Uke 12 i Ryfylkeheiene

Det aller meste av kvist er allerede på plass. Her fra like ved Hovatn.
Det aller meste av kvist er allerede på plass. Her fra like ved Hovatn. Foto: Per Henriksen

Søndag 20. mars var det vårjevndøgn. Nå på søndag skal vi stille klokka. Det betyr lys, lys og enda mer lys! 

Det er flotte forhold i fjellet og ferdig kvistet til alle hyttene fra Ådneram til Krossvatn og fra Haukeliseter til Bleskestadmoen. Strekket mellom Bleskestadmoen, Jonstølen og Krossvatn mangler fortsatt noe, men tas i disse dager.

I år er det veldig viktig at du følger kvisten på Blåsjø, og ikke går andre steder. Vi har aldri før sett det så nedtappa. Blåsjø består av flere vann og det renner nå vann mellom vanna som medfører at  store områder har svært usikker is. Å krysse rett over Blåsjø for å ta en snarvei er i år ikke tilrådelig. Følg KVISTEN mellom hyttene. Vær obs i overgangene der du går ned på Blåsjø og opp fra vannet igjen.

Det er foreløpig ikke kvistet over Svartevatnet. Det er mulig vi får kvistet til påske. Vannet er farbart nå, men det er et lag med veldig tynn is, før det ligger et lag på 50-70 cm overvann og så solid is i bunn. Mildvær kan derfor gjøre at området ikke blir farbart. I tillegg er vannet enormt nedtappet, slik at å komme av og på er utfordrende, spesielt med pulk, men ikke umulig. Vi har kvistet litt i nedgangen øst for Fidjaholå,men kvisten kan for alt vi vet nå henge i ein bratt fjellvegg like før vatnet så følg med. Dette fordi de tapper ut mer og mer vann av magasinet i disse dager. Se bilde lenger nede i teksten.

Det er ledig og utvidet kapasitet på mange av våre hytter: 

Før du stikker til fjells er det alltid lurt  å:

1) Lese snøskredvarslene på varsom.no. Ha ekstra fokus på hva som er skredproblemet og hvordan du kan unngå det. Vær forsiktig.

2) Planlegge turen godt - bruk bratthetskartene i Varsom Regobs

3) Sjekke siden som heter Varsom Iskart. Isvarselet gir en oversikt over isforholdene i en region. Statkraft Energi anbefaler å sjekke iskart og spesifikt for Ulla-Førre reguleringsområde.

Fra Nordland gard i Sandnes har vi fått melding om at kyrne har startet kalving i turområdet mellom Noredalen bygdahus og Øykjafjellet. De oppfordrer turgåere sterkt om ikke å ta med hunder eller små barn så lenge kalvingen pågår frem til slutten av mai.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Påskestemning på fjellet om dagen. Litt variert føre. Noe forblåst i sørsidene. Den beste snøen er å finne på nordsider. Kan være litt hard tidlig på dagen, men dette mykner etter at solen har stått på noen timer. Flotte forhold for fjellski med kompakt snø som bærer bra. Vær obs på en del skavler som kan løsne nå som solen står på.

Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på tur. 

Kjelaløypen og Ulevå er kvistet, men har fått mye påfyll av snø. Hjelp gjerne med å dra opp igjen kvist som er ramlet eller snødd ned. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Kvistet og fine skiforhold.

Hydro Energi melder via sine oppdateringer på sms RSKAUST: fredag 4. mars kl 14. Det er no stikka løype frå Havevatn til Holmavatn. Vil minna om at der bekkjer og elvar renn inn i magasina vil isane ofte vera svekka. Vær obs på store sprekker i osen langs land. Lyst å være en del av denne tjenesten? Les mer her.

SULDALSHEIENE

I år er det veldig viktig at du følger kvisten på Blåsjø, og ikke går andre steder. Vi har aldri før sett det så nedtappa. Blåsjø består av flere vann og det renner nå vann mellom vanna som medfører at  store områder har svært usikker is. Å krysse rett over Blåsjø for å ta en snarvei er i år ikke tilrådelig. Følg KVISTEN mellom hyttene. Vær obs i overgangene der du går ned på Blåsjø og opp fra vannet igjen.

Et annet tips er å sjekke siden som heter Varsom Iskart. Isvarselet gir en oversikt over isforholdene i en region. Statkraft Energi anbefaler å sjekke iskart og spesifikt for Ulla-Førre reguleringsområde.

Kvanndalen 611 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Bleskestadmoen 711 moh. Elva var siste helgen i januar fortsatt åpen. Se bilde i føremeldingen fra uke 5. 

