Uke 20 i Ryfylkeheiene

17. mai 2022 på Haukeliseter
17. mai 2022 på Haukeliseter Foto: Håkon Aartun

I høyfjellet, fra 600 - 700 moh. er det fortsatt skiforhold, selv om det nå minker og er varierende snøforhold gjennom dagen.  Skal du på tur er det nok at det er lurt å pakke sekken med både lue og votter en stund enda. All kvist blir stående, men blir ikke vedlikeholdt. Det vil si at når mildværet og våren kommer så vil de etter hvert falle ned. Man vil møte på overvann opp til 900 meter, og enkelte steder høyere opp.  Som vanlig må man ta hensyn til at snøen svinner og elver og vann går opp. Haukeliseter er en sikker vinner på våren, og i Sirdalsheiene kan man følge anleggsveier for å komme opp i snøen, f.eks. til Taumevatn eller Grautheller. Jonstølen i Suldal er også er godt utgangspunkt for vårskiturer. Klassikeren inn til Sandvatn står seg godt omtrent en god uke eller kanskje to til antar vi, men det er ikke anbefalt å krysse vannene. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå brøytet og åpnet. Vi har fått meldinger om at det er mulig å gå på beina i snøen til Kjerag da folk har begynt å tråkke opp en slags sti i snøen. Kjettingene er ikke hengt opp enda! Enkelte bare partier. Ikke nødvending med truger eller brodder.

I mer lavtliggende strøk er det forhold for fottur. Dette gjelder Skåpet, Kvitlen, Viglesdalen og Bakken. Ikke snøfritt, men folk har kommet frem på beina fra Skåpet og over til Flørli.

Rogaland brann og redning minner om at det er for tiden økende gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Det er fortsatt snø i fjellet og muligheter for både fjellski og toppturer, men sesongen nærmer seg slutten. Det har regnet godt de siste dager, noe som setter fart på snøsmelting og fører til store mengder overvann på vannene. Isen er fremdeles trygg, men kan være vanskelig å ferdes over grunnet overvann.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Vårlige skiforhold. Kvist blir nå ikke vedlikeholdt men står de de faller ned. Må forvente overvann utover dagen nå fremover. 

Hydro Energi melder via sine oppdateringer på sms RSKAUST: løypa frå Havevatn til Holmavatn er no tatt ned. Vil minna om at der bekkjer og elvar renn inn i magasina vil isane ofte vera svekka. Vær obs på store sprekker i isen langs land,særlig på Sandvatn. Lyst å være en del av denne tjenesten? Les mer her.

SULDALSHEIENE

Vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned. Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp.

Kvanndalen 611 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Bleskestadmoen 711 moh. Bart fra Bleskestadmoen. Ligger relativt lavt, så bekker går tidligere opp her enn høyere i fjellet. Følg sommerruta om man er i tvil vær obs på inn- og utoser. Usikker på om det er mulig å gå mellom Holmavatn og Bleskestadmoen nå.

Jonstølen 720 moh. Fine forhold oppover i høyden. Perfekt tid for topptur til Snønuten. Det er brøytet opp til parkeringen ved Mosvatnet. 

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Fortsatt snø og skiforhold. Nå kan du bo på den selvbetjente delen. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Fortsatt skiforhold

Vassdalstjørn 1120 moh. Fortsatt skiforhold

Hovatn 1111 moh. Fortsatt skiforhold

Storsteinen 950 moh. Fortsatt skiforhold

HJELMELANDSHEIENE 

Melands Grønahei 890 moh. Usikker på forholdene. Ikke melding fra noen som har vært her på en stund. 

Eidavatn 1080 moh. Siste melding fra medio mars er at det var flotte forhold innover Storådalen og opp Grønahola til Lusaheia. Gode snøforhold også innover Lusaheia.

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 26. juni 2022 grunnet oppussing. 

Grasdalen 630 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Stakken 760 moh. Usikker på forholdene. Ikke melding fra noen som har vært her på en stund. Man vil garantert møte på snø fra Viglesdalen da merket sti går helt opp i 900 meters høyde. 

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned.Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp. Veien inn Flatstøldalen er bar og fri for snø. 

Svartevatnet er ikke lurt å krysse nå. Det er enormt nedtappet. Kan være vanskelig å lese/gjenkjenne terrenget da det grunnet nedtapping ikke lenger stemmer helt med kartet. Les gjerne på siden til Sira Kvina her om isforhold.

Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå åpen. 

