Uke 33 i Ryfylkeheiene

Ved nedbør kan vannføring i bekker stige og man må vade for å komme over.
Ved nedbør kan vannføring i bekker stige og man må vade for å komme over. Foto: Jan Petter Mikaelsen

Mange muligheter for en helg på fjellet før hverdagen virkelig setter inn. Det er fine forhold inn til alle hyttene. Regnet som kom sist helg har nok gjort det litt bløtere og man merker høsten er på vei. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk alltid sekken for regn og vind. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet. Ta gjerne med hodelykt nå da det blir mørkere om kveldenen. 

Det er ledig på både Taumevatn, Heibergtunet Storevatn, Blåfjellenden og Sandvaten. Har du fremdeles litt tid igjen av ferien og tid til en langtur? I føremeldingen fra uke  31 finner du mange flotte bilder helt fra Haukeliseter til Lysebotn.

Det er viktig at alle som skal på tur booker seng på forhånd.  Er dere to som skal på tur booker dere to senger. Er dere fire booker dere fire senger. Vi har redusert antall tilgjengelige senger på hver hytte til henholdsvis fem og ti senger. Dette reguleres i bookingsystemet. Det kan da være nødvendig å bytte om på senger ved ankomst på hytta for å fordele grupper mellom rommene, slik at hver gruppe så langt som mulig har eget rom. Dette avklares mellom gjestene, evt. ved hjelp av hyttevakt de stedene som har dette. Alle gjester bes være fleksible og opptre hensynsfullt for å ivareta avstand av smittevernhensyn. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda, men det er mulig å hente ut proviant om du er på langtur og går forbi. Les mer her Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene.

Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Den 10. august starter villreinjakta i områdene nord for Haukeliseter (Hardangervidda sør for riksveg 7). For resten av landet, inkludert Ryfylke -og Setesdalsheiene sør for Haukeliseter, starter 20. august.  I den forbindelse oppfordrer vi turgåere til å være oppmerksomme og vise hensyn! Les mer her

Det meldes om fine forhold innover fjellet, både i nord og sør. Stiene er stort sett tørre og fine. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Hytta er stengt fra 19. august til 3. september i forbindelse med villreinjakta. Nødsamband ute av drift på hytta. 

SULDALSHEIENE

Alle hytter kan nås til fots. Når regnet kommer kan vannstaden i bekker og elver øke raskt, men vil avta når regnet gir seg. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk alltid sekken for regn og vind. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet. Det er kjørbart helt inn til Skreivasskleivane nå, og flott å gå den varda stien over Storsteinheia. Et par snøfenner å krysse mellom Krossvatn og Stranddalen.

Det er populært å sykle inn på anleggsvei langs Blåsjø. Anleggsveien er asfaltert og perfekt å sykle på for store og små. Denne er nå låst permanent med bom oppe ved Oddatjørndammen. Sulldal Fjellstyre bekrefter at bommen er stengt hele året ved Oddatjørndsmmen inn mot beinvasskilen. Noe som gir 18 km på sykkel før Storevassdammen.

Kvanndalen 611 moh. Fine forhold for fotturer. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fine forhold  for fottur.

Jonstølen 720 moh. Fine forhold for fottur. 

Sandsa 630 moh. Sesongbro er på plass. 

Stranddalen 970 moh. Betjent fra fredag 18. juni til søndag 19. september 2021. Fine forhold for fottur. Badetemperaturen ligger den rundt 15 grader. Stranddalen har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Krossvatn 1090 moh. Fine forhold for fotturer. Det er kjørbart helt inn til Skreivasskleivane nå, og flott å gå den varda stien over Storsteinheia. Et par snøfenner å krysse mellom Krossvatn og Stranddalen.

Vassdalstjørn 1120 moh. Nødsamband ute av drift.

Hovatn 1111 moh. Flotte forhold for fottur. 

Storsteinen 950 moh. Fine forhold for fottur. Det var nå satt opp skilt på bommen ved Oddatjørn om permanent stengning av annleggsveien for biltrafikk. Veien inn er helt snøfri nå og fin og sykle på. Fint og tørt inn til Storsteinen fra Storevassdammen. Tørt og fint i området rundt også. 

