Uke 49 i Ryfylkeheiene

Fra Sandvatn i helga som var.
Fra Sandvatn i helga som var. Foto: Atle Ommundsen

Nå er muligheten for røde roser i kinnene og nydelig lys på himmelen stor! Selv om det kommer snø, blir det ikke kvistet før til uke 7 i 2022. Se link til kvistekart her. Den siste uken har det blåst mye på fjellet og da blir snøen transportert. Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på ski eller truger tur i ukjent terreng. Vannene er ikke trygge enda. Følg sommerløyper på kartet om du er i tvil. Et tips er å sjekke siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Er det barmark kan brodder være gode å ha på glatt is.

Fra 9. desember 2021 er det igjen obligatorisk sengebooking. Enmetersregelen blir innført og det er viktig at alle som skal på tur booker seng på forhånd.  Er dere to som skal på tur booker dere to senger. Er dere fire booker dere fire senger. Vi har redusert antall tilgjengelige senger på hver hytte. Dette reguleres i bookingsystemet. Det kan da være nødvendig å bytte om på senger ved ankomst på hytta for å fordele grupper mellom rommene, slik at hver gruppe så langt som mulig har eget rom. Dette avklares mellom gjestene, eventuelt ved hjelp av hyttevakt de stedene som har dette. Alle gjester bes være fleksible og opptre hensynsfullt for å ivareta avstand av smittevernhensyn. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk, men det er mulig å hente ut proviant om du er på langtur og går forbi. Les mer her Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Haukeliseter er stengt på grunn av koronasmitte hos en gjest og i personalet. Vi planlegger å åpne igjen lørdag 11. desember, men dette er noe avhengig av om det påvises mer smitte etter det opprinnelige utbruddet. Følge med på Haukeliseter.no for oppdatert status. Så snart vi kan åpne igjen vil vi drive med alle nødvendige smitteverntiltak, slik at det blir mulig å bo og spise trygt på Haukeliseter.

Vinteren er dog i gang på Haukeliseter og det er mulig å gå på ski for de mest interesserte. Ta gjerne med et par der du ikke er redd for riper. Truger er også mulig. Kalde og fine forhold. Istykkelsen er litt i grenseland på Ståvatn. 2. desember ble isen målt til kun 4 cm. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Ikke helt skiføre enda, men mulig å gå på truger. Usikker på hvordan isen er på vannene er enda, det gjelder spesielt inn- og utoser. 

SULDALSHEIENE

Fottursesongen er ferdig, men det er ikke kommet inn meldinger om noe skiforhold enda. Ta enten truger eller ski der du ikke er redd for riper. 

Suldal Fjellstyre bekrefter at bommen er stengt hele året ved Oddatjørndammen inn mot Beinvasskilen. Noe som gir 18 km på vei/sykkel før Storevassdammen.

Kvanndalen 611 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Bleskestadmoen 711 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Jonstølen 720 moh. Merk at det ikke brøytes opp til parkeringen ved Mosvatn når snøen kommer.  Da må man parkere nede ved Indra Vetrhus, siste gard 400 moh. Dette gir 6 ekstra km inn til hytta. Sjekk kartet på ut.no

Sandsa 630 moh. Nytt av sesongen er at det er kommet helårsbro. 

Stranddalen 970 moh. Nå kan du bo på den selvbetjente delen siden betjent periode er over for i år. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Hovatn 1111 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Storsteinen 950 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

HJELMELANDSHEIENE 

Melands Grønahei 890 moh. Søndag 21. november var det ca. 10 cm snø. Snøen ga seg på ca. 600 moh. nordvendt. Frost helt ned til parkeringen. 

Eidavatn 1080 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund.

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 12. desember grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh.  Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Stakken 760 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. Fottursesongen er virkelig på hell.

Viglesdalen 425 moh. Forhold for fotturer. Ta gjerne med brodder om det er meldt minusgrader. Da har det en tendens til å bli veldig glatt.

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Hytter opp til 800 moh kan nås til fots. Men en må være forberedt på at nedbør kommer som sludd og snø. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk sekken for regn, vind og snø. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn. Den holder åpent frem til snøen kommer. Det er ikke kommet meldinger fra Vegvesenet om når den forventes å stenge. 

Veien mellom Suleskard og Brokke ble vinterstengt 1. november. Åpner igjen medio mai.

Litle Aurådal 995 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er tatt ned for sesongen.

Taumevatn 792 moh. Forhold for fottur, men det ligger snø. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 600 moh. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er tatt ned. Fortsatt forhold for fottur, men man må da vade over elven. Det ligger noe snø i terrenget.

