De beste tipsene for høstferien

Ta turen du ikke fikk tatt i sommer.
Ta turen du ikke fikk tatt i sommer. Foto: Edvard Dyb, DNTs Fotokonkurranse

Høsten i fjellet er magisk! Luften er friskere og fargene er sterkere. Mulighetene mange for de som ønsker seg opplevelsesrike dager i fjellheimen.  

For familien

Har dere små barn anbefaler vi å bo fast på en hytte og gå turer derfra. Flere av DNTs betjente hytter har åpent i høstferien (oversikt nederst på siden). Ellers er det nok av sjarmerende selvbetjente og ubetjente hytter å velge mellom! Se ut.no for mer informasjon.  

Noen av våre betjente hytter har aktivitetsledere for barn fra 5 år med voksenfølge. Dere kan være med på lek og aktiviteter i hyttas nærområder. Dagsturer til barnas "basecamp", små toppturer, lek i bekker, matlaging ute og mye mer vil stå på programmet. Disse hyttene har aktivitetsledere for barn:

Fellesturer sammen med andre barnefamilier skaper som regel god dynamikk for barn som ikke alltid vil være med på tur. Plutselig går de hele veien selv, finner en kompis de småkonkurrerer med og spiser mat de aldri har likt. 

Finn flere Barnas Turlag-aktiviteter i høstferieukene her


Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Marius Dalseg Sætre

For barn uten foreldre 

Læring og moro 

På en Newtoncamp får deltakerne hjernetrim samtidig som de er ute på tur. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom DNT og Tekna, og målet er å stimulere barn og unges interesse for friluftsliv og realfag. 

Friluftsskole 

Friluftsskolene er et ferietilbud for 10-13-åringer på dagtid i nærmiljøet.  Målet med Friluftsskolene er å gi flere barn mulighet til å oppleve hvor morsomt og sosialt det er å være ute i naturen på fritida. Alle som deltar får en grunnleggende innføring i friluftsliv. 

For ungdom: 

Finn flere turer for ungdom i høstferieukene her

Artikkelen fortsetter under bildet

Soloppgangen ifra teltet på Pershusfjellet.
Soloppgangen ifra teltet på Pershusfjellet. Foto: Mats Berg Behring, DNTs fotokonkurranse

Dra på hyttetur 

Mulighetene er mange for de som ønsker å dra på hyttetur i høstferien. Disse betjente DNT-hyttene holder åpent i høstferieukene:

Åpent tom tom 8.10. i uke 40  

 • Fondsbu i Jotunheimen  Bli med på turer, utelek og bålkos hver dag fra mandag til fredag i uke 40.
 • Gjendesheim i Jotunheimen Har mange ulike aktiviteter for både voksne og barn, som skinncamp, aktivitetsledere og guidede turer for voksne. OBS: Valdresekspressen går til Gjendesheim helgene i uke 39 og 40!
 • Rondvassbu i Rondane Tilbyr guidede toppturer flere dager i løpet av høstferien. Her er det også aktivitetsledere for barn.
 • Snøheim, Dovrefjell Snøhetta-massivet rager høyt og fritt over fjellviddene på Dovre. Fra Snøheim kan du gå en rekke fine dagsturer - alt fra de enkle, barnevennlige til mer krevende toppturer. 
 • Svukuriset, Femundsmarka Svukuriset er en vakker, ombygget fjellgård som ligger blant Femundsmarkas mange multemyrer. Et perfekt sted å tilbringe høstferien!
 • Liomseter, Langsua Vakkert beliggende på setervollen er denne flotte hytta et ypperlig utgangspunkt for både dagsturer og fisking, og er et populært sted for hele familien. 

Åpent til 15.10. i uke 41:   

 • Aurlandsdalen turisthytte Østerbø  Denne trivelige hytta er et utmerket utgangspunkt om du ønsker å gå vakre Aurlandsdalen eller fjellene i området.
 • Gaustatoppen Fra Gaustatoppen har du et utrolig utsyn over store deler av Sør-Norge, å overnatte her er en opplevelse av de sjeldne!

Åpent hele høsten: 

 • Haukeliseter Fjellstue Tilbyr høstferieaktiviteter som skattejakt, grilling av pinnebrød, utlån av kajakk og kano, familiequiz med mer. 
 • Preikestolen Fjellstue Eventyrlige Preikestolen fjellstue ligger akkurat der stien til Preikestolen starter. Her er det masse å finne på for hele familien. 
 • Kobberhaughytta, Nordmarka DNTs storstue i hjertet av Nordmarka, lett tilgjengelig fra Sørkedalen, Frognerseteren og Sognsvann. Supert for overnatting og dagturer, til fots eller på sykkel i høstferien (ta kontakt for booking ved overnatting). 
 • Eiksetra, Finnemarka, Drammen Setra ved Garsjø nord for Drammen er et utmerket utgangspunkt for fine turer (ta kontakt for booking).  

De fleste selvbetjente og ubetjente hytter er tilgjengelige hele året, men sjekk alltid informasjonen om hytta på UT.no. Mange er tilgjengelige året rundt, andre har vinterstengt og noen betjente hytter er selvbetjente i perioder utenfor betjent sesong.   
Husk også at etter hvert som de betjente hyttene stenger, tas også sommerbroene inn.   

På tur til Øyuvsbu, en selvbetjent DNT-hytte i Setesdal Vesthei.
På tur til Øyuvsbu, en selvbetjent DNT-hytte i Setesdal Vesthei. Foto: Camilla Korhonen Hauge, DNTs fotokonkurranse

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 5. september 2017