Jonstølen 720 moh. Fine forhold. Begynner å bli hardt og delvis isete på grunn av mye vind. Er det lov å ønske seg et par centimeter med nysnø?

Første helgen i mars var det brøyta opp til Mosvatnet slik at man kunne parkere ved vestenden av vannet. Da er det ca. 3 km til hytta fra parkeringsplassen. 4. mars var det gått scooter med løypemaskin fra parkeringsplassen og opp forbi hytta.

Merk at det ikke brøytes regelmessig opp til parkeringen ved Mosvatn. Da må man parkere nede ved Indre Vetrhus, siste gard 400 moh. Dette gir 6 ekstra kilometer inn til hytta. Sjekk kartet på ut.no

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Det meldes om lav vannføring i elva fra Kvilldal. Det gikk i helgen skuterspor fra parkeringen i Kjetilstadlia og helt inn til hytta (snør nok bort i løpet av uka). Det var også kvistet langs skutersporet fra parkeringen og over Grunnavatnet. (ca. første 2 km av turen). Generelt mye snø. 

Det har en tendens til å legge seg mye snø rundt hytta, så du må ta med spade og forvente å spa deg inn. Husk å spa ut og sikre nødutgang gjennom vindu om dette ikke er tilgjengelig fra før. Nå kan du bo på den selvbetjente delen. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Meldes om fine forhold langt inn på heia. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Meldes om fine forhold langt inn på heia. 

Hovatn 1111 moh. Meldes om fine forhold langt inn på heia.

Storsteinen 950 moh. Meldes om fine forhold langt inn på heia. 

HJELMELANDSHEIENE 

Snø og skiforhold i høyden. 

Melands Grønahei 890 moh. Melands Grønahei er kansje ikke en typisk vinterhytte, og starten fra Funningsland er for spesielt interesserte, men når man først kommer opp er det magisk. Det er ikke kvistet. 

Eidavatn 1080 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund.

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 23. juni 2022 grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Stakken 760 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Viglesdalen 425 moh. Forhold for fotturer. Ta med brodder. Det har det en tendens til å bli veldig glatt når det kommer kuldegrader. Snøgrense ved 300 - 400 meter. Kan være noe tungt å gå i snøen rundt hytta. Ved mye nedbør bør en vente en dag før en legger turen opp til hytta grunnet muligheten for steinsprang langs Viglesdalsvatnet. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Flotte forhold. Mye vindtransportert snø. Ta med spade. 

Litt overvann på Svartevassdammen kun i nærheten av demningen, ellers er det fint. Men vanskelig å lese terrenget på Svartevassdammen da det grunnet nedtapping ikke lenger stemmer helt med kartet.

Melding fra Sira Kvina torsdag 10. mars: På grunn av en oppstått feil på hovedtransformator 1 på Duge, må anleggsveien fra Ådneram inn til Duge og Svartevassmagasinet brøytes opp med umiddelbar virkning. Brøyting starter opp allerede i dag. Vi beklager det inntrufne, og ber om forståelse for tiltaket. Endringer varsles på Facebook.

Veien fra Sirdal til Lysebotn ble vinterstengt 3. desember. Åpner igjen medio mai.

Veien mellom Suleskard og Brokke ble vinterstengt 1. november. Åpner igjen medio mai.

Litle Aurådal 995 moh. Skiforhold. 

Grautheller 770 moh. Skiforhold og kvistet 

Taumevatn 792 moh. Skiforhold og kvistet 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Skiforhold og kvistet 

Kringlevatn 940 moh. Fine skiforhold. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine skiforhold og kvistet 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Skiforhold. Blir ikke kvistet.Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3. desember 2021. Følg med her på vegvesenet.no 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Fine skiforhold i fjellet nå. 

Husk: føremeldingen er ferskvare. 

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Fine skiforhold og kvistet. Se kvistekart. 

Blåfjellenden 600 moh. Fine skiforhold. 

Sandvatn 910 moh. Fine skiforhold. Kvistet fra Lortabu og lenger nede i Hunnedalen. Se kvistekart. 

Tomannsbu 750 moh. Fine skiforhold og kvistet fra Høgaleite. Se kvistekart. 

Støle 530 moh. Skiforhold fra Skreå og Tomannsbu. Fra Støle og nedover mot søre Kvitladalen og Kvitlen er elva er åpen, men ikke spesielt stor vannføring. Det er skiføre rundt hytta på Støle. 

