Uke 25 i Ryfylkeheiene

Fine stier ned mot Blåfjellenden.
Fine stier ned mot Blåfjellenden. Foto: Olav Johnsen

Bytt ut skolesekk med tursekk og dra til fjells! Forholdsvis lite snø i vinter og noen varme og tørre uker har gjort at fottursesongen har startet tidlig. Alle hytter kan nås til fots, men man vil noen steder måtte gå på litt snø. Kart er viktig å ha med og kunne bruke da det høyt til fjells kan ligge T-er og varder under snøen. 

Det er viktig at alle som skal på tur booker seng på forhånd.  Er dere to som skal på tur booker dere to senger. Er dere fire booker dere fire senger. Vi har redusert antall tilgjengelige senger på hver hytte til henholdsvis fem og ti senger. Dette reguleres i bookingsystemet. Det kan da være nødvendig å bytte om på senger ved ankomst på hytta for å fordele grupper mellom rommene, slik at hver gruppe så langt som mulig har eget rom. Dette avklares mellom gjestene, evt. ved hjelp av hyttevakt de stedene som har dette. Alle gjester bes være fleksible og opptre hensynsfullt for å ivareta avstand av smittevernhensyn. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda, men det er mulig å hente ut proviant om du er på langtur og går forbi. Les mer her Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene.


Rogaland brann og redning minner om at det er gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

Tips til vading ​​​​​​​

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Nå er det bare å pusse fjellstøvelene og pakke tursekken for fottursesongen har tyvstartet på Haukelifjell. Det er gangbart til klassikerne Kista og Vesle Nup. En må regne med å gå på omtrent 75 prosent barmark og 25 prosent snø, men snøen er fast, fin og stort sett uproblematisk å trå på. Fra 1300 høydemeter ligger det fremdeles en god del snø, spesielt i skyggesidene. De høyeste toppene og lengste vandreturene bør du derfor spare til litt senere i sesongen. Vær obs på høy vannføring som følge av snøsmelting, og husk at broene ikke er lagt ut for sesongen enda. For deg som enda ikke er ferdig med skisesongen er det fremdeles snø på nordsiden av Sveigen og innover mot Middyr (uten at vi kan gi noen garanti for mengder eller forhold). Isen på Ståvatn er nå helt borte (med unntak av noen få isflak som seiler med vinden mellom øst og vest). Kajakker og kanoer er tatt frem for sesongen. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det er mulig å gå på beina nå. Forventer snø i Turistskaret og at alle varder ikke er synlige pga av det. Nødsamband ute av drift på hytta. 

SULDALSHEIENE

Det er kun få steder det ligger noe snø igjen og den er helt ok å gå på. Typisk er fenner i nordhellinger. Det tørre været gjør at stiene tørker godt opp og det lover bra for den kommende fottursesongen.  

Det er populært å sykle inn på anleggsvei langs Blåsjø. Denne er låst med bom oppe ved Oddatjørndammen. Normalt er bommen er åpen for allmenn ferdsel 15. august til 30. september, da du kan du kjøre inn til Beinvasskilen. Dette er ca 8 km før Storevassdammen. Anleggsveien er asfaltert og perfekt å sykle på for store og små. Har du tenkt å sykle f.eks tidlig i juni må du være forberedt på at det kan være noen snøfenner på veien som du må trille sykkelen over.

Kvanndalen 611 moh. Barmark og tørt fra Kvanndalsdammen og inn til hytta. Fortsatt snø i fjellet opp fra Tronggjo. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fine forhold  for fottur. Anleggsveien til Sandvatnet er snøfri. Fortsatt snø fra 950 moh. og høyere. Barmark og fine forhold på stien mellom Sandvatnet - Reinskvelven og Bleskestadmoen.

Jonstølen 720 moh. Fine forhold for forut. Så godt som barmark hele stien videre til Stranddalen. 

Sandsa 630 moh. Sesongbro er på plass. 

