Jakter naturopplevelser i ferien

Stadig flere bruker ferien til å sikre seg naturopplevelser for livet
Stadig flere bruker ferien til å sikre seg naturopplevelser for livet Foto: Marius Dalseg Sætre

Turistforeningen melder om knalltall på hyttene i sommer. Besøket er helt på linje med rekordåret i fjor. Ønsket om en aktiv og opplevelsesrik sommerferie trekker folk til fjells. 

Sommerens overnattingstall fra DNT viser at det fortsatt er minst like trendy å gå fra hytte til hytte. I tillegg er det svært mange som flytter seg fra fjellområde til fjellområde og tar dagsturer inn til hyttene mange ulike steder i Norge.   

-  Folk vil både ha en aktiv ferie og oppleve roen naturen gir. DNT har jobbet målbevisst slikt at vi nå har et mangfoldig tilbud til ulike grupper. Nye hytter med spennende arkitektur, seterliv for barn, topptursamlinger, singelturer, yogatilbud for seniorer, breturer, klatring, padling og god lokal mat på hyttene, alt dette bidrar til at den store trafikken holder seg oppe, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas. 

DNT Oslo og Omegn, som har de fleste betjente hyttene i de store fjellområdene i Sør-Norge, kan melde om over 37 000 overnattinger i juli. Det betyr en sommer så langt helt på høyde med fjorårets rekordsommer. Rondvassbu hadde i juli hele 4000 overnattinger fordelt på sine 128 senger. Også langs Lysefjorden ligger besøket helt på høyde med rekordåret i fjor melder Stavanger Turistforening. 

Skålatårnet trekker mange 
Også i vest er det svært godt besøk, Stølsheimen og Bergsdalen kan melde om et oppsving i besøket på 20-30 prosent i forhold til i fjor. Desidert størst økning har Skålatårnet i Loen opplevd, der en nyåpnet hytte har sørget for økt kapasitet og interesse. I forhold til i fjor på samme tid er det 44 prosent fler besøkende, totalt har 1832 besøkende skrevet seg inn på hyttene på toppen så langt.


Nyter god mat på tur
DNT Telemark melder om omsetningsøkning på alle sine betjente hytter, og spesielt stor er økningen på Gaustatoppen der omsetningen gikk opp med nesten 400.000 bare i juli. Det reflekteres blant annet i økt vaffelsalg fra 14.000 vaffelplater i juli 2016 til over 17.000 vafler i juli 2017. På Haukeliseter har de også opplevd ekstra etterspørsel etter at NAF tidligere i sommer kåret dem til stedet med best veimat i Norge.   

-Jeg er mye rundt på hyttene og jeg må berømme alle frivillige og ansatte som står på for å merke stier og legge til rette for at de som er på tur skal få naturopplevelser for livet. Det er travelt i perioder, men de aller fleste setter pris på det sosiale livet som møter dem på hyttene etter en lang dag ute i ro og mak, sier Øveraas.  

Her kan du lese mer om DNTs hyttetilbud.


Gjester sov på trappa 
For tiden er det et yrende liv i fjellet både i Sylan og i Trollheimen, der det har hatt flere uker med veldig godt vær og det vises på besøkstallene. Starten på sommeren var litt kald og våt, men til tross for det har DNT hatt en økning på 12 % sammenlignet med 2016 i dette området. Og hittil i sommer har Turistforeningen hatt 8 708 overnattinger, i 2016 var det 7 889 på samme tidspunkt. Med 94 overnattende natt til forrige mandag satte Gjevilvasshytta i Trollheimen ny rekord i antall ovenattingsgjester på en natt.
-  Da sov til og med tre gjester ute på trappa fordi de ville nyte det gode været. Vi har flatsenger, så det manglet ikke på senger og alle gjestene var strålende fornøyde, understreker vertinne for 18.året Randi Horghagen. 
 

 

Stor trafikk langs Gullruta 
I Etne- og Saudafjellene går det også mot ny rekord. Der strømmer folk til for å gå en av DNT sine SignaTurer, Gullruta, en seks dagers tur i vakkert høyfjellsterreng. Det gir økt trafikk på hyttene langs ruta. Sandvasshytta har hele 450 overnattinger bare de på de siste tre ukene. 
- Hytta har 49 sengeplasser og totalt i hele fjor hadde hytta 1119 overnattinger. Vi ser at det er mange vandrere som kommer langveisra, det er helt klart populært å ta en slik langtur, forteller Lauren McPherson Simonsen, daglig leder i Haugesund turistforening.  

 

Turtrenden fortsetter 
August er for mange den store turmåneden og mange av hyttene melder om at interessen for å booke seg inn for et lengre opphold på hytta nå fremover er stor. 
- Jeg kan berolige alle som vurdere en friluftsferie nå med at det er fortsatt god plass i naturen. DNT har nesten 550 hytter, og det er absolutt mulig å finne steder der du kan være nesten helt alene sier Øveraas

 

 

 

For mer informasjon, kontakt:
Den Norske Turistforening
Mette Øinæs Habberstad
kommunikasjonssjef

900 66 744

Generalsekretær Nils Øveraas i DNT gleder seg over stor interesse for friluftsliv og DNTs hytter.
Generalsekretær Nils Øveraas i DNT gleder seg over stor interesse for friluftsliv og DNTs hytter. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Annonse

Skrevet av Mette Habberstad 4. august 2017