Uke 24 i Ryfylkeheiene 

Sesongens først bad på Stranddalen. Betjent del åpner fredag 18. juni.
Sesongens først bad på Stranddalen. Betjent del åpner fredag 18. juni. Foto: John Anton Nilsen

Håper du har gjort klar fjellstøvlene og sekken for nå erklærer vi sommersesongen for åpen! Har du ikke planer for helgen kan vi anbefale både Heibergtunet Storevatn, Sandvatn eller alltid vakre Bleskestadmoen. Stranddalen åpner for betjent sesong fredag 18. juni og her meldes det om 4 grader i vannet. 

Rogaland brann og redning minner om at det er gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

Det er viktig at alle som skal på tur booker seng på forhånd.  Er dere to som skal på tur booker dere to senger. Er dere fire booker dere fire senger. Vi har redusert antall tilgjengelige senger på hver hytte til henholdsvis fem og ti senger. Dette reguleres i bookingsystemet. Det kan da være nødvendig å bytte om på senger ved ankomst på hytta for å fordele grupper mellom rommene, slik at hver gruppe så langt som mulig har eget rom. Dette avklares mellom gjestene, evt. ved hjelp av hyttevakt de stedene som har dette. Alle gjester bes være fleksible og opptre hensynsfullt for å ivareta avstand av smittevernhensyn. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda, men det er mulig å hente ut proviant om du er på langtur og går forbi. Les mer her Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene.

Tips til vading ​​​​​​​

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Nå er det bare å pusse fjellstøvelene og pakke tursekken for fottursesongen har tyvstartet på Haukelifjell. Det er gangbart til klassikerne Kista og Vesle Nup. En må regne med å gå på omtrent 75 prosent barmark og 25 prosent snø, men snøen er fast, fin og stort sett uproblematisk å trå på. Fra 1300 høydemeter ligger det fremdeles en god del snø, spesielt i skyggesidene. De høyeste toppene og lengste vandreturene bør du derfor spare til litt senere i sesongen. Vær obs på høy vannføring som følge av snøsmelting, og husk at broene ikke er lagt ut for sesongen enda. For deg som enda ikke er ferdig med skisesongen er det fremdeles snø på nordsiden av Sveigen og innover mot Middyr (uten at vi kan gi noen garanti for mengder eller forhold). Isen på Ståvatn er nå helt borte (med unntak av noen få isflak som seiler med vinden mellom øst og vest). Kajakker og kanoer er tatt frem for sesongen. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fottursesongen er noen uker unna enda. Nødsamband ute av drift på hytta. 

SULDALSHEIENE

Det kun få steder det ligger snø og den er helt ok å gå på. En vil møte på fenner i nordhellinger. Det tørre været gjør at stiene tørker godt opp og det lover bra for den kommende fottursesongen.  

Kvanndalen 611 moh. Barmark og tørt fra Kvanndalsdammen og inn til hytta. Fortsatt snø i fjellet opp fra Tronggjo. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fine forhold både for fottur. Anleggsveien til Sandvatnet er snøfri. Fortsatt snø fra 950 moh. og høyere. Barmark og fine forhold på stien mellom Sandvatnet - Reinskvelven og Bleskestadmoen.

Jonstølen 720 moh.

Sandsa 630 moh. Sesongbro er på plass. 

Stranddalen 970 moh. Betjent fra fredag 18. juni til søndag 19. september 2021. Fine forhold for fottur. 

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Nødsamband ute av drift.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. Ikke melding om at noen har gått inn hit til fots enda. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Fine forhold for fotturer nå. Ikke meldinger fra Eidavatn på 1080 moh. enda. 

Melands Grønahei 890 moh. Forhold for fottur. 

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 1. oktober grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh. Det ligger mulig noe snø igjen på det høyeste punktet på ruta mellom Fjellsenden fra Melands Grønahei og punktet der du går ned i selve Grasdalen. Godt merket, så ikke noe problem å finne frem.  Bart rundt hytta. 

Melding om at det nå er fint gå fra Grasdalen til Stakken. Det er mulig noe snø over høyden i Brokadalen, og én veldig stor skavl mellom Storhillerdalen og Kannekleiv. Denne kan nok noen synes er litt skummel å gå ned, men med litt forsiktighet skal det ikke være noe problem.

Stakken 760 moh. Forhold for fottur inn til hytta nå. Det er greit å gå over Klinkehorten, men vær forberedt på noe snø på det høyeste partiet. 