Stranddalen 970 moh. Betjent fra fredag 18. juni til søndag 19. september 2021. Fine forhold for fottur. Opp i fra Saurdal/Kjetilstad er det fine forhold med bare stier og kun 2 små snøpartier. I fra Øvre moen er det flotte forhold bare stier, litt snø ved stranddalsgubben ellers drømmeforhold i fjellet. De neste ukene er det en ellevill blomsterprakt. Badetemperaturen er på 8 grader. 

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Nødsamband ute av drift.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Fine forhold for fotturer nå. Ikke meldinger fra Eidavatn på 1080 moh. enda. 

Melands Grønahei 890 moh. Fine forhold for fottur. 

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 1. oktober grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh. Forhold for fottur inn til hytta.

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Forholdsvis lite snø i vinter og noen varme og tørre uker har gjort at fottursesongen har startet tidlig. Alle hytter kan nås til fots, men man vil noen steder måtte gå på litt snø

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai.  

Veien mellom Suleskard og Brokke åpnet 19 mai. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er satt på plass. Fine forhold for fottur. 

Taumevatn 792 moh. Fine forhold for fottur. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er satt på plass. Fine forhold for fottur. 

Kringlevatn 940 moh.  

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Ådneram 580 moh

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Følg sommerløypene og rødmerka sti inn til alle hyttene. 

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Fine forhold for fottur 

Blåfjellenden 600 moh.  Fine forhold for fottur 

Usikker på forholdene fra Mån til Blåfjellenden. Ved snøsmelting i høyden er det en del vann i Fidjafossen.

Sandvatn 910 moh. Følg sommerløypa. Fint mulig å gå på beina nå. 

Tomannsbu 750 moh. Fine forhold for fottur 

Støle 530 moh. Fine forhold for fottur 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for fottur fra både Bjordal og Eikebrekka. 

Skåpet 605 moh. Turen opp fra Vinddalen er våt og tidvis myrete. Bruk gjerne gode fjellsko. Videre til og fra Flørli meldes det om en og annet snøfonn som ikke er helt smeltet og det er som forventet vått og myrete.

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Det skal være fint å gå mellom Flørli og Skåpet nå. Kun noen mindre snøfenner må krysses og det er litt vått i terrenget. Gode fjellsko anbefales. Fra Flørli til Langavatn og Kjerag meldes det om fine forhold. Fremdeles en del store snøpartier å krysse, maks. 100 meter lange, men snøen bærer godt. Stiene er tørre og fine.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai. 

Kjetting på stien til Kjerag er montert for sesongen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Anbefaler gode fjellsko og varme klær. Kjettinger er montert for sesongen. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Få en fargerik opplevelse! Hytta er åpen frem til 19. oktober. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fine forhold for fottur. Kafeen i Kraftstasjonen har åpent hver helg fra 1. mai til 26. september og hver dag om sommeren. Les mer her

De neste ukene er det en ellevill blomsterprakt i området rundt Stranddalen.
De neste ukene er det en ellevill blomsterprakt i området rundt Stranddalen. Foto: Preben Falck
Lysefjorden turisthytte er nyoppusset og åpen frem til oktober. Vi lover gjestene en fargerik opplevelse!
Lysefjorden turisthytte er nyoppusset og åpen frem til oktober. Vi lover gjestene en fargerik opplevelse! Foto: John Petter Nordbø
Badetemperaturen på Stranddalen er 4 grader.
Badetemperaturen på Stranddalen er 4 grader.
Boren til Sandsa er på plass.
Boren til Sandsa er på plass. Foto: Per Henriksen
Nilsebu er under etterlengtet oppussing og vil derfor være stengt denne sesongen.
Nilsebu er under etterlengtet oppussing og vil derfor være stengt denne sesongen. Foto: Per Henriksen
Statnett holder på med arbeid langs veien inn til Songedalen Fjellgard. Vis aktsomhet når du passerer.
Statnett holder på med arbeid langs veien inn til Songedalen Fjellgard. Vis aktsomhet når du passerer.
Statnett er ferdig med en del av arbeidet mens langs stien ligger det fortsatt en del stein de må sikre.
Statnett er ferdig med en del av arbeidet mens langs stien ligger det fortsatt en del stein de må sikre.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 23. juni 2021