OBS! Har komt inn meldinger om problemer med å komme seg fra Jonstøl til Strandalen pga snø. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Den tørre og varme sommeren har gjort at stiene har tørker godt opp. Når regnet kommer kan vannstaden i bekker og elver øke raskt, men vil avta når regnet gir seg. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk alltid sekken for regn og vind. 

Melands Grønahei 890 moh. Fine forhold for fottur. 

Eidavatn 1080 moh. Fine forhold for fottur 

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 1. oktober grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh. Fine forhold for fottur 

Stakken 760 moh. Forhold for fottur inn til hytta.

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Alle hytter kan nås til fots. Det tørre og varme været den siste tiden gjør at stiene tørker godt opp.  Når regnet kommer kan vannstaden i bekker og elver øke raskt men vil avta når regnet gir seg. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai.  

Veien mellom Suleskard og Brokke åpnet 19 mai. 

Litle Aurådal 995 moh. Fine forhold for fottur 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er satt på plass. Fine forhold for fottur. 

Taumevatn 792 moh. Fine forhold for fottur og det vaker godt med fisk i vannene innover. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er satt på plass. Fine forhold for fottur. 

Kringlevatn 940 moh. Fine forhold.  

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine forhold for fottur 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Fine forhold for fotturer. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Flotte forhold for fotturer! Alle hytter kan nås til fots. Når regnet kommer kan vannstaden i bekker og elver øke raskt men vil avta når regnet gir seg. 

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Fine forhold for fottur. Fra Akslaråtjørndammen meldes det om fine forhold, mye vann i elvene ved nedbør, men det synker  fort når det blir oppholdsvær. Et parti av stien som går helt i kanten på vannet, ca midt på Langavatnet kan være «under» vann, så gode sko og god balanse trengs. 

Blåfjellenden 600 moh.  Fine forhold for fottur. 

Fra Mån til Blåfjellenden meldes det om at vannstanden også er lav ved utløpet til Fidjafossen. Vil anslå det er ca 1 meter høydeforskjell fra stien ned til elva. Ved kraftig regn er det en del vann i Fidjafossen.

Sandvatn 910 moh. Fine forhold for fottur

Tomannsbu 750 moh. Fine forhold for fottur 

Støle 530 moh. Fine forhold for fottur 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for fottur fra både Bjordal og Eikebrekka. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fottur. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Det er fint å gå mellom Flørli og Skåpet. Fra Flørli til Langavatn og Kjerag meldes det også om fine forhold. Stiene er tørre og fine.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai. NB:  Viktig informasjon til alle som har gjester som skal til/fra Lysebotn/Kjerag. Fra 16 august til 30. september er det veiarbeid og en må beregne ventetid.  Dette gjelder fra Lysebotn til Ådnesdalen, omtrent 20 minutter fra Lysebotn.

Kjetting på stien til Kjerag er montert for sesongen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Fine forhold for fottur. Kjettinger er montert for sesongen. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Mulighet for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Få en fargerik opplevelse! Hytta er åpen frem til 19. oktober. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fine forhold for fottur. Kafeen i Kraftstasjonen har åpent hver helg fra 1. mai til 26. september og hver dag om sommeren. Les mer her

Områdene rundt Haukeliseter, med Hardangervidda i nord og Setesdal Ryfylke i sør-øst, er blant de største og fremste villreinområdene vi har i landet
Områdene rundt Haukeliseter, med Hardangervidda i nord og Setesdal Ryfylke i sør-øst, er blant de største og fremste villreinområdene vi har i landet Foto: Håkon Aarthun
Viktig informasjon til alle som har gjester som skal til/fra Lysebotn/Kjerag!! Gjelder fra Lysebotn til Ådnesdalen, omtrent 20 minutter fra Lysebotn.
Viktig informasjon til alle som har gjester som skal til/fra Lysebotn/Kjerag!! Gjelder fra Lysebotn til Ådnesdalen, omtrent 20 minutter fra Lysebotn.
Stranndalen har betjent sesong til 19. september.
Stranndalen har betjent sesong til 19. september. Foto: Ingeborg Buer Søndenå
Blåfjellenden.
Blåfjellenden. Foto: John Petter Nordbø
Grønt og frodig på Gaudland forrige helg.
Grønt og frodig på Gaudland forrige helg. Foto: John Petter Nordbø

Skrevet av Kaja Raa Storaker 17. august 2021