Dropp kjøpestress - kom på byttefest!

De nasjonale byttekveldene har vært en stor suksess - og ved årets Grønn Fredag venter DNT ung rekordbesøk.
De nasjonale byttekveldene har vært en stor suksess - og ved årets Grønn Fredag venter DNT ung rekordbesøk. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Grønt er det nye svart: Fredag 24. november arrangerer DNT ung for andre gang suksessen Grønn Fredag – et miljøvennlig alternativ til kjøpestresset på Black Friday.

Den enorme interessen tyder på at DNT ung treffer en trend: Antallet arrangører landet over er mer enn doblet fra i fjor, med 15 DNT ung-arrangementer fra Hammerfest i nord til Sandefjord i sør. Over 10.000 personer har sagt at de skal eller ønsker å delta på det nasjonale arrangementet på Facebook. Nå håper DNT ung at mange tar turen innom sitt lokale arrangement. 

Ikke kjøp, bytt!
– De fleste av oss har turklær og -utstyr liggende hjemme som vi ikke bruker. Nå gir vi i DNT ung deg en anledning til å levere det videre eller bytte til deg noe annet. Det er kult og på sin plass at friluftsmiljøet kan være med å gjøre gjenbruk mer populært og vanlig, sier Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung. 

Nordmenn er på topp i innkjøp av sports- og fritidsutstyr, og spesielt mye kjøper vi på Black Friday. DNT ung er lei av kjøpepresset og oppfordrer til å heller gi brukte klær og utstyr et nytt liv.

Blitt en trend
DNT ung og resten av friluftsmiljøet sto i bresjen da Grønn Fredag ble arrangert for første gang i fjor.  I år har flere organisasjoner og bedrifter fulgt etter og tatt avstand fra Black friday ved å arrangere byttekvelder, vise hvordan man gjenbruker eller reparerer, samt kurse folk i hvordan man på best mulig måte tar vare på det man allerede har. 

– All produksjon av klær og utstyr belaster miljøet. Grønn Fredag viser at vi alle kan bidra å holde sportsutstyr i bruk. Dermed bidrar også utstyret til noe positivt; sikkert og morsomt friluftsliv, sier forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp ved forskningsinstituttet SIFO ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Dykk i boden
For å delta er det bare å lete frem klær som ikke passer eller utstyr som står i boden og ikke blir brukt. Du velger selv om du vil bytte det du har med noe annet eller legge det på «vippsebordet» der du setter en sum på utstyret du vil selge. Du kan selvsagt også delta uten å ha med noe, og likevel sikre deg friluftskupp til vintersesongen.

– Jeg håper arrangementer som Grønn Fredag kan gjøre at flere får øynene opp for at jo mer ting brukes, jo mindre blir miljøbelastningen per gangs bruk - ikke bare den ene dagen, men året rundt, sier Grue Reiten. 

Før Grønn Fredag retter DNT ung oppmerksomheten mot hvordan man kan ta vare på det man allerede har, fremfor å kjøpe stadig nytt utstyr. 

Miljøvettregel #3 sier: Fiks alt, alltid
«Gjør gaffateip, ståltråd og lommekniv til fast inventar i tursekken. Det meste kan fikses, og det finnes reservedeler til både utstyr og klær. Ta kontakt med produsenten, så kan det til og med hende de hjelper deg helt gratis. Tar du vare på jakka di lenge nok, er den retro før du vet ordet av det.»

Få tips til reparasjoner her: 

Annonse

Bakgrunn Grønn fredag:


• En nasjonal byttedag hvor folk oppfordres til langtidsbruk av klær og utstyr framfor stadig å kjøpe nytt. 

• DNT ung er ungdomsorganisasjonen til DNT, og er for medlemmer mellom 13 og 26 år. DNT ung er den største friluftsorganisasjonen for barn og unge i Norge og har 44.000 medlemmer.


• DNT ung utarbeidet i 2016 syv enkle miljøvettregler for et mer sporløst friluftsliv sammen med POW Norge. Fordi det vi er glade i, tar vi vare på. 

Annonse

Skrevet av Monica Hägglund Langen 14. november 2017