Uke 2 i Ryfylkeheiene 

Heibergtunet Storevatn.
Heibergtunet Storevatn. Foto: Jarand Rage Aasvold

Mye vær i vente og vi er litt spent på hvordan Gyda påvirker snøen og forholdene i fjellet. Ved avslutningen på uke 1 var staus søndag følgende: Pudder der snøen får ligge i fred, ellers fokksnø. Værmeldingen denne  uka vil gjøre snøen hard. Vi har tro på greie skiforhold i høyden i helgen. Under 700 meter vil det nok være bløtt frem til det renner av. 

Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på ski eller truger i ukjent terreng. Vannene er ikke trygge enda. Følg sommerløyper på kartet om du er i tvil. Et tips er å sjekke siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Vi begynner å kviste inn til hyttene fra uke 7. 

Det er fortsatt mulig å gå på beina til Viglesdalen. Til Skåpet anbefaler vi truger. Beregn alltid at nedbør kan komme som snø ved 500-600 meter på denne tiden.

Det er ledig på mange av våre hytter: Bakken, Skåpet og Viglesdalen. 

Fra 9. desember 2021 er det igjen obligatorisk sengebooking. Enmetersregelen blir innført og det er viktig at alle som skal på tur booker seng på forhånd. Er dere to som skal på tur booker dere to senger. Er dere fire booker dere fire senger. Vi har redusert antall tilgjengelige senger på hver hytte. Dette reguleres i bookingsystemet. Det kan da være nødvendig å bytte om på senger ved ankomst på hytta for å fordele grupper mellom rommene, slik at hver gruppe så langt som mulig har eget rom. Dette avklares mellom gjestene, eventuelt ved hjelp av hyttevakt de stedene som har dette. Alle gjester bes være fleksible og opptre hensynsfullt for å ivareta avstand av smittevernhensyn. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk, men det er mulig å hente ut proviant om du er på langtur og går forbi. Les mer her Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene. ​​​​​​​

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Vi håper at nedbør kommer som sludd eller snø. Muligheter for fjellskiturer, kiting på vannet og trolig muligheter for toppturer inn mot helgen. Isen på Ståvatn anses som trygg.

Kjelaløypa er kvistet. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Blir kvistet til uke 7. Ikke melding om at noen har vært inn hit på ski enda. 

SULDALSHEIENE

Vi er litt spent på hvordan Gyda påvirker snøen og forholdene i fjellet. Ved avslutningen på uke 1 var status søndag følgende: Pudder der snøen får ligge i fred, ellers fokksnø.Værmeldingen denne uka vil gjøre snøen hard. Vi har tro på greie skiforhold i høyden i helgen. Under 700 meter vil det nok være bløtt frem til det renner av. 

Kvanndalen 611 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Bleskestadmoen 711 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Jonstølen 720 moh. Merk at det ikke brøytes opp til parkeringen ved Mosvatn når snøen kommer.  Da må man parkere nede ved Indre Vetrhus, siste gard 400 moh. Dette gir 6 ekstra kilometer inn til hytta. Sjekk kartet på ut.no

Det ligger minimalt med snø i området og det som har kommet som nedbør har vært regn opp til 1000 moh. de siste dagene. Nå fryser det på litt igjen, men utsiktene for snø er dårlige. Det vil være mulig å komme seg til hytta uten ski og truger nå. Utfordringen er at det er isete og det anbefales å parkere nede ved øverste gård og bruke beina herfra. Vi anbefaler ikke å kjøre opp til parkering ved Mosvatnet grunnet isete føre.  Ta gjerne med brodder for tryggere ferdsel.  

Sandsa 630 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. Nytt av sesongen er at det er kommet helårsbro. 

Stranddalen 970 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. Nå kan du bo på den selvbetjente delen siden betjent periode er over for i år. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Hovatn 1111 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Storsteinen 950 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

HJELMELANDSHEIENE 

Snøgrensen kryper nedover og en må forvente at nedbør nå kommer som sludd eller snø. Vinteren kan komme på kort varsel! Det er foreløpig ikke meldt om skiføre innover til for eksempel Melands Grønahei. 

Melands Grønahei 890 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Eidavatn 1080 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund.

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 23. juni 2022 grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Stakken 760 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Viglesdalen 425 moh. Forhold for fotturer. Ta med brodder. Da har det en tendens til å bli veldig glatt.