Kringlevatn 940 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3 desember 2021. Følg med her på vegvesenet.no ​​​​​​​

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Det er snø nok til å gå på ski, det har ikke vært mildvær etter snøen kom, og snøen som ligger, er stort sett vindtransportert og hardpakket. Det betyr at det er mye luft mellom topplaget på snøen og lyngen på bakken. Dette er tungt å gå på når en hele tiden trør gjennom. Man må regner med å bruke ekstra mye tid enn det som er beregnet på sommerstid. 

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og dermed kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh.  Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Blåfjellenden 600 moh. Tungt trugeføre. Det har ikke vært mildvær etter snøen kom, og snøen som ligger, er stort sett vindtransportert og hardpakket. Det betyr at det er mye luft mellom topplaget på snøen og lyngen på bakken.

Sandvatn 910 moh.  Er du en av de mange som funderer på om det er skiføre til Sandvatn? Her kommer endelig en statusoppdatering. SNØ: Det er snø nok til å gå på ski, det har ikke vært mildvær etter snøen kom, og snøen som ligger, er stort sett vindtransportert og hardpakket. Det betyr at det er mye luft mellom topplaget på snøen og lyngen på bakken. Dette er tungt å gå på når en hele tiden trør gjennom. Det kom en del snø i helgen, og det er meldt mer til uken. I helgen når dette var ferskt så vi at snølagene gled ut fra hverandre. Dette kan være veldig rasfarlig før det får satt seg, men foreløpig er det ikke nok snø til å utløse store ras.IS: Vi lagde hull i isen rett nedenfor hytta. Den var kun 8 cm lørdag 4. Desember. Det var så lite at vi ikke prøvde å måle isen på Litle Sandvatn eller Blautevatn. Vær forsiktig - ikke gå på isen før den er målt!

Det er med andre ord alt for mye snø til å gå med sko og det er tung snø for ski. Vi prøvde truger, det var veldig tungt og veldig tidkrevende. Samme helgen var vi innom Blåfjellenden. Der var snøen mye løsere, men alt for lite snø til ski. Vannene som ligger ved vinterløypa til Blåfjellenden var ikke trygge, så hold avstand intill videre. For sandvatn så blir dette føret trolig vedvarende til det kommer mildvær som bygger en god såle. Husk. Teksten over er ferskvare. Is og snøforhold endres fort.

For Fadderlaget - Atle Ommundsen. 

Tomannsbu 750 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Støle 530 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Kvitlen 450 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Skåpet 605 moh. En del vindtransportert snø og litt tungt å gå i. Beregn ekstra gåtid inn til hytta. Det blir ved snøfall ikke regelmessig brøytet opp Vinddalen. Da må man parkere nede i Espedalen og gå opp veien. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3 desember 2021. Følg med her på vegvesenet.no 

Kjetting på stien til Kjerag er tatt ned for sesongen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned for sesongen. 

Preikestolen 604 moh. Forhold for fotturer, men ta med brodder og bruk gode sko. Hodelykt også da det blir tidlig mørkt. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra Bakken kai. Det er rundt 10-20 cm snø, og at det er helt kurant å gå fra kaien. Brodder er greit å ha, men det fungerer også helt greit uten. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er stengt for sesongen. Åpner igjen i midten av mai 2022! Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å oppholde seg i den lille bygda som er vinterstille. Snø og ikke mulig å gå trappene. Kraftstasjonen med kafe og overnatting åpner igjen i midten av april 2022. Les mer her.

Slik så det ut på Skåpet i helgen.
Slik så det ut på Skåpet i helgen. Foto: Roger Vestbø
Isen er utrygg på Litle Sandvatn - gå sommerløypen.
Isen er utrygg på Litle Sandvatn - gå sommerløypen. Foto: Atle Ommundsen
På vei hjem fra Sandvatn søndag 5. Desember
På vei hjem fra Sandvatn søndag 5. Desember Foto: Atle Ommundsen
Brua ved Mangædne.
Brua ved Mangædne. Foto: Atle Ommundsen
Blåfjellenden fredag 3. desember 2021
Blåfjellenden fredag 3. desember 2021 Foto: Atle Ommundsen
På vei til Skåpet.
På vei til Skåpet. Foto: Roger Vestbø
Bakken gard vinterstid. Det kom en del snø forrige helg..
Bakken gard vinterstid. Det kom en del snø forrige helg.. Foto: John Petter Nordbø
På tur fra Bakken gard til Myra husmannsplass ved Lysefjorden.
På tur fra Bakken gard til Myra husmannsplass ved Lysefjorden. Foto: John Petter Nordbø

Skrevet av Kaja Raa Storaker 8. desember 2021