Uke 14 og 15: Påsken i Ryfylkeheiene

God påske !
God påske ! Foto: Jon Runar Kotthaus

Påsken er vinterens finale, og nå byr vi på drømmeforhold i fjellet! Forrige helg kom det meldinger om ganske harde og isete skiforhold, men de siste dagene er det kommet flere centimeter med etterlengtet nysnø! Palmehelgen startet nokså vindfull, det meldes om vekslende forhold og stort sett greit utevær. Selv om det meldes mildere utover i påsken er det mer en nok snø og fine forhold  inn til hyttene. Legg påsketuren til fjells, og følg kvisteløypene frem til hyttene der det nå er fylt på med både ved og proviant. 

I år er det veldig viktig at du følger kvisten på Blåsjø, og ikke går andre steder. Vi har aldri før sett magasinet så nedtappa. Blåsjø består av flere vann og det renner nå vann mellom vanna som medfører at store områder har svært usikker is. Å krysse rett over Blåsjø for å ta en snarvei er i år ikke tilrådelig. Følg KVISTEN mellom hyttene. Vær obs i overgangene der du går ned på Blåsjø og opp fra vannet igjen.

Det er kvistet over Svartevatnet. Det er enormt nedtappet slik at å komme av og på er litt mer utfordrende, spesielt med pulk, men ikke umulig. Det er derfor viktig at man følger kvisten når man krysser magasinet. Vi har kvistet litt i nedgangen øst for Fidjaholå. 

Generelt er det mange elver og bekker som er mer åpne enn vanlig pga mildvær tidlig i vinter. Det har tørket godt opp i ukene før påske, så vannføringen er lav fram til det blir omslag til mildvær og regn.

Før du stikker til fjells er det alltid lurt  å:

1) Lese snøskredvarslene på varsom.no. Ha ekstra fokus på hva som er skredproblemet og hvordan du kan unngå det. Vær forsiktig.

2) Planlegge turen godt - bruk bratthetskartene i Varsom Regobs

3) Sjekke siden som heter Varsom Iskart. Isvarselet gir en oversikt over isforholdene i en region. Statkraft Energi anbefaler å sjekke iskart og spesifikt for Ulla-Førre reguleringsområde.

Fra Nordland gard i Sandnes har vi fått melding om at kyrne har startet kalving i turområdet mellom Noredalen bygdahus og Øykjafjellet. De oppfordrer turgåere sterkt om ikke å ta med hunder eller små barn så lenge kalvingen pågår frem til slutten av mai.

Vi minner også om den generelle båndtvangen mellom 1. april og 20. august. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Flotte forhold for både topptur, fjellski og aking utenfor hytta. Kjelaløypen og Ulevå er kvistet og går i lett kupert terreng som passer hele familien. Flere turforslag på fjellski finner du på hjemmesiden til Haukeliseter her.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Kvistet og fine skiforhold.

Hydro Energi melder via sine oppdateringer på sms RSKAUST: fredag 1. april. Det er no stikka løype frå Havevatn til Holmavatn. Vil minna om at der bekkjer og elvar renn inn i magasina vil isane ofte vera svekka. Vær obs på store sprekker i osen langs land. Lyst å være en del av denne tjenesten? Les mer her.

SULDALSHEIENE

Det er kommet nysnø oppå en god og hard såle. Dette lover godt for både påsken og fremover i april måned.

I år er det veldig viktig at du følger kvisten på Blåsjø, og ikke går andre steder. Vi har aldri før sett det så nedtappa. Blåsjø består av flere vann og det renner nå vann mellom vanna som medfører at  store områder har svært usikker is. Å krysse rett over Blåsjø for å ta en snarvei er i år ikke tilrådelig. Følg KVISTEN mellom hyttene. Vær obs i overgangene der du går ned på Blåsjø og opp fra vannet igjen.

Et annet tips er å sjekke siden som heter Varsom Iskart. Isvarselet gir en oversikt over isforholdene i en region. Statkraft Energi anbefaler å sjekke iskart og spesifikt for Ulla-Førre reguleringsområde.

Kvanndalen 611 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fine skiforhold. Ligger relativt lavt, så bekker går tidligere opp her enn høyere i fjellet. Følg merking og vær obs på inn- og utoser. 

