Her er jubileumsboka!

Vakre Sørøya i Finnmark er blant de ukjente turperlene som blir beskrevet i DNTs jubileumsbok.
Vakre Sørøya i Finnmark er blant de ukjente turperlene som blir beskrevet i DNTs jubileumsbok. Foto: Mari Hvalen Høihjelle

I 2018 fyller DNT 150 år. Nå går startskuddet for jubileumsfeiringen - med en jubileumsbok som er fullstappet av turperler, flotte bilder og portretter. 

I boka «Kunsten å vandre» viser vi fram ukjente områder og turstier som få har tråkket før. Praktboka presenterer 12 turperler i hele Norge. Boka er rettet mot alle som liker å gå i fjellet, men som vil se mangfoldet og finne nye turmål.

– Fjellvandring og friluftsliv er i vinden. DNT har rekordvekst i antall medlemmer og aldri før har så mange besøkt turmål som Besseggen og Trolltunga. At så mange finner veien ut er fantastisk, men det er stort press på noen områder, og det er viktig å vise hvor stort og mangfoldig Norge er, sier Julie Maske, som er redaktør for jubileumsboka.

Boka kan kjøpes i dntbutikken.no og i lokale DNT-butikker. 

Vil vise folk inn på nye stier

Blant de 12 ukjente perlene, finner du blant annet turbeskrivelser fra Saltfjellet, Narefjell og Vormedalsheia.

– Å oppleve klassikerne som Galdhøpiggen eller Preikestolen er flott i seg selv, men det finnes så mye annet der ute også. Norge byr på en variasjon som er unik og som tilbyr noe for alle.  Utvalget i boka passer de som ønsker å oppsøke nye steder og sette seg nye drømmemål. Livet er for kort til å bare gå den samme turen eller den som alle andre går, mener Maske.

Turene er gått i løpet av det siste året, av journalister og fotografer som er mye i friluft – men som opplever naturen de går i for første gang. Skribentene gir sin fortelling om turen, og alle tekstene følges av kart, rutebeskrivelse og fakta om området.

Vil inspirere til mer tur

I tillegg til de ukjente perlene, møter leseren seks personer som går mye i fjellet.

– Målet med boka er å vise mangfoldet av turmål og inspirere til mer tur. Gjennom samtaler med folk som Jarle Viskjer, bestyrer på DNT-hytta Litlos, og Mari Qviller, jenta fra Elverum som gikk Norge på langs som 15-åring, får leseren møte tanker om friluftsliv som gir lyst til å få på seg jakka og gå ut, sier Maske.

Boka er en uvanlig kombinasjon av turbeskrivelser, portretter og dronefoto.

– Når DNT fyller 150 år ønsker vi å lene oss framover og se hvor ferden skal gå videre. Vi kan ikke sitte stille og hvile oss på det som har vært, men åpne opp for nye oppdagelser i friluft og uberørt natur, sier Maske. 

Fakta om boka

  • DNT feirer 150 år i 2018
  • «Kunsten å vandre» markerer DNTs jubileum og presenterer tolv ukjente turperler over hele Norge.
  • Boka kommer for salg 21. november og kan kjøpes i dntbutikken.no og i lokale DNT-butikker.

Les mer


Jubileumsboka "Kunsten å vandre" er en praktbok full av fine detaljer - og er perfekt som en gave.
Jubileumsboka "Kunsten å vandre" er en praktbok full av fine detaljer - og er perfekt som en gave. Foto: DNT

Annonse

Skrevet av Margrethe Assev 13. november 2017