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Snøsmeltingen pågår nå for fullt og noen bekker er større enn vanlig. Fine forhold for fotturer. Ikke meldinger fra Litle Aurådal, Kringlevatn eller Heibergtunet Storevatn.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai.  

Veien mellom Suleskard og Brokke åpnet 19 mai. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er satt på plass. Fine forhold for fottur. 

Taumevatn 792 moh. Fine forhold for fottur. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er satt på plass. Fine forhold for fottur. 

Kringlevatn 940 moh.  

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Ikke melding om at noen har gått inn hit på beina så langt i år. Men det er nok mulig.  

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Veien mellom Sirdal og Lysebotn åpnet onsdag 12. mai. Så godt som snøfritt fra parkeringen og inn, tørt og fint i området rundt.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Så godt som barmak. Følg sommerløypene. 

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Usikker på hvor mye snø som ligger her enda, men nå er det nok mulig å gå til fots fra alle kanter. 

Blåfjellenden 600 moh. Det er sommerforhold, snøen er omtrent vekk, bare noen få fenner og snøfelt igjen og de smelter godt med de gode temperaturene vi har nå. 

Usikker på forholdene fra Mån til Blåfjellenden. Ved snøsmelting i høyden er det en del vann Fidjafossen.

Sandvatn 910 moh. Følg sommerløypa. Fint mulig å gå på beina nå. 

Tomannsbu 750 moh. Ikke melding om at noen har gått inn hit til fots enda.  

Støle 530 moh. Fottur til Støle fra Skreå. 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for fottur fra både Bjordal og Eikebrekka. 

Skåpet 605 moh. Turen opp fra Vinddalen er våt og tidvis myrete. Bruk gjerne gode fjellsko. Videre til og fra Flørli meldes det om en og annet snøfonn som ikke er helt smeltet og det er som forventet vått og myrete.

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 


LYSEFJORDEN

Det skal være fint å gå mellom Flørli og Skåpet nå. Kun noen mindre snøfenner må krysses og det er litt vått i terrenget. Gode fjellsko anbefales. Fra Flørli til Langavatn og Kjerag meldes det om fine forhold. Fremdeles en del store snøpartier å krysse, maks. 100 meter lange, men snøen bærer godt. Stiene er tørre og fine.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai. 

Kjetting på stien til Kjerag er montert for sesongen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Veien mellom Sirdal og Lyseboten åpnet onsdag 12. mai. Må forvente litt snø på både stien opp og ut til bolten ved Kjerag, men ikke noe problem å gå. Anbefaler gode fjellsko og varme klær. Kjettinger er montert for sesongen. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der.  Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Få en fargerik opplevelse! Hytta er åpen frem til 19. oktober. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fine forhold for fottur. Kafeen i Kraftsasjonen har åpent hver helg fra 1. mai til 26. september og hver dag om sommeren. Les mer her

Nå er det bare å pusse fjellstøvelene og pakke tursekken for fottursesongen har tyvstartet på Haukelifjell.
Nå er det bare å pusse fjellstøvelene og pakke tursekken for fottursesongen har tyvstartet på Haukelifjell. Foto: Ole Johan Storaker
Fine forhold for fottur inn til Stranddalen.
Fine forhold for fottur inn til Stranddalen. Foto: Helen Seglem.
Låtervikvatnet. På stien mellom Flørli og Langavatn.
Låtervikvatnet. På stien mellom Flørli og Langavatn. Foto: Hilde Tosterud
Litt snø i krysset  fra Flørli - Langavatn. Bildet er tatt torsdag 10.juni.
Litt snø i krysset fra Flørli - Langavatn. Bildet er tatt torsdag 10.juni. Foto: Hilde Tosterud
Langavatn.
Langavatn. Foto: Hilde Tosterud
Sesongbroen på vei til Sandsa er på plass.
Sesongbroen på vei til Sandsa er på plass. Foto: Per Henriksen.
Nilsebu er  under etterlengtet oppussing og vil derfor være stengt denne sesongen.
Nilsebu er under etterlengtet oppussing og vil derfor være stengt denne sesongen. Foto: Per Henriksen
Statnett holder på med arbeid lans veien inn til Songedalen Fjellgård. Vis aktsomhet når du passerer.
Statnett holder på med arbeid lans veien inn til Songedalen Fjellgård. Vis aktsomhet når du passerer.
Statnett er ferdig med en del av arbeidet mens langs stien ligger det fortsatt en del stein de må sikre..
Statnett er ferdig med en del av arbeidet mens langs stien ligger det fortsatt en del stein de må sikre..

Skrevet av Kaja Raa Storaker 16. juni 2021