller for å strikke puter til DNT-hyttene. 

Flere kommer etter

I år har flere organisasjoner og bedrifter fulgt etter og tatt avstand fra den amerikanske shoppingtrenden.

Noen butikker innførte "Give back friday" hvor de ga deler av omsetningen til veldedighet eller lokale prosjekter, Bergans og Fjellräven hadde gratis reparasjon av klær, IKEA arrangerte Den store strammedagen hvor de oppfordret til å ta vare på møblene fremfor å kjøpe nytt og Finn.no reklamerer for brukte gaver under treet.

DNT ung er glade for at flere vil være en motvekt til kjøpepresset.

– Her er det åpenbart mange som vil være med å bidra til langtidsbruk og som vil bytte og kjøpe brukt i stedet for å være med på kjøpehysteriet. De har skjønt at brukt er bra, og at forbruket er for stort. Med økt oppmerksomhet på dette fra mange forskjellige aktører i samfunnet, vil nok enda flere bli med fremover, sier Johanne Grue Reiten.

Annonse

Skrevet av Monica Hägglund Langen 28. november 2017