Fra Bleskestadmoen til Jonstølen er det kvistet fra Krokvatnet og ned til enden av Skitstølvatnet. Herfra er følger man på nordsiden av elva til Gaukstøl, der elva lett kan steingås på lav vannstand og videre på sørsiden langs elva  til bro like ovenfor bekkeinntaket. Dette var helt uproblematisk i palmehelga, men om vannstanden går mye opp anbefales det å følge sommerløypa på nordsiden, selv om den tidvis er bratt og krevende på vinterføre. Motsatt vei, fra Jonstølen eller Mosvatnet følger du veien innover til bekkeinntaket over elva og krysser på bro like over bekkeinntaket. Det er ikke kvistet det første stykket fra Jonstølen/Mosvatnet mot Bleskestadmoen, men følg ubrøytet vei så er det lett å finne fram.

Når forholdene er stabile, er en fin alternativ rute mellom Bleskestadmoen og Jonstølen (umerket) å ta av fra Krokvatnet og opp i skaret mellom Neverhatten og Raudnutheia, og så ned Rennedalen til Jonstølen.

Jonstølen 720 moh. Fine forhold, speslelt nå som det er kommet litt ekstra snø oppå den gode og harde sålen. 

Første helgen i mars var det brøyta opp til Mosvatnet slik at man kunne parkere ved vestenden av vannet. Da er det ca. 3 km til hytta fra parkeringsplassen. 4. mars var det gått scooter med løypemaskin fra parkeringsplassen og opp forbi hytta. Til påsken skal det brøytes regelmessig opp til parkeringen ved Mosvatn. Fine isforhold på Mosvatnet.

Sandsa 630 moh. Fine skiforhold. Blir ikke kvistet inn til hytta, men det kjøres skispor et stykke fra Gullingen. 

Stranddalen 970 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Det har en tendens til å legge seg mye snø rundt hytta, så du må ta med spade og forvente å spa deg inn. Husk å spa ut og sikre nødutgang gjennom vindu om dette ikke er tilgjengelig fra før. Nå kan du bo på den selvbetjente delen. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Hovatn 1111 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Storsteinen 950 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

HJELMELANDSHEIENE 

Snø og skiforhold i høyden. Merk at det ikke blir kvistet inn til disse hyttene. 

Melands Grønahei 890 moh. Melands Grønahei er kansje ikke en typisk vinterhytte, og starten fra Fundingsland er for spesielt interesserte, men når man først kommer opp er det magisk. Det er ikke kvistet. 

Eidavatn 1080 moh. Flotte forhold innover Storådalen og opp Grønahola til Lusaheia.  Gode snøforhold også innover Lusaheia.

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 23. juni 2022 grunnet oppussing. 
I forbindelse med isfiske på Nilsebuvatn for 2 uker siden, ble istykkelsen flere plasser målt til over en meter. Vær obs på utløpet ved demningen hvor isen er usikker. Gråfolåna ved Nilsebuhytten er delvis åpen. 

Grasdalen 630 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Stakken 760 moh. Gode snøforhold og fine forhold. Fra/til Nilsebuvatn/Storhillervatnet. Gå rute over Kannekleiv, ikke kvistet. 
I forbindelse med isfiske på Nilsebuvatn, ble istykkelsen flere plasser målt til over en meter. Vær obs på utløpet ved demningen hvor isen er usikker. Gråfolåna ved Nilsebuhytten er delvis åpen. Husk at hytta på Nilsebu er stengt frem til 13. juni 2022 grunnet oppussing.

Viglesdalen 425 moh. Forhold for fotturer. Ta med brodder. Det har det en tendens til å bli veldig glatt når det kommer kuldegrader. Snøgrense ved 300 - 400 meter. Kan være noe tungt å gå i snøen rundt hytta. Ved mye nedbør bør en vente en dag før en legger turen opp til hytta grunnet muligheten for steinsprang langs Viglesdalsvatnet. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Flotte skiforhold og kvistet inn til alle hyttene på kvistekartet. Etterlengtet nysnø oppå en hard og god såle. I helgen var hele veien inn Flatstøldalen bar og fri for snø. Se melding fra Sira Kvina fra 10. mars. 

