Uke 48 i Ryfylkeheiene

Adventsmorgen på Haukeliseter, 19 minusgrader
Adventsmorgen på Haukeliseter, 19 minusgrader Foto: Marthe Trondsen

Det har vært en fin start på desember, men nå er det mer hvit nedbør i vente ! I fjellet er det nå mellomsesong og en skal være godt fjellvant for å legge ut på turer over 600 moh. Da anbefaler vi truger eller ski der du ikke er redd for riper. Er det barmark kan brodder være gode å ha på glatt is. Tips er å sjekke siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Det er noen hytter å velge i som ligger lavt nok til at fotturer er aktuelt. I helgen er det ledig på Bakken, Flørlistølen og Ådneram Anneks. På Ådneram er det strøm, så hva med å ta med pepperkakedeig og steke dem mens snøen legger seg utenfor? Når snøen kommer vil det ikke være mulig å se de røde T-merkene. Pakk sekken for vintertur med gode klær, termos med varm drikke og vindsekk. 

Fra 25. september er det ikke lengre obligatorisk sengebooking på hyttene og både drop-in og dagsbesøk er tillatt. Men det vil likevel være mulig å bestille seng på forhånd for de som ønsker.  Har du bestilt seng må du møte opp innen kl. 19 den dagen du har bestilt oppholdet, etter dette tidspunktet blir nemlig alle sengene tilgjengelige for gjester som ankommer uten å ha bestilt på forhånd. Husk at du må holde deg hjemme om du er syk.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Nå er vinteren så smått i gang på Haukeliseter og det er mulig å gå på ski for de mest interesserte. Ta gjerne med et par der du ikke er redd for riper. Truger er også mulig. Kalde og fine forhold. Istykkelsen er litt i grenseland på Ståvatn. Den 2 desmber ble isen målt til kun 4 cm. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Ikke skiføre enda, men mulig å gå på truger. Usikker på hvordan isen er på vannene er enda, det gjelder spesielt inn- og utoser. 

SULDALSHEIENE

Fottursesongen er nok ferdig, men det er ikke kommet inn meldinger om noe særlig snø og skiforhold enda. Ta enten truger eller ski der du ikke er redd for riper. 

Suldal Fjellstyre bekrefter at bommen er stengt hele året ved Oddatjørndammen inn mot Beinvasskilen. Noe som gir 18 km på vei/sykkel før Storevassdammen.

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh.  Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Jonstølen 720 moh. Mulig å gå på beina inn til hytta. Merk at det ikke brøytes opp til parkeringen ved Mosvatn når snøen kommer.  Da må man parkere nede ved Indra Vetrhus, siste gard 400 moh. Dette gir 6 ekstra km inn til hytta. Sjekk kartet på ut.no

Sandsa 630 moh. Nytt av sesongen er at det er kommet helårsbro. 

Stranddalen 970 moh. Nå kan du bo på den selvbetjente delen siden betjent periode er over for i år. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Hovatn 1111 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Storsteinen 950 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

HJELMELANDSHEIENE 

Hytter opp til 800 moh kan nås til fots. Men en må være forberedt på at nedbør kommer som sludd og snø. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk sekken for regn, vind og snø. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet. 

Melands Grønahei 890 moh. Søndag 21. november var det ca. 10 cm snø. Snøen ga seg på ca. 600 moh. nordvendt. Frost helt ned til parkeringen. 

Eidavatn 1080 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund.

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 12. desember grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. Fottursesongen er virkelig på hell.

Viglesdalen 425 moh. Forhold for fotturer. Ta gjerne med brodder om det er meldt minusgrader. Da har det en tendens til å bli veldig glatt.

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Hytter opp til 800 moh kan nås til fots. Men en må være forberedt på at nedbør kommer som sludd og snø. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk sekken for regn, vind og snø. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn. Den holder åpent frem til snøen kommer. Det er ikke kommet meldinger fra Vegvesenet om når den forventes å stenge. 

Veien mellom Suleskard og Brokke ble vinterstengt 1. november. Åpner igjen medio mai.

Litle Aurådal 995 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er tatt ned for sesongen.

Taumevatn 792 moh. Forhold for fottur. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 600 moh. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er tatt ned. Fortsatt forhold for fottur, men man må da vade over elven. 

Kringlevatn 940 moh. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Broen er tatt ned for sesongen. Sjekk også på Vegvesen.no om veien mellom Sirdal og Lysebotn er åpen. Forhold for fotturer, men man må da vade over elven. Det kan være litt utfordrende med små barn. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Vinteren er på vei og det er meldt om snø. Ikke helt skiføre enda. 

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og dermed kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh.

Sandvatn 910 moh.  

Tomannsbu 750 moh

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh. Mulig å gå på beina. Ta med brodder. 

Skåpet 605 moh. Forhold for fottur. Det nærmer seg sesongslutt for fottur videre fra Skåpet over til Flørli, men vi har fått inn melding om at det gikk helt fint helgen 13.-14. november. Vannstanden videre var også ok og mulig å krysse elv og stryk uten å bli våt på beina. Fortsatt enkelt å se T-ene ifølge siste melding. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn. Den holder åpent frem til snøen kommer. Det er ikke kommet meldinger fra Vegvesenet om når den forventes å stenge. Følg med her på vegvesenet.no 

Kjetting på stien til Kjerag er tatt ned for sesongen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned for sesongen. 

Preikestolen 604 moh. Forhold for fotturer men ta med brodder og bruk gode sko. Hodelykt også da det blir tidlig mørkt. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Mulighet for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er stengt for sesongen. Åpner igjen i midten av mai 2022! Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Forhold for fottur, men vått og mulig litt glatt i trappene. Kraftstasjonen med kafe og overnatting åpner igjen i midten av april 2022. Les mer her.

Ikke helt skiforhold enda.
Ikke helt skiforhold enda. Foto: Monica Hunsbedt

Skrevet av Kaja Raa Storaker 2. desember 2021