Friluftsliv i byen

Klatring, padling eller sykling? Hvilken naturopplevelser er nærmest deg? Uansett hva du velger, varer opplevelsene lenger hvis du gjør dem i ditt eget nærområde. 

Du trenger slett ikke å planlegge i dagesvis eller reise langt for å drive med friluftsliv. Naturen kan også nytes hvis du har noen timer ledig etter jobb eller skole. Den klassiske varianten er å gå en tur, men som filmen over viser, har du også andre, mer actionfylte muligheter. Reisen fra bykjernen til spennende og minneverdige naturopplevelser er ikke lang - og ikke trenger du å stresse slik som de tre i filmen gjør, heller. 

Selv om filmen over er fra Oslo, er de fleste byene våre godt tilrettelagt for friluftsliv. Og det beste av alt: bynært friluftsliv er ikke bare bra for deg - det er også bra for miljøet. Transport står nemlig for rundt en tredjedel av det samlete energiforbruket i friluftslivet - og bidrar derfor til klimagassutslipp.

- Det vi er glade i, tar vi vare på. Mange er glade i naturen, og en måte å ta vare på den, er å reise mindre når vi skal oppleve den, sier Johanne Grue Reiten, styreleder i DNT ung

DNT ung har utarbeidet syv miljøvettregler - og det å reise kort for å oppleve naturen, er miljøvettregel nummer en:

#1 Reis mindre, opplev mer
«Jo kortere du reiser, jo mer tid får du til selve turen. Finn ut hvilke turområder du har i nærheten, og benytt deg av dem. Da blir det enklere å planlegge og gjennomføre turer, og tiden du sparer på reisen kan du bruke på å oppleve, nyte og utforske naturen. Og når du først reiser, reis miljøvennlig.»

Mulighetene er uansett mange, enten du velger å bli med på en aktivitet i regi av ditt lokale turlag, eller om du setter av gårde på egen hånd. Vil du finne ut av hvilke aktiviteter som finnes i ditt nærområde, søker du etter ditt hjemsted på vårt aktivitetssøk. God tur!

Her finner du flere tips til inspirasjon: 


Selv om det er kaldere i vannet om høsten, er det fortsatt mulig å padle. Her fra et kajakkurs i DNT Drammen og Omegn.
Selv om det er kaldere i vannet om høsten, er det fortsatt mulig å padle. Her fra et kajakkurs i DNT Drammen og Omegn. Foto: Elin Hansson/ DNT

Skrevet av Margrethe Assev 2. november 2017