Uke 41 i Ryfylkeheiene

Stakken.
Stakken. Foto: Rune Evjeberg


Nå er det brytningstid mellom høst og vinter i høyfjellet. Snøgrensen er ved  800 -1.000 meters høyde.  Det er ikke frost i bakken enda, men nattefrost i høyden. Velg gode sko og gamasjer når du skal ut på tur. Husk kart og kompass og planlegg turen godt.

Det er mange flotte hytter å velge i som ligger lavt nok til at fotturer for både store og små føtter er aktuelt lenge enda. I helgen er det ledig både på Bakken gard, Taumevatn og Viglesdalen. 

De to sesongbroene blir demontert i slutten av uke 42, rundt 22. oktober. Dette gjelder:  Grautheller bro og Børsteinen bro. Sandsa bro over Fiskåna er nå blitt helårsbro. Kjettingen på Kjerag demonteres også rundt  22. oktober. Skal du til Kjerag anbefaler vi brodder og godt med klær.

Endelig kan vi igjen si at:Vi har alltid plass til alle på turisthyttene!  

Fra 25. september er det ikke lengre obligatorisk sengebooking på hyttene. Enmeters-regelen er historie og i praksis betyr dette at det nå ikke er obligatorisk å bestille seng på turisthyttene lenger og både drop-in og dagsbesøk er tillatt. Men det vil likevel være mulig å bestille seng på forhånd, slik som praksisen var før pandemien. Har du bestilt seng må du møte opp innen kl. 19 den dagen du har bestilt oppholdet, etter dette tidspunktet blir nemlig alle sengene tilgjengelige for gjester som ankommer uten å ha bestilt på forhånd. Husk at du må holde deg hjemme om du er syk.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Ganske vått i terrenget og ørlite snødryss på bakken. Bruene nordover mellom Haukeliseter og Hellevassbu er tatt inn for sesongen.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fortsatt forhold inn til hytta. Men man kan forvente nedbør som sludd eller snø i høyden. 

SULDALSHEIENE

Alle hytter kan nås til fots. Nedbør har ført til mye vann i elver, og på stien fra Vassdalstjørn til Krossvatn er det mange elver som må vades, ikke bare Pøyleåa. Været skifter fort og alle værtyper kan oppleves: snø, regn, sol og vind. Det kan være lave nattetemperaturerog frost i høyfjellet. Følg med på værvarselet og pakk alltid sekken for regn og vind. Det er kjørbart helt inn til Skreivasskleivane nå, og flott å gå den varda stien over Storsteinheia. 

Det er populært å sykle inn på anleggsvei langs Blåsjø. Anleggsveien er asfaltert og perfekt å sykle på for store og små. Denne er nå låst permanent med bom oppe ved Oddatjørndammen. Suldal Fjellstyre bekrefter at bommen er stengt hele året ved Oddatjørndammen inn mot Beinvasskilen. Noe som gir 18 km på sykkel før Storevassdammen.

Kvanndalen 611 moh. Fine forhold for fotturer. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fine forhold for fottur. 

Jonstølen 720 moh. Fine forhold for fottur inn til hytta. Snønuten var fortsatt enkel å komme opp på 2. oktober. Siste 500 meter var litt isete, men ikke særlig problematisk å gå på. Det kan ha kommet snø med kaldværet som har kommet etter dette. 

Sandsa 630 moh. Nytt av sesongen er at det er kommet helårsbro. 

Stranddalen 970 moh. Fine forhold for fottur. Mulig å bo på den selvbetjente delen nå når betjent periode er over for i år. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Fine forhold for fotturer. Det er kjørbart helt inn til Skreivasskleivane, og flott å gå den varda stien over Storsteinheia. 

Vassdalstjørn 1120 moh. 

Hovatn 1111 moh. Flotte forhold for fottur. 