Det er kvistet over Svartevatnet. Det er enormt nedtappet slik at å komme av og på er utfordrende, spesielt med pulk, men ikke umulig. Det er derfor viktig at man følger kvisten når man krysser magasinet. Vi har kvistet litt i nedgangen øst for Fidjaholå. Kan være vanskelig å lese/gjenkjenne terrenget da det grunnet nedtapping ikke lenger stemmer helt med kartet. Les gjerne på siden til Sira Kvina her om isforhold.

Melding fra Sira Kvina torsdag 10. mars: På grunn av en oppstått feil på hovedtransformator 1 på Duge, må anleggsveien fra Ådneram inn til Duge og Svartevassmagasinet brøytes opp med umiddelbar virkning. Brøyting starter opp allerede i dag. Vi beklager det inntrufne, og ber om forståelse for tiltaket. Endringer varsles på Facebook.

Veien fra Sirdal til Lysebotn ble vinterstengt 3. desember. Åpner igjen medio mai.

Veien mellom Suleskard og Brokke ble vinterstengt 1. november. Åpner igjen medio mai.

Litle Aurådal 995 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Grautheller 770 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Taumevatn 792 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Kringlevatn 940 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. Blir ikke kvistet.Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3. desember 2021. Følg med her på vegvesenet.no 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Flotte skiforhold og kvistet inn til alle hyttene på kvistekartet. Etterlengtet nysnø oppå en hard og god såle. Pass på inn- og utoser. 

Husk: føremeldingen er ferskvare. 

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Blåfjellenden 600 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle.  

Sandvatn 910 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Tomannsbu 750 moh. Meldes om fine forhold og nysnø oppå en hard og god såle. 

Støle 530 moh. Skiforhold fra Skreå og Tomannsbu. Fra Støle og nedover mot søre Kvitladalen og Kvitlen er elva er åpen, men ikke spesielt stor vannføring. Det er skiføre rundt hytta på Støle. 

Kvitlen 450 moh. Rundt 1/3 av turen inn fra Bjordal er snøfri. Man møter på snø etter fossen på flaten inn mot Brattebø. Snøen er nokså råtten og bærer dårlig utover dagen. Bedre om morgenen når det er frost og mulig skare. Går man på dagtid må en beregne å synke godt ned i snøen. Bruk gjerne truger. Beregn ekstra eller opp mot dobbelt så lang tid som når det er snøfritt. De som tråkket spor helgen 19. mars brukte ca. 5 timer fra Bjordal. 

Skåpet 605 moh. Anbefaler truger eller ski på vei til Skåpet nå. Beregn ekstra god tid. Ta gjerne med en spade da det lett kan føyke og legge seg snø foran dørene på hytta. Helgen 12.-13. mars ble det brøytet opp og inn hele Vinddalen. Det er kommet noen cm med snø siden da.

NB: Det blir ved snøfall ikke regelmessig brøytet opp Vinddalen. Dette må man tenke på om en kommer til brøytet vei og det er meldt mye snø i løpet av natten. Da er det ikke sikkert det er brøytet når du kommer tilbake til bilen. Da må man parkere nede i Espedalen og gå opp veien. Dette er ca. 5-6 km ekstra å gå langs veien. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.

Fra Skåpet, videre mot Flørli og opp i høyden kan man få gode skiforhold en lang stund fremover. Man må nok vente til medio mai før man kan gå på fjellsko denne strekningen. 

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3. desember 2021. Følg med her på vegvesenet.no. Forventes å åpne i medio mai 2022. 

Veien over Lyngsheia og ned til Songesand brøytes ved normale snøforhold. Men dette er en strekning det fort kan føyke igjen ved snø og vind. Sjekk på Vegvesenet sine sider om du nå i vintermånedene planlegger å kjøre over heia og parkere på Songesand og gå herfra til Bakken. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Fine og faste skiforhold fra Langavatn. 

