Sommerføremelding i Ryfylkeheiene

Våre frivillige hyttevakter er på plass i fjellet!
Våre frivillige hyttevakter er på plass i fjellet! Foto: Kaja Storaker

Sommerfjellet er herved åpnet! Alle hytter kan nå nås til fots. Vi har sagt det før og kommer til å si det igjen: Nå er det fint i fjellet.

I høyfjellet ligger det fortsatt snø, men den er helt ok å gå på. En vil møte på fenner i nordhellinger en god stund fremover. Generelt har det vært kaldt i mai og juni og snøsmelting pågår fortsatt. I kombinasjon med nedbør må man være forberedt på å vade enkelte steder. Ta gjerne med et par staver i sekken. 

På mange av hyttene er våre frivillige hyttevakter tilstede i sommerukene fremover. De vil kunne hjelpe med mulig oppdatert informasjon og med endelig romfordeling. Både Stranddalen og Lysefjorden turisthytte er åpen for betjent sesong. Selvsagt er også Haukeliseteter et flott utganspunkt for turer i Ryfylke eller nordover på vidda. 

Denne føremeldingen blir oppdatert utover i sommeren om det er nødvendig med tanke på store endringer. Sist oppdatert 5. juli. 

Rogaland brann og redning minner om at det fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. ​​​​​​​Fine forhold både sørover i Ryfylkeheiene og nordover på Hardangervidda. Må være forberedt på å gå på litt snø, men den bærer greit. Broen på stien sørover (mot Kista, Kvandalen) er ødelagt, men går fint å gå over

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fortsatt litt snø, men den bærer greit. Kan oppleves krevende over Turistskaret, men kommer seg dag for dag. 

SULDALSHEIENE

Generelt vått i terrenget og fortsatt litt snø. Blåsjø er isfritt og ganske nedtappet. En del smeltevann, Pøyleåa må vades.

Kvanndalen 611 moh. Forhold for fottur 

Bleskestadmoen 711 moh. Forhold for fottur 

Jonstølen 720 moh. Forhold for fottur.

Sandsa 630 moh. Forhold for fottur.

Stranddalen 970 moh. Betjent del av Stranddalen åpnet fredag 17. juni og holder åpent til søndag 18. september. Langs stien er det noen få snøfenner fra toppen etter stigningen fra Øvre Moen og inn til hytta. Disse er greie å gå på. Nedenfor Stranddalsgubben og i vestenden av Veratjørna er det gravd og barket sti i de bratteste partiene. Den snøen som er igjen smelter dag for dag. 

Alternativ adkomst til Stranddalen er fra Kjetilstadlia, fin tur og bare litt lengre å kjøre og gå enn fra Øvre Moen. Her er det stort sett snøfritt helt til man kommer til Stranddalsjuvet, der det er barket sti over de siste fennene. Også mulig å krysse snøfritt høyere opp. For mer info og kart, se: https://ut.no/rutebeskrivelse/1344580/fra-stranddalen-til-kjetilstadslia.

Krossvatn 1090 moh. Fortsatt snø, men mulig å gå på beina. Stranddalen til Krossvatn, anslår 1/3 av strekningen på snø. Lettgått, et par snøbroer å gå rundt. 

Ekstra informasjon: Fra Krossvatn til toppen av Skreinuten. Lettgått og greit. Maks 30 cm dypt. På elven nord for Skreinuten er det lurt å unngå snøbroen, grei kryssing finnes 100 meter oppstrøms fra denne.

Vassdalstjørn 1120 moh. Fortsatt litt snø, men mulig å gå på beina. 

Hovatn 1111 moh. Fortsatt litt snø, men mulig å gå på beina. 

Storsteinen 950 moh. Fortsatt litt snø, men mulig å gå på beina. 

HJELMELANDSHEIENE 

Generelt forhold for fottur. En del vann i bekker og elver. Forsatt litt snø, spesielt i nordhellinger. Vått i terenget.