Kvitlen 450 moh. Rundt 1/3 av turen inn fra Bjordal er snøfri. Man møter på snø etter fossen på flaten inn mot Brattebø. Snøen er nokså råtten og bærer dårlig utover dagen. Bedre om morgenen når det er frost og mulig skare. Går man på dagtid må en beregne å synke godt ned i snøen. Bruk gjerne truger. Beregn ekstra eller opp mot dobbelt så lang tid som når det er snøfritt. De som tråkket spor helgen 19. mars brukte ca. 5 timer fra Bjordal. 

Skåpet 605 moh. Anbefaler truger eller ski på vei til Skåpet nå. Beregn ekstra god tid til Skåpet nå. Ta gjerne med en spade da det lett kan føyke og legge seg snø foran dørene på hytta. Helgen 12.-13. mars var det brøytet opp og inn hele Vinddalen. 

NB: Det blir ved snøfall ikke regelmessig brøytet opp Vinddalen. Dette må man tenke på om en kommer til brøytet vei og det er meldt mye snø i løpet av natten. Da er det ikke sikkert det er brøytet når du kommer tilbake til bilen. Da må man parkere nede i Espedalen og gå opp veien. Dette er ca 5-6 km ekstra å gå langs veien. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.

Fra Skåpet, videre mot Flørli og opp i høyden kan man få gode skiforhold. 

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3. desember 2021. Følg med her på vegvesenet.no. Forventes å åpne i medio mai 2022. 

Veien over Lyngsheia og ned til Songesand brøytes ved normale snøforhold. Men dette er en strekning det fort kan føyke igjen ved snø og vind. Sjekk på Vegvesenet sine sider om du nå i vintermånedene planlegger å kjøre over heia og parkere på Songesand og gå herfra til Bakken. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke melding om at noen har vært her på ski så langt i år. 

Preikestolen 604 moh. Snø. Forhold for fotturer, men ta med brodder og bruk gode sko. Hodelykt også da det blir tidlig mørkt og turen kan ta lengre tid enn planlagt. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Det kan ligge og komme litt snø og is, men det er helt kurant å gå fra Bakken kai. Brodder er greit å ha, men det fungerer også helt greit uten. Sjekk båttider her. NB - veien over Lyngsheia og ned til Songesand brøytes ved normale snøforhold. Men dette er en strekning det fort kan føyke igjen ved snø og vind. Sjekk på Vegvesenet sine sider om du nå i vintermånedene planlegger å kjøre over heia og parkere på Songesand og gå herfra til Bakken. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området!

Lysebotn 7 moh. Hytta er stengt for sesongen. Åpner igjen i midten av mai 2022! Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å oppholde seg i den lille bygda som er vinterstille. OK forhold på vei til Flørlistolen, må forvente varierende mengder snø og is. Kraftstasjonen med kafe og overnatting åpner igjen i midten av april 2022. Les mer her.

I år er det veldig viktig at du kun følger kvisten på Blåsjø.
I år er det veldig viktig at du kun følger kvisten på Blåsjø.
Blåsjø er i år veldig nedtappet. Følg kun kvistaløypa og opp om Hovatn og Vassdalstjønn
Blåsjø er i år veldig nedtappet. Følg kun kvistaløypa og opp om Hovatn og Vassdalstjønn
Svartevatn er enormt nedtappet i år. Det er utfordrende å komme av og på. Per dags dato er det IKKE kvistet der den gule markøren er.
Svartevatn er enormt nedtappet i år. Det er utfordrende å komme av og på. Per dags dato er det IKKE kvistet der den gule markøren er.
Skiforhold til Skåpet.
Skiforhold til Skåpet. Foto: Margaret Åsly
Gamle Skåpet.
Gamle Skåpet.
Melands Grønahei 19. mars.
Melands Grønahei 19. mars.
Blåfjellenden. Perfekte forhold og mye snø .
Blåfjellenden. Perfekte forhold og mye snø . Foto: Espen Eide.
Kvitlen 19. mars. Kan ikke forvente at snøen bærer og man vil da synke gjennom. Ikke skiføre til Kvitlen. Ta gjerne truger og beregn ekstra god tid.
Kvitlen 19. mars. Kan ikke forvente at snøen bærer og man vil da synke gjennom. Ikke skiføre til Kvitlen. Ta gjerne truger og beregn ekstra god tid. Foto: Rolf Bergheim
Viglesdalen
Viglesdalen Foto: Kotryna Bedrovaite Fjetland

Skrevet av Kaja Raa Storaker 24. mars 2022