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Vi er litt spent på hvordan Gyda påvirker snøen og forholdene i fjellet. Ved avslutningen på uke 1 var status søndag følgende: Pudder der snøen får ligge i fred, ellers fokksnø.Værmeldingen denne  uka vil gjøre snøen hard. Vi har tro på greie skiforhold i høyden i helgen. Under 700 meter vil det nok være bløtt frem til det renner av. 

Husk: føremeldingen er ferskvare. Is og snøforhold kan endres fort. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn ble vinterstengt 3. desember.  Åpner igjen medio mai. 

Veien mellom Suleskard og Brokke ble vinterstengt 1. november. Åpner igjen medio mai.

Litle Aurådal 995 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Grautheller 770 moh. Flotte forhold på Grautheller sist helg. Snødybde ca. 40 cm. 20 cm lett pudder.
Tilsynelatende trygg is uten for mye overvann. Sesongbroen er tatt ned for sesongen.

Taumevatn 792 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund.

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Flotte forhold på Grautheller sist helg. Snødybde ca. 40 cm. 20 cm lett pudder.
Tilsynelatende trygg is uten for mye overvann.

Kringlevatn 940 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3. desember 2021. Følg med her på vegvesenet.no ​​​​​​​

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Vi er litt spent på hvordan Gyda påvirker snøen og forholdene i fjellet. Ved avslutningen på uke 1 var status søndag følgende: Pudder der snøen får ligge i fred, ellers fokksnø.Værmeldingen denne  uka vil gjøre snøen hard. Vi har tro på greie skiforhold i høyden i helgen. Under 700 meter vil det nok være bløtt frem til det renner av. 

Husk: føremeldingen er ferskvare. Is og snøforhold kan endres fort. ​​​​​​​

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Blåfjellenden 600 moh.  Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Sandvatn 910 moh.  Skiforhold, men ikke kvistet. 

Tomannsbu 750 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Støle 530 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Kvitlen 450 moh. Fotur er mulig fra Bjordal. Det er ikke snø i traseen. En del overvann- Ta med gode brodder da det minusgrader blir veldig glatt. 

Skåpet 605 moh. Varierende forhold mellom snø, is og regn. Beregn ekstra gåtid inn til hytta. Helgen 7.-8. januar gikk folk både på truger og ski. Mer avblåst søndag morgen, og veldig varierende snødybde ettersom vinden hadde blåst/samlet snø. Men gikk fint å renne nedover på ski også, bortsett fra i de verste stein/sti/skog-områdene, hvor man gikk til fots et lite stykke.

Det blir ved snøfall ikke regelmessig brøytet opp Vinddalen. Da må man parkere nede i Espedalen og gå opp veien. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3. desember 2021. Følg med her på vegvesenet.no 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke melding om at noen har vært her på ski så langt i år. 

Preikestolen 604 moh. Forhold for fotturer, men ta med brodder og bruk gode sko. Hodelykt også da det blir tidlig mørkt. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra Bakken kai. Det kan ligge litt snø og is,  men det er helt kurant å gå fra kaien. Brodder er greit å ha, men det fungerer også helt greit uten. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området!

Lysebotn 7 moh. Hytta er stengt for sesongen. Åpner igjen i midten av mai 2022! Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å oppholde seg i den lille bygda som er vinterstille. Første helgen i januar var det mulig å gå trappene. Litt isete enkelte steder, men enkelt å gå. Kun en liten snøfonn helt i toppen av trappene. Kraftstasjonen med kafe og overnatting åpner igjen i midten av april 2022. Les mer her.

Vinddalen. Før stien til Skåpet starter.
Vinddalen. Før stien til Skåpet starter. Foto: Maria Von Schack.
Skåpet 7.-8. januar.
Skåpet 7.-8. januar. Foto: Gunn Tjessem
Skåpet.
Skåpet. Foto: Gunn Tjessem
Gamle Skåpet.
Gamle Skåpet. Foto: Maria Von Schack.
Sandvatn 7. januar.
Sandvatn 7. januar. Foto: Leif Rune Salte
Heiberghytta Grautheller.
Heiberghytta Grautheller. Foto: Geir Trygve Olsen.
Heibergtunet Storevatn fredag 7. januar.
Heibergtunet Storevatn fredag 7. januar. Foto: Jarand Rage Aasvold

Skrevet av Kaja Raa Storaker 12. januar 2022