Storsteinen 950 moh. Fine forhold for fottur. Det var nå satt opp skilt på bommen ved Oddatjørn om permanent stengning av anleggsveien for biltrafikk. Veien inn er snøfri og fin og sykle på. Fint inn til Storsteinen fra Storevassdammen. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Generelt fint å gå, men veldig mange partier med gjørme, som blir enda mer gjørmete når det regner. Mye vann i elvene, godt fottøy er viktig.  Når regnet kommer kan vannstanden i bekker og elver øke raskt, men vil avta når regnet gir seg. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk alltid sekken for regn og vind. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet.

Melands Grønahei 890 moh. Forhold for fottur. Må være forberdet på at nedbør kan komme som sludd etter snø over 800 moh. 

Eidavatn 1080 moh. Forhold for fottur. Må være forberdet på at nedbør kan komme som sludd etter snø over 800 moh. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 12. desember grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh. Fine forhold for fottur. Det er nesten tomt for ved. Planen er å få mer inn i løpet av oktober.

Stakken 760 moh. Fint å gå men veldig mange partier med gjørme, som blir enda mer gjørmete når det regner. Mye vann i elvene, godt fottøy er viktig. 

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Høsten er vakker i fjellet! Alle hytter kan nås til fots. Når regnet kommer kan vannstanden i bekker og elver øke raskt, men vil avta når regnet gir seg. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk alltid sekken for regn og vind. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai. Den holder åpent frem til snøen kommer i november. 

Veien mellom Suleskard og Brokke åpnet 19. mai. Holder åpent frem til snøen kommer i november. 

Litle Aurådal 995 moh. Forhold for fottur. Må være forberdet på at nedbør kan komme som sludd etter snø over 800 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er satt på plass, men litt vinglete. Går fint å gå over. Fine forhold for fottur. 

Taumevatn 792 moh. Fine forhold for fottur. Må være forberdet på at nedbør kan komme som sludd etter snø over 800 moh. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er satt på plass, men litt vinglete. Går fint å gå over. Fine forhold for fottur. 

Kringlevatn 940 mohMå være forberdet på at nedbør kan komme som sludd etter snø over 800 moh. .  

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine forhold for fottur.Må være forberdet på at nedbør kan komme som sludd etter snø over 800 moh. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Forhold for fotturer. Må være forberdet på at nedbør kan komme som sludd etter snø over 800 moh. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Flotte, høstlige forhold for fotturer! Alle hytter kan nås til fots. Når regnet kommer kan vannstanden i bekker og elver øke raskt, men vil avta når regnet gir seg. 

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og dermed kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Fine forhold for fottur. 

Blåfjellenden 600 moh. Fine forhold for fottur. 

Fra Mån til Blåfjellenden meldes det om at vannstanden også er lav ved utløpet til Fidjafossen. Vil anslå det er ca 1 meter høydeforskjell fra stien ned til elva. Ved kraftig regn er det en del vann i Fidjafossen.

Sandvatn 910 moh. Fine forhold for fottur.

Tomannsbu 750 moh. Fine forhold for fottur. 

Støle 530 moh. Fine forhold for fottur.

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for fottur fra både Bjordal og Eikebrekka. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fottur. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Høstlige forhold, men forholdsvis lite vann i bekker og elver. Oppdemmede vann er tappet godt ned. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai. Veien stenges når snøen kommer. Som regel i slutten av november. 

Kjetting på stien til Kjerag er montert for sesongen. Denne tas ned igjen når frosten kommer. Som regel etter høstferien i slutten av oktober. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Fine forhold for fottur. Kjettinger er montert for sesongen. Denne tas ned igjen når frosten kommer. Som regel etter høstferien i slutten av oktober. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Mulighet for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Få en fargerik opplevelse! Hytta er åpen frem til 19. oktober. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fine forhold for fottur. Siste helg med kafeen i kraftstasjonen. Les mer her

Godt fottøy er viktig nå!
Godt fottøy er viktig nå! Foto: Rune Evjeberg
Må forvente at nedbør kommer som sludd!
Må forvente at nedbør kommer som sludd! Foto: Morten Abrahamsen.
Stakken.
Stakken. Foto: Rune Evjeberg
Melands Grønahei 9. oktober.
Melands Grønahei 9. oktober. Foto: Einar Iversen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 13. oktober 2021