Her er årets herligste sommerbilde

Foto: Ann-Jelena Fjeld, DNTs fotokonkurranse

En rekke trender har kommet tydelig til syne i DNTs fotokonkurranse. Ann-Jelena Fjeld sitt foto var ikke bare det beste hengekøybildet, men også sommerens aller beste friluftsbilde.

Med 6000 bilder har det vært en utfordring utenom det vanlige å komme frem til sommerens beste bilde. Etter en hard utvelgelse kom vi ned i 15 bilder, og allerede da forsvant flere bilder som var høyt elsket av juryen.

- Det kom inn nydelige bilder som vi ikke engang hadde mulighet til å gi finaleplass, til gjengjeld har vi fått vist frem mye av det som har kommet frem underveis i sosiale medier. På Instragram og Facebook har vi  vist frem omtrent 50 forskjellige bilder underveis i konkurransen, sier jurymedlem og generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Avslappende stemning over bakken

Med så mange bilder var det et lite stykke kreativitet som måtte til for å skille seg ut fra de resterende finalistene. Der lyktes Ann-Jelena Fjeld godt med bilde.

- Når det er dette du tar med deg inn i drømmeland, god og varm i hengekøya og godt beskytta mot mygg: Ja, da blir det ikke så mye bedre, skriver Fjeld.

Bildet fra hengekøya imponerer med sin originalitet samtidig som det formidler en lun, avslappet stemning fra grønne omgivelser. 

- Det er et bilde som på en veldig god måte klarer å gi uttrykk for hvor nær man er naturen når man legger seg til å sove en halvmeter over bakken. Samtidig viser hun fra sitt eget perspektiv hvor lunt og godt det er der hun ligger inntullet i soveposen med myggnettingen over seg. Det er et nydelig bilde som er så tilgjengelig at man får lyst til å planlegge neste skogstur umiddelbart, forteller juryen.

Vi har åpnet høstens konkurranse. Klikk deg videre for å delta. 

En vanvittige fin kveld i Nittedal

Fjeld selv blir overrasket når vi ringer. 

- Nei, hva skal en si. Det var en vanvittig fin kveld og jeg hadde egentlig tatt mer enn nok bilder, men når jeg la meg i hengekøya hadde jeg ikke noe annet valg enn å ta ett til. Lyset og fargene passet så godt sammen. Samtidig ble det hele bundet inn av myggnettingen, forteller Fjeld.

Bildet ble tatt ved Elvann i Nittedal en tidlig sommerdag. 

- Det er en kort tur, kanskje halvannen time fra Hakadal stasjon, sier Fjeld som er en av mange som har latt seg forføre av muligheten for rolige kvelder i hengekøye.

- Det har tatt helt av, spesielt i år, men jeg er helfrelst. En hengekøye er lett å bære med seg, den er lette å henge opp og samtidig så er du ikke avhengig av en myk flate å sette opp teltet på. Du finner alltid trær i skogen, ler Fjeld som personlig hadde bildet til Ron Jansen fra Vøringsfossen som en av sine store favoritter. 

Jevnt blant de beste

For det var altså svært jevnt blant de beste, og flere bilder var innblandet i diskusjonen om seieren. William Faucher sitt spektakulære bildet fra Senja kom nærmest, men også Vibeke Søvik, Ron Jansen, Liisa Leesment og Sophia Wedeger Stavnem hevdet seg med bilder som godt kunne stukket av med seieren i konkurransen.

- Nivået på denne runden har vært helt vanvittig, og det har vært morsomt å velge ut våre favoritter. Det har vært bilder som forteller om drømmen om å stå alene på toppen, og bilder som formidler følelsen av samhold og nærhet i naturen, sier juryen.

Ann-Jelena Fjeld vinner dermed 10.000 kroner og 100 flaxlodd fra Norsk Tipping. 2. og 3. plass får ryggsekker fra Bergans og gavekort på overnattinger på DNTs hytter.

Foto: William Faucher, DNTs fotokonkurranse
2. plass: «Et bilde som slår oss rett i bakken. Spektakulær utsikt, en flott komposisjon med nydelig lys. Denne fjellturen er nok ikke for hvem som helst, men et slikt bilde treffer fjellgeita i oss midt i hjerterota. » Juryen
Foto: Ron Jansen, DNTs fotokonkurranse
3. plass: «Teknisk sett det beste bildet i konkurransen. Fantastisk komposisjon som på effektivt vis formidler både de små og store opplevelsene i norsk natur. En behagelig trolsk stemning som løftes ytterligere av kontrastene mellom den fargerike Vendelroten og den grå svevende tåken. » Juryen
Foto: Vibeke Søvik, DNTs fotokonkurranse
«Silhuetter i solnedgang er klassisk motiv. Her er det smakfullt utført og med et utgangspunkt like over vannflaten får man godt med dybde noe som gjør at vi automatisk dras innover mot horisonten. Et strålende bilde av et øyeblikk hvor man er i godt selskap med gode turvenner.» Juryen
Foto: Liisa Leesment, DNTs fotokonkurranse
«Følelsen av å komme seg opp i høyden, mens et hav av tåke er i bevegelse under deg er enkelt sagt ubeskrivelig. Fotografen har fanget vandrere i et nydelig motlys og gir oss litt av et syn med dette bildet.» Juryen
Foto: Sophia Wedege Stavnem, DNTs Fotokonkurranse
«En solnedgang på Uttakleiv hentet rett fra våre villeste drømmer. Spektakulært motiv som veksler mellom den nære og tilgjengelige teltturen og den stupbratte fjellsiden i bakgrunnen. Skodden som ligger over vannflaten gir bildet et mykt og behagelig drag.» Juryen
«Ett knippe nydelige bilder som formidler gode turfølelser. Fra stisykling i fargerike omgivelser til solfylt kajakkpadling,fjellbad på varme sommerdager og husdyr som nyter rolige midtsommerdager. Dette har vært tidenes finalefelt» Juryen
DNT har fotokonkurranse tre ganger i året.

Denne runden har vi fått inn nesten 6000 bilder.

Vinneren stikker av med 10.000 kroner og 100 flaxlodd fra Norsk Tipping.

DNT bruker bildene de får inn i fotokonkurransen i sitt kommunikasjonsarbeid for å få enda flere med ut på tur.

Juryen har bestått av Nils Øveraas, generalsekretær i DNT, Marius Dalseg Sætre, fotosjef i DNT og Elin Hansson, journalist og fotograf i Fjell og Vidde.


Annonse

Annonse

Skrevet av Marius Dalseg Sætre 17. september 2017