Uke 25 i Ryfylkeheiene

Sandvatn.
Sandvatn. Foto: Margaret Åsly

Bytt ut skolesekk med tursekk og benytt deg av de fine forholdene i fjellet! Både mai og juni har vært forholdsvis kalde måneder, så du vil fortsatt møte på noen snøfenner, sørlig i nordvendte hellinger. Over 1000 meters høyde og i området rundt Blåsjø vil en fortsatt finne litt snø. Men den er fin og hard å gå på. 

Stranddalen åpnet for betjent sesong fredag 17. juni. Veien fra Gullingen til Øvre Moen forventes å bli ferdig brøytet denne uken. 

Rogaland brann og redning minner om at det er for tiden økende gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. ​​​​​​​Det smelter raskt nå og man kan gå fotturer i nærheten av fjellstua. Man må være forberedt på å krysse snøpartier enkelte steder. Opp og nordover på  Hardangervidda er det fortsatt litt tidlig å gå tørrskodd.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Beregn ekstra tid om du skal innover på beina nå. Det er mulig, men en del av turen vil nok gå på snø. Den bærer greit. Krevende over Turistskaret, men kommer seg fort nå. 

SULDALSHEIENE

Nå meldes det om røde tall på gradestokken også om nettene. Smeltingen gjør at elver og bekker går opp. Følg sommerrutene. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst. Generelt vått i terenget. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fottur. Skal du videre til Holmavatn må du være forberedt på å gå på litt på snø. 

Jonstølen 720 moh. Forhold for fottur.

Sandsa 630 moh. Forhold for fottur.

Stranddalen 970 moh. Betjent del av Stranddalen åpnet fredag 17. juni og holder åpent til søndag 18 september. Veien fra Gullingen til Øvre Moen er nesten snøfri, bare noen få fenner gjenstår like før brua. Kommunen har lovet å brøyte i uke 25. Langs stien er det noen snøfenner fra toppen etter stigningen fra Øvre Moen og inn til hytta. Disse er greie å gå, men noen kan synes de er utfordrende i enkelte bratte partier. Nedenfor Stranddalsgubben og i vestenden av Veratjørna er det gravd og barket sti i de bratteste partiene, men snøen smelter fort så man må se seg godt for og vurdere forholdene. Alternativ adkomst til Stranddalen er fra Kjetilstadlia, fin tur og bare litt lengre å kjøre og gå enn fra Øvre Moen. Her er det stort sett snøfritt helt til man kommer til Stranddalsjuvet, der det er barket sti over de siste fennene. Også mulig å krysse snøfritt høyere opp. For mer info og kart, se: https://ut.no/rutebeskrivelse/1344580/fra-stranddalen-til-kjetilstadslia. Fra Øvre Moen er det også alternativ rute på østsiden av Stranddalsvannet. Dette er et fint alternativ, med færre bratte snøfenner. Denne ruta er ikke merket, men med nødlinger (små varder) som viser vei på de mest kritiske passasjene. Fra Øvre Moen følger man hovedstien opp bakken, like før man kommer til toppen av skaret tar man bratt opp til høyre og inn på et småkupert platå. Over dette følger man nødlinger fram til dalen på sørsiden av Smørslagenuten. Følg denne dalen nedover, og hold godt til høyre nederst, opp til den spesielle steinformasjonen Smørslaget. Derfra bratt ned og kryss elva som renner ned i Stranddalsvannet, og deretter opp til stien som kommer fra Krossvatn til Stranddalen. Deretter til venstre på merket sti fram til hytta. Se kartskisse nederst. 

Krossvatn 1090 moh. Fortsatt snø, men mulig å gå på beina. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Fortsatt snø, men mulig å gå på beina. 

Hovatn 1111 moh. Fortsatt snø, men mulig å gå på beina. 

Storsteinen 950 moh. Fortsatt snø, men mulig å gå på beina. 

HJELMELANDSHEIENE 

Generelt forhold for fottur. En del vann i bekker og elver. Forsatt litt snø, spesilet i nordhellinger. Vått i terenget.

Melands Grønahei 890 moh. Forhold for fottur. Litt vått og kun noen små snøfenner igjen. 

Eidavatn 1080 moh. Forhold for fottur. Minkende snøfenner innover.

Nilsebu 730 moh. Hytta er åpnen for besøk og bestilling fra 26. juni 2022. Vi gleder oss til å ta i bruk den helt nyoppussede hytta. 

Grasdalen 630 moh. Forhold for fottur. 

Stakken 760 moh. Forhold for fottur. 

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Generelt forhold for fottur. En del vann i bekker og elver. Forsatt litt snø, spesilet i nordhellinger. Vått i terenget.

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpen. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er åpen. ​​​​​​​

Litle Aurådal 995 moh. Vil nok møte på snø, men mulig å gå på beina. 

Grautheller 770 moh. Fottur. Sesongbroen er lagt ut. 

Taumevatn 792 moh. Fottur. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh.  Fottur. Sesongbroen er lagt ut.  

Kringlevatn 940 moh.  Vil møte på snø, men mulig å gå på beina. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh.  Forhold for fottur. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er kommet på plass. Det er bart stort sett langs stien.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Generelt forhold for fottur. Fortsatt litt snø i høyden. Kombinasjonen av regn, vind og røde tall på gradestokken setter virkelig fart på snøsmeltingen! Da kan det bli en del vann i bekker og elver. Det er kommet inn melding om man kan gå på beina mellom Blåfjellenden og Langavatn. Fortsatt litt snø, spesielt i nordhellinger. Vått i terenget. 

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh.  Forhold for fottur. 

Blåfjellenden 600 moh. Forhold for fottur. 

Sandvatn 910 moh. Forhold for fottur. 

Tomannsbu 750 moh. Forhold for fottur. 

Støle 530 moh. Forhold for fottur. 

Kvitlen 450 moh. Forhold for fottur. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fottur. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.

LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig i løpet 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Fine forhold for fottur og kjettingen er på plass. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolen Basecamp, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra både Preikestolen, Songesand og Bakken kai. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Det har vært oppgradering på grusveien inn til hytta og det er nå ingen problem å gå inn langs veien. Anleggsarbeid pågår fremdelses i Daladalen og utføres av Statnett. Dette i forbindelse med ny kraftlinje. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området!

Lysebotn 7 moh. Betjent hytte er nå åpen for sesongen. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å gå trappene nå. Kraftstasjonen med kafe er åpen hver helg fra 1. mai til 25. september og hver dag om sommeren. Les mer her. Videre mot Skåpet er det fine mulig heter for fottur. 

Kjelatind og turistskaret til høyre i bildet.
Kjelatind og turistskaret til høyre i bildet. Foto: Håkon Aartun
Fra Øvre Moen er det også alternativ rute på østsiden av Stranddalsvannet. Denne er ikke merket!
Fra Øvre Moen er det også alternativ rute på østsiden av Stranddalsvannet. Denne er ikke merket!
Melands Grønahei.
Melands Grønahei. Foto: Live Gram

Skrevet av Kaja Raa Storaker 22. juni 2022