Hva skal fjellet hete?

Rondane er en del av Norges fjellkjede. Vinneren av navnekonkurransen får være med på en minnerik DNT-fellestur sammen med en kunnskapsrik geolog! Foto: Kristin Bochud

Den er lengre enn Alpene og Pyreneene, men den norske fjellkjeden mangler fremdeles navn. Det kan du gjøre noe med!

Den norske fjellkjeden har eksistert i millioner av år, men har aldri hatt sitt eget navn. Den Norske Turistforening, UT.no og Norsk Geologisk Forening vil derfor gi fjellkjeden et ordentlig navn, slik den fortjener.

Eldgammel og navneløs

Fjellene våre er en del av den norske identiteten. Helt siden tidlig på 1800-tallet har de vært viktige for rekreasjon og friluftsliv. Men fjellene er også en kilde til den materielle velferden vi nyter godt av. Det er her vi finner de verdifulle mineralene og bergartene som har vært utnyttet i årtusener. Det er også fjellene som har gitt grunnlaget for den kraftkrevende industrien og utviklingen av det norske velferdssamfunnet på 1900-tallet. Ikke minst skal vi huske på at de sedimentære bergartene på kontinentalsokkelen, der oljerikdommen befinner seg, har sitt opphav i det norske fjell-landskapet. Det underlige er at vi ikke vet hvor gammel fjellkjeden, ikke hvordan den er dannet, og det er en aktiv debatt i fagmiljøene. Fjellkjeden har heller ikke et eget navn. Det første overlater vi til de profesjonelle geologene. Det siste kan du gjøre noe med. Før Dovre faller!

Slik deltar du i konkurransen - vinn en fellestur med DNT!

1. Du sender inn ditt forslag før 15. august og er med i trekningen av flotte premier

2. En jury plukker ut de sju beste forslagene

3. Du kan være med å stemme frem vinnernavnet på UT.no fra 1. september.

4. Vinnernavnet blir presentert på Geologiens Dag, 14. september

5. Personen som kom med vinnernavnet får en flott DNT- fellestur et sted i fjellkjeden sammen med en dyktig geolog.

Mens konkurransen pågår kan du på UT.no lese mer om fjellene: Hvordan de ble til, hva de består av, hva de kan brukes til og hvorfor de tilslutt forsvinner.

Les også artikkelen om Norges ukjente ryggrad fra Fjell og Vidde nr. 1/2012

Visste du at...?

• Det var geologen Henrik Svensen som tok initiativ til at det norske folket skulle bestemme hva fjellkjeden skal hete.
  • Den norske fjellkjeden strekker seg fra Agder og Rogaland i sør til Finnmark i nord
  • Fjellkjeden er nesten 1300 km lang
  • En del av fjellkjeden finner vi kjente fjellområder som Jotunheimen, Rondane, Børgefjell og Svartisen
  • Mange tror fjellkjeden heter "Langfjella" eller "Kjølen", men disse navnene dekker ikke hele fjellområdet og du finner dem ikke på et kart.
  • Svenskene kaller fjellområdet på sin side av grensen for "Skandes", etter den svenske geografen Erik Ljungner lanserte navnet på 1940-tallet.
Den norske fjellkjeden

strekker seg fra Agder og Rogaland i sør til Finnmark i nord. Fjellkjeden er nesten 1300 km lang

Foto: www.fjellkjeden.no