10 tips til utehøsten

Ta med deg bestevennen din på tur og lag bål! Så føles plutselig ikke høsten så lang.
Ta med deg bestevennen din på tur og lag bål! Så føles plutselig ikke høsten så lang. Foto: Dinara Pohl Larsen

Joda, det er kaldere og mindre dagslys. Det er da du skal fram med termosen, lykta og bålet. Her er våre beste tips for en glad høst ute: 

Som nordboere flest, føles sommeren alltid litt for kort, og høsten kommer som regel litt før man er klar. Det er lite annet å gjøre med årstidene enn å snu det til noe positivt, og la mørketiden være en god grunn til ekstra hygge og en unnskyldning til å fyre det ekstra bålet på tur. 

1. Ta turen til skogs med hodelykt. 

Ta gjerne med deg enn venn, eller lån en hund om du ikke har selv. For en ekstra trolsk opplevelse, sjekk når det er fullmåne. 

2. Lag en refleksløype

De fleste har en skuff med reflekser hjemme, de kan brukes til mye mer enn å synes langs veien. Heng opp reflekser som enten fører til et hyggelig sted man kan kose seg med kveldsmat, eller som en rundttur i nærområdet. Ustyr deg med lommelykt og la refleksene vise vei!

3. Grill søte pinnebrød

Tradisjonelle pinnebrød er vel og bra, men du kan tilsette ganske så mye snacks i deigen også. Hva med urter, sjokolade eller nøtter? Vi lover deg at du blir populær rundt bålet om du kan by på varme pinnebrød med smmmeltet sjokolade. Husk å rotere pinnen med deigen hele tiden, så varmen blir jevnt fordelt. 

4. Gå på løvjakt

Det ligger en drøss av små kunstverk på bakken hvor enn du går på høsten. Ha en konkurranse om hvor mange ulike du finner, ta med hjem og lage fine bilder eller kort. Lim dem på papir eller papp og ta kontakpapir over. Enkelt, gratis og gøy!

5. Invitèr til stjernedate

Gå en tur til et utsiktspunkt. Ha med sekk med matpakke, en appelsin på deling eller kalde bobler? Med eller uten pledd, termos, bål, hodelykt og stjerneskinn. Her er det uante muligheter. Også for å holde varmen.

Umulig å lage kake på bål, sier du? Denne appelsinkaka lager seg selv. Nesten.
Umulig å lage kake på bål, sier du? Denne appelsinkaka lager seg selv. Nesten. Foto: Marius Dalseg Sætre

6. Spis ute

Hvorfor ikke ta søndags-, mandags- eller lørdagsmiddagen i det fri? Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Inviter med deg familie eller venner på en skikkelig høstpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute. Prøv appelsinkake til dessert.

Flere oppskrifter finner du her!

7.Kryss av en ny hytte på lista

Sjekk mulighetene med din lokalforening og les om hyttene på www.ut.no. Ta med venner, kjæreste og familie. Fyr i ovnen, enkel mat på gasskokeplate og ingen TV. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel! Det er et spennende prosjekt å erobre sin egen koselige DNT-hytte.

8.Ta en #nattinaturen

Overnatting i telt er spennende, spesielt når mørket faller på. Pass på å ha varme klær og lue, og ikke frys før du legger deg i soveposen. Litt fysisk lek før leggetid gir varme i kroppen. Ekstra lyskilde er også viktig - hodelykt, lommelykt, lys fra mobilen - bruk det du har. Sjekk Barnas Turlag for flere tips!

9. Ha alle turtips i lomma

Med UT-appen har du turtips, turmål og hytter alltid tilgjengelig i lomma. Det er også en digial turpostkasse og gir næring til nye turdrømmer og tips om alle salgs turmuligheter der du er. Her finnes det tusenvis av turforslag. Du kan «sjekke inn» og samle på turposter, fjelltoppar, hytter og andre turmål over hele landet. Last ned appen her: GooglePlay og Appstore.

10. Last ned KulTur-appen

I friluftsappen KulTur kan barna registrere turaktivitet og turlengde, og samle poeng hver gang dere er ute. Appen er gratis, og tilgjengeleg både i Appstore og GooglePlay.  

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 6. oktober 2021