Veien mellom Suleskard og Brokke ble vinterstengt 1. november. Åpner igjen 21. mai. Følg med her på vegvesenet.no ​​​​​​​

Litle Aurådal 995 moh. Fortsatt skiforhold

Grautheller 770 moh. Fortsatt skiforhold. Usikker på hvor mye overvann det er. Følg sommerløypa. 

Taumevatn 792 moh. Fortsatt skiforhold men varierende.  

Heiberghytta Grautheller 757 moh.  Fortsatt skiforhold. Usikker på hvor mye overvann det er. Følg sommerløypa. 

Kringlevatn 940 moh. Fortsatt skiforhold.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fortsatt skiforhold.

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå åpne. Men det er forsatt en god del snø. Har ikke fått melding om at noen har gått inn hit på beina og vi anbefaler å ta med ski. Den lille sesongbroen settes ut når all snøen er borte. Om det er utfordrende å krysse elva der sommmerruta går kan må gå lenger ned veien mot Ådernam igjen og følge/krysse der. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Våren er virkelig på vei og vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned. Vær obs på at endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp. Følg med på værvarselet og temperaturen. 

Husk: føremeldingen er ferskvare. 

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold. Nå som veien er åpne er det mulig å nå hytta fra Lyseveien. 

Blåfjellenden 600 moh. Bart rundt hytta. Usikker på forholdene i høyden fra Hunnedalen. Her ligger det nok enda en god del snø. 

Sandvatn 910 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold. Det er ikke greit å gå over elva ved Mangærne lengre. Bruk broen. Ta gjerne med spade for å eventuelt å lage fottrinn ved broen. Det er litt bratt her. Ikke anbefalt å krysse vannene nå. 

Tomannsbu 750 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold

Støle 530 moh. Skiforhold et godt stykke fra Tomannsbu og nesten ned til stiskille. Barmark og forhold for fottur fra Skreå. Fra Kvitlen til Støle er det også barmark. 

Kvitlen 450 moh. Forhold for fottur fra både Bjordal og Eikebrekka. Fra Stavtjørn møter en litt snø rett ved Åtjørn. Innløpet til Åtjørn måtte vades på mandag 16 mai. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold og snøfritt fra Vindalen og opp til Skåpet. Fra Skåpet, videre mot Flørli er det fortsatt en god del snø. Folk har gått på beina og/eller på truger, men nå som våren kommer for fullt vil man oppleve å tråkke gjennom og at det er tungt å gå. Mange bekkeløp er også åpne. Beregn ekstra tid om du skal over mellom Skåpet og Flørli. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er ferdig brøytet og åpnet 16. mai! 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Folk har begynt å gå på beina og dermed tråkket sti i all snøen. Det er ikke satt opp kjettingen enda. Helt bart og snøfritt vil det nok ikke være før om tre uker. Fortsatt fine skiforhold fra Langavatn. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolen Basecamp, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra både Preikestolen, Songesand og Bakken Kai. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området!

Lysebotn 7 moh. Hytta åpner  for sesongen fredag 20. mai 2022! Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å gå trappene nå. Litt snø helt øverst. Kraftstasjonen med kafe er åpen hver helg fra 1. mai til 25. september og hver dag om sommeren. Les mer her. Videre mot Skåpet er det fortsatt en god del snø. Folk har gått på beina og/eller på truger, men nå som våren kommer for fullt vil man oppleve å tråkke gjennom og at det er tungt å gå. Mange bekkeløp er også åpne. Beregn ekstra tid om du skal over mellom Skåpet og Flørli. 

Fint og bart opp til Skåpet.
Fint og bart opp til Skåpet. Foto: Kjell Ivar Smedbøl
Fortsatt snø mellom Skåpet og Flørli.
Fortsatt snø mellom Skåpet og Flørli. Foto: Kjell Ivar Smedbøl
Lortabu. Du kan ta på deg skiene etter et par hundre meter.
Lortabu. Du kan ta på deg skiene etter et par hundre meter. Foto: Leif Rune Salte
Bruk boren over Mægdane til Sandvatn. Ikke anbefalt å krysse vannene nå.
Bruk boren over Mægdane til Sandvatn. Ikke anbefalt å krysse vannene nå. Foto: Monica Hunsbedt
Krossvatn 16. mai.
Krossvatn 16. mai. Foto: Christian Lønseth.
Forhold for fottur til Støle fra både Kvitlen og Skreå.
Forhold for fottur til Støle fra både Kvitlen og Skreå. Foto: Elise Constance Fodstad

Skrevet av Kaja Raa Storaker 19. mai 2022