Fem byer - fem høst-turer

Barn på fisketur til Selhamar i Stølsheimen, september 2017.
Barn på fisketur til Selhamar i Stølsheimen, september 2017. Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

Du trenger ikke reise langt for å få gode naturopplevelser i høst. Her har du gode tips til turer som starter i byen og ender i flott natur. 

Hva gjør du når bladene faller på bakken, høstmørket siger på og det blir kaldere i lufta? Du går ut og nyter det! Og du trenger ikke planlegge i dagevis eller pakke den største tursekken. Her får du hjelp til å finne gode turtips med én overnatting, med turstart i fem ulike byer. 

Kristiansand

- Her på sørlandet kan du padle og drive med kystfriluftsliv til langt ut i oktober!

Lovnaden kommer fra Bjørn Andersen-Steinsland, daglig leder i DNT Sør. Han anbefaler en padle- eller rotur til Gammeløya i Vestergapet mellom Møvik og Flekkerøy. Her finner du en nyåpnet, flott DNT-hytte, ubetjent og med ni sengeplasser.

Fra Kristiansand tar du bussen til Flekkerøy. Herfra går du 400 meter til Lindebø brygge, der det ligger to robåter til utlån for gjester på Gammeløya. Disse er låst med kodelås. Husk å ta med egne redningsvester! Roturen til Gammeløya tar en halvtime, i en godt beskyttet led. Har du egen båt eller kajakk, kan du selvfølgelig også bruke det.

- Gammeløya ligger i et landskapsvernområde og er svært idyllisk, med lune plasser for uteaktiviteter og vandring på svaberg. Hytta er veldig koselig med store vinduer og flott utsikt. Med fyr i peisen er det hyttekos på sitt beste på kalde høstdager. Det er fint å padle eller ro fra øya og i vikene til Flekkerøya, og ved fine forhold kan du padle eller ro til Oksøy fyr, Fredriksten festning og friluftsperlen Bragdøya. En padletur til Kristiansand tar rundt en time med godt vær og gode sjøforhold, sier Andersen-Steinsland.

På øya er det ruiner fra et festningsverk fra 1500-tallet, da Flekkerøy var en av Europas viktigste havner. Seng eller hele hytta kan bookes på forhånd. Har du telt, kan du telte gratis. 

Bergen

Er du klar for litt reisevei, er Selhamar Turisthytte i Stølsheimen et perfekt turmål. Fra Bergen bruker du ca 2,5 timer med bil fram til parkeringsplassen ved Kvilesteinsvatnet. Herfra er det 1,5 times gange inn til hytta i lettgått terreng. Det betyr at du kan dra tidlig lørdag morgen, få to fine turdager både lørdag og søndag - og overnatting i en flott, selvbetjent hytte med mange sengeplasser.

Turen passer godt for barnefamilier - og hytta ligger ved Selhamarvatnet, der Bergen og Hordaland Turlag har kanoer og båt til låns for dem som har booket hytta. Muligheten for fiskelykke er stor:

- Jeg var nylig der med to gutter, og vi dro opp 15 flotte ørret på to dager. Sønnene mine var helt i ekstase, og sa at de ikke hadde byttet ut den opplevelsen mot ti fulle godteposer, forteller informasjonsleder André M. Pedersen i Bergen og Hordaland Turlag. 

- Turen inn til hytta er en opplevelse i seg selv. Fra Kvilesteinsvatnet går man først på en traktorvei med litt stigning. På høyre hånd ser man Raudberget som lyser rødt på grunn av jernforekomsten i fjellet. Så går man forbi et gammelt klebersteinsbrudd og kan se på de gamle utgravingene, sier Pedersen. 

Barn på fisketur til Selhamar i Stølsheimen.
Barn på fisketur til Selhamar i Stølsheimen. Foto: André Marton Pedersen

Trondheim

Barnas Naturverden er et spennede fjellområde lengst øst i Trollheimen hvor rutene er tilpasset barneføtter. Her går du fra idylliske Heverfallsetra og kan gå korte etapper over en eller flere dager mellom de særegne hyttene ved Hevertjønna, Damtjønna og Ramssjøen. Turen er lagt opp som en rundtur som ender på Heverfallsetra, men du kan velge å også bare bruke en dag på en av hyttene. Alle hyttene er rekonstruksjoner av tømmerhus fra tidlig middelalder. Hyttene har åpent ildsted, ljore i taket og liggebenker rundt. Dette gir en spesiell stemning som er perfekt på mørke høstkvelder. 

Fra Trondheim tar du buss til Ulsberg og følger merket tursti oppover langs Hevra og frem til Heverfallsetra (4 km). Bruker du privat bil kan du parkere ved samme seter. Ca en times reise fra Trondheim. 


Hytta ved Hevertjønna i Barnas naturverden i Trollheimen er et spennende turmål ikke langt fra Trondheim.
Hytta ved Hevertjønna i Barnas naturverden i Trollheimen er et spennende turmål ikke langt fra Trondheim. Foto: Marius Nergård Pettersen

Oslo

Hovedstaden byr på mange lett tilgjengelige høstturer i Marka. Juel Victor Løkstad Grande i Tursenteret til DNT Oslo og Omegn , anbefaler en tur til Hovdehytta, som har fantastisk utsikt. Fra Oslo tar du tog til Asker, videre med buss fra stasjonen mot Lierbyen og går av på Skanseløkka eller Liahagen. Blåmerket sti begynner midt mellom disse holdeplassene.

Her kan du bli en natt eller to, med flotte turmuligheter i området rundt, eller du kan bruke hytta som et turmål i en lengre tur og få med deg Småvannsbu på veien. 

For flere høsttips i Oslo-området med barn, se her. Få mer høstinspirasjon for ungdom i Oslo-området her


VAKKERT: Hovdehytta i Vestmarka er en flott selvbetjent hytte med fantastisk utsikt og 8 sengeplasser.
VAKKERT: Hovdehytta i Vestmarka er en flott selvbetjent hytte med fantastisk utsikt og 8 sengeplasser. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Tromsø

I denne fantastiske byen kan du begynne fjellturen i sentrum.

- En flott tur er å ta beina eller sykkelen fatt fra Tromsø sentrum forbi ishavskatedralen, gå inn Tromsdalen og følge skilting videre opp mot Skarvassbu, forteller Mia Kanstad Kulseng i Troms Turlag.

Beregn rundt fire timers gange hvis du begynner turen i Tromsø sentrum. Ønsker du en lengre tur, kan du ta bussen fra Tromsø sentrum til Snarbyeidet og gå hele veien tilbake. Da får du med deg tre hytter på veien: Trollvassbu, Nonsbu og Skarvassbu. Og legger du turen til senere i oktober, får du med deg en fjerde, som Troms Turlag snart har gjort helt klar for gjenåpning, nemlig Blåkollkoa. Dette er en tur på rundt tre mil og kan gås over flere dager hvis du har tid til det. 

Barnefamilier kan velge å gå inn til Trollvassbu, der det bare er 3-4 kilometers gange fra busstoppet i Snarbyeidet i slakt terreng.

Les mer: Ta turtoget

Nonsbu i Tromsdalen er en av mange hytter du kan oppleve bare en kort busstur fra Tromsø.
Nonsbu i Tromsdalen er en av mange hytter du kan oppleve bare en kort busstur fra Tromsø. Foto: Tine Larsen, DNTs fotokonkurranse

Annonse

Skrevet av Margrethe Assev 9. oktober 2017