Lyse har dessverre startet å tappe ned Nilsebuvatn med målsetning om å ha vannstand på ca. kote 722 den 8. august. Nedtappingen er nødvendig sikkerhetstiltak i forbindelse med reparasjon av driftsluke i Breiava kraftverk. Når reparasjonsarbeidet startes ca. 8 august vil det ikke kunne tappes fra Nilsebuvatn, og magasinet vil begynne å stige gradvis, hvor fort avhenger av nedbørssituasjonen.

Melands Grønahei 890 moh. Forhold for fottur. 

Eidavatn 1080 moh. Forhold for fottur. Minkende snøfenner dag for dag. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er helt nyoppusset og fine forhold for fottur. 

Grasdalen 630 moh. Forhold for fottur. 

Stakken 760 moh. Forhold for fottur. 

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Generelt forhold for fottur. Forsatt litt snø, spesielt i nordhellinger. Vått i terenget. En del vann i bekker og elver.

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpen. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er åpen. ​​​​​​​

Litle Aurådal 995 moh. Vil nok møte på snø, men mulig å gå på beina. 

Grautheller 770 moh. Fottur. Sesongbroen er lagt ut. 

Taumevatn 792 moh. Fottur. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh.  Fottur. Sesongbroen er lagt ut.  

Kringlevatn 940 moh.  Fine forhold for fottur. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine forhold for fottur. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er kommet på plass. Fine forhold for fottur. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Generelt fine forhold for fottur. 

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Fine forhold for fottur. 

Sandvatn 910 moh. Fine forhold for fottur. 

Blåfjellenden 600 moh. Fine forhold for fottur. Vi har den 29. juli fått informasjon at det nylig har løsnet noen steiner i fjellsiden som ligger i retning fra Blåfjellenden mot Månafossen og ca. en kilometer før enden av Fidjadalen, rett før Huldrehaugane. Vær derfor observant om du skal gå forbi denne fjellsiden.​​​​​​​

Tomannsbu 750 moh. Fine forhold for fottur. 

Støle 530 moh. Fine forhold for fottur. 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for fottur. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fottur. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.

LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen. Mange og synlige spr i terrenget og det meldes om at det er gjørmete og ikke så fint å gå. 
Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig i løpet 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Fine forhold for fottur og kjettingen er på plass. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolen Basecamp, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra både Preikestolen, Songesand og Bakken kai. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Det har vært oppgradering på grusveien inn til hytta og det er nå ingen problem å gå inn langs veien. Anleggsarbeid pågår fremdelses i Daladalen og utføres av Statnett. Dette i forbindelse med ny kraftlinje. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området! Videre mot Lyseboten meldes det om gjørmete sti og mange synlig spor etter annleggsarbeid. 

Lysebotn 7 moh. Betjent hytte er nå åpen for sesongen. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å gå trappene. Kraftstasjonen med kafe er åpen hver helg fra 1. mai til 25. september og hver dag om sommeren. Les mer her. Videre mot både Skåpet eller Langavtn og Kjerag er det fine muligheter for fottur. 

Fortsatt litt snø igjen i høyfjellet. Her fra Haukeliseter . Snøen er helt ok å gå på.
Fortsatt litt snø igjen i høyfjellet. Her fra Haukeliseter . Snøen er helt ok å gå på. Foto: Marthe Trondsen.
Stranddalen.
Stranddalen. Foto: Jon Runar Kotthaus
Krossvatn.
Krossvatn. Foto: Jon Runar Kotthaus
Alltid vakkert i Viglesdalen.
Alltid vakkert i Viglesdalen. Foto: Elisabeth Nessa.
Båten ved Grautheller er på plass.
Båten ved Grautheller er på plass. Foto: Erik Gram Kverneland
Blåsjø.
Blåsjø. Foto: Jon Runar Kotthaus
Typiske forhold en kan møte på i høyfjellet.
Typiske forhold en kan møte på i høyfjellet. Foto: Jon Runar Kotthaus
Velkommen til nyoppussede Nilsebu .
Velkommen til nyoppussede Nilsebu . Foto: Helene Seglem
Sandvatn.
Sandvatn. Foto: Monica Hunsbedt
Badetemperaturen er nå 9 grader ved Stranddalen.
Badetemperaturen er nå 9 grader ved Stranddalen. Foto: Ingeborg Buer Søndenå

Skrevet av Kaja Raa Storaker 5. juli 2022