Uke 51 i Ryfylkeheiene 

BORTE VEKK: Skiføret til Sandvatn har regnet bort.
BORTE VEKK: Skiføret til Sandvatn har regnet bort. Foto: Margaret Åsly

Det går faktisk mot lysere tider! I går tirsdag 21. desember klokka 16:59 «snudde sola». Vi får nok ikke en hvit jul i Ryfylkeheiene, men på Haukeliseter kan det i alle fall bli antydning og nok til en liten skitur. Er det barmark kan brodder være gode å ha på glatt is.

Snøen som kom i Hunnedalen og Sirdal er regnet og smeltet nesten bort. Selv om det er kommet  snø, blir det ikke kvistet før til uke 7 i 2022. Se link til kvistekart her. Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på ski eller truger tur i ukjent terreng. Vannene er ikke trygge enda. Følg sommerløyper på kartet om du er i tvil. Et tips er å sjekke siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Det er ledig på mange av vår hytter i både romjulen og nyttårhelgen. Se tips her.

Fra 9. desember 2021 er det igjen obligatorisk sengebooking. Enmetersregelen blir innført og det er viktig at alle som skal på tur booker seng på forhånd. Er dere to som skal på tur booker dere to senger. Er dere fire booker dere fire senger. Vi har redusert antall tilgjengelige senger på hver hytte. Dette reguleres i bookingsystemet. Det kan da være nødvendig å bytte om på senger ved ankomst på hytta for å fordele grupper mellom rommene, slik at hver gruppe så langt som mulig har eget rom. Dette avklares mellom gjestene, eventuelt ved hjelp av hyttevakt de stedene som har dette. Alle gjester bes være fleksible og opptre hensynsfullt for å ivareta avstand av smittevernhensyn. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk, men det er mulig å hente ut proviant om du er på langtur og går forbi. Les mer her Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene. 


Dette er årets siste føremelding, og det gjenstår kun å ønske god jul og godt nytt turår.


HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Så kom mildværet... og regnet. Noe snø har regnet bort, men vinteren er ikke avlyst av den grunn. Mildværet hjelper på en god såle, og det er meldt kaldt vær fremover. 

Isen på Ståvatn nærmer seg farbar. Selv om det begynner å bli akseptabel tykkelse på isen, anbefaler vi å vente med å fare på vannet inntil overvannet har fryst.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Blir kvistet til uke 7. Ikke melding om at noen har vært inn hit på ski enda. Usikker på hvordan isen er på vannene, det gjelder spesielt inn- og utoser. 

SULDALSHEIENE

Fottursesongen er ferdig, men det er ikke kommet inn meldinger om noe skiforhold enda. Ta enten truger eller ski der du ikke er redd for riper. Snøgrensen er forsatt litt høy og ligger på rundt 1000 moh. 

Kvanndalen 611 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Bleskestadmoen 711 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Jonstølen 720 moh. Merk at det ikke brøytes opp til parkeringen ved Mosvatn når snøen kommer.  Da må man parkere nede ved Indra Vetrhus, siste gard 400 moh. Dette gir 6 ekstra km inn til hytta. Sjekk kartet på ut.no

Det ligger minimalt med snø i området og det som har kommet som nedbør har vært regn opp til 1000 moh. de siste dagene. Nå fryser det på litt igjen, men utsiktene for snø er dårlige. Det vil være mulig å komme seg til hytta uten ski og truger nå. Utfordringen er at det er isete og det anbefales å parkere nede ved øverste gård og bruke beina herfra. Vi anbefaler ikke å kjøre opp til parkering ved Mosvatnet grunnet isete føre.  Ta gjerne med brodder for tryggere ferdsel.  

Sandsa 630 moh. Nytt av sesongen er at det er kommet helårsbro. 

Stranddalen 970 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. Nå kan du bo på den selvbetjente delen siden betjent periode er over for i år. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Hovatn 1111 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Storsteinen 950 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

HJELMELANDSHEIENE 

Merk at det har vært både mildt og en del nedbør så det er nokså vått i terrenget. Snøgrensen kryper nedover og en må forvente at nedbør nå kommer som sludd eller snø. Vinteren kan komme på kort varsel! 

Melands Grønahei 890 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Eidavatn 1080 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund.

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 23. juni 2022 grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Stakken 760 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. Fottursesongen er virkelig på hell.

Viglesdalen 425 moh. Forhold for fotturer. Ta gjerne med brodder. Da har det en tendens til å bli veldig glatt.

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Fottursesongen er ferdig, men det er ikke kommet inn meldinger om noe skiforhold enda. Ta enten truger eller ski der du ikke er redd for riper. Snøgrensen er forsatt litt høy og ligger på rundt 1000 moh. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn ble vinterstengt 3. desember.  Åpner igjen medio mai. 

Veien mellom Suleskard og Brokke ble vinterstengt 1. november. Åpner igjen medio mai.

Litle Aurådal 995 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Grautheller 770 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. Sesongbroen er tatt ned for sesongen.

Taumevatn 792 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund.

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Snø og frost, mulig å gå langst kanten av elven men den er ikke frosset. Sesongbroen er tatt ned. 

Kringlevatn 940 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3. desember 2021. Følg med her på vegvesenet.no ​​​​​​​

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Mye av den snøen som kom i medio desember er regnet eller smeltet bort. Skiføre lar vente på seg. Truger er nok best! 

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og dermed kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Blåfjellenden 600 moh. Mye eller det meste av snøen som kom i medio desember er nå regnet eller smeltet bort.

Sandvatn 910 moh.  Mye eller det meste av snøen som kom i medio desember er nå regnet eller smeltet bort. 

Husk: Teksten over er ferskvare. Is og snøforhold endres fort.

Tomannsbu 750 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Støle 530 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Kvitlen 450 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Skåpet 605 moh. Varierende forhold mellom snø, is og regn. Beregn ekstra gåtid inn til hytta. Det blir ved snøfall ikke regelmessig brøytet opp Vinddalen. Da må man parkere nede i Espedalen og gå opp veien. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3. desember 2021. Følg med her på vegvesenet.no 

Kjetting på stien til Kjerag er tatt ned for sesongen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned for sesongen. 

Preikestolen 604 moh. Forhold for fotturer, men ta med brodder og bruk gode sko. Hodelykt også da det blir tidlig mørkt. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra Bakken kai. Det kan ligge litt snø og is,  men det er helt kurant å gå fra kaien. Brodder er greit å ha, men det fungerer også helt greit uten. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området!

Lysebotn 7 moh. Hytta er stengt for sesongen. Åpner igjen i midten av mai 2022! Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å oppholde seg i den lille bygda som er vinterstille. Snø og ikke mulig å gå trappene. Kraftstasjonen med kafe og overnatting åpner igjen i midten av april 2022. Les mer her.

Opp bakken fra Lortabu. Stor kontrast til sist uke.
Opp bakken fra Lortabu. Stor kontrast til sist uke. Foto: Margaret Åsly
Spor fra sist uke!
Spor fra sist uke! Foto: Margaret Åsly
Mangædne 18. desember. Mye snø har smeltet siden sist helg !
Mangædne 18. desember. Mye snø har smeltet siden sist helg ! Foto: Margaret Åsly
Heibergtunet Grautheller. Vinterland
Heibergtunet Grautheller. Vinterland Foto: Jarle Hjorteland
Fint vinterlandskap over Grauthellervatnet
Fint vinterlandskap over Grauthellervatnet Foto: Jarle Hjorteland

Skrevet av Kaja Raa Storaker 22. desember 2021