Preikestolen 604 moh. Snø på toppen og is på stien. Forhold for fotturer, men ta med brodder og bruk gode sko. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Det kan ligge og komme litt snø og is, men det er helt kurant å gå fra Bakken kai.  Sjekk båttider her. NB - veien over Lyngsheia og ned til Songesand brøytes ved normale snøforhold. Men dette er en strekning det fort kan føyke igjen ved snø og vind. Sjekk på Vegvesenet sine sider om du nå i vintermånedene planlegger å kjøre over heia og parkere på Songesand og gå herfra til Bakken. NB: solcelleanlegget er midltertidig ute av drift. Ta med hodelykt. 

Songedalen 390 moh. NB - veien over Lyngsheia og ned til Songesand brøytes ved normale snøforhold. Men dette er en strekning det fort kan føyke igjen ved snø og vind. Sjekk på Vegvesenet sine sider om du nå i vintermånedene planlegger å kjøre over heia. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området!

Lysebotn 7 moh. Hytta er stengt for sesongen. Åpner igjen i midten av mai 2022! Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å oppholde seg i den lille bygda som er vinterstille. OK forhold på vei til Flørlistolen, må forvente varierende mengder snø og is. I Flørlitrappene ligger det en god del snø i det øverste partiet. Kraftstasjonen med kafe og overnatting åpner igjen i midten av april 2022. Les mer her.

I år er det veldig viktig at du kun følger kvisten på Blåsjø.
I år er det veldig viktig at du kun følger kvisten på Blåsjø.
Fyll opp vannbøttene til neste gjest. Her fra Sandvatn.
Fyll opp vannbøttene til neste gjest. Her fra Sandvatn. Foto: Elin Falck
Blåsjø er i år veldig nedtappet. Følg kun kvistaløypa og opp om Hovatn og Vassdalstjønn
Blåsjø er i år veldig nedtappet. Følg kun kvistaløypa og opp om Hovatn og Vassdalstjønn
Blåstøldalen fra Langavatn til Blåfjellenden er fin når forholdene er stabile.
Blåstøldalen fra Langavatn til Blåfjellenden er fin når forholdene er stabile. Foto: Elin Falck
Mange steder er elvene gått opp under mildvær tidligere i vinter. Etter lang kuldeperiode er det tørket godt opp, men elver og bekker er likevel åpne en del steder. Her fra Blåstøldalen.
Mange steder er elvene gått opp under mildvær tidligere i vinter. Etter lang kuldeperiode er det tørket godt opp, men elver og bekker er likevel åpne en del steder. Her fra Blåstøldalen. Foto: Elin Falck
Blåfjellenden.
Blåfjellenden. Foto: Preben Falck
Gaukstøljuvet mellom Bleskestadmoen og Jonstøl/Mosvatnet kan ofte være krevende vinterstid. I palmehelga var det fint å følge elva nede i juvet, men elva er åpen og kan enkelt steingås ved Gaukstøl på lav vannstand som nå.
Gaukstøljuvet mellom Bleskestadmoen og Jonstøl/Mosvatnet kan ofte være krevende vinterstid. I palmehelga var det fint å følge elva nede i juvet, men elva er åpen og kan enkelt steingås ved Gaukstøl på lav vannstand som nå. Foto: Preben Falck
Grautheller.
Grautheller. Foto: Morten Abrahamsen
Taumevatn. Det er kommet påfyll av snø siden bilde ble tatt helgen 2-3 april.
Taumevatn. Det er kommet påfyll av snø siden bilde ble tatt helgen 2-3 april. Foto: Jon Runar Kotthaus
Heibergtunet Storevatn.
Heibergtunet Storevatn. Foto: Jon Runar Kotthaus
Vassdalstjørn.
Vassdalstjørn. Foto: Brita Gundersen
Storsteinen.
Storsteinen. Foto: Brita Gundersen
Slik så det ut på Bakken i sist uke. Men ingenting skifter som været i april er det noe som heter så vær forbedret på at det nå kan ligge litt snø.
Slik så det ut på Bakken i sist uke. Men ingenting skifter som været i april er det noe som heter så vær forbedret på at det nå kan ligge litt snø. Foto: Per Henriksen
Flørlistølen helgen 2.-3. april. Det er nok kommet noen cm med snø denne uken.
Flørlistølen helgen 2.-3. april. Det er nok kommet noen cm med snø denne uken. Foto: Anna Brzyska

Skrevet av Kaja Raa Storaker 7. april 2022