Uke 23 i Ryfylkeheiene

Sommeren er på vei. Her fra området rundt Børsteinen 6. juni.
Sommeren er på vei. Her fra området rundt Børsteinen 6. juni. Foto: Rune Evjeberg

Vi har sagt det før og kommer til å si det igjen: Nå er det fint i fjellet. Det tørre været gjør at stiene tørker godt opp og det lover bra for den kommende fottursesongen. Helt snøfritt er det ikke, men skiseongen er over. Det kun få steder det ligger snø og den er helt ok å gå på. En vil møte på fenner i nordhellinger. Over 1000 meters høyde er det fortsatt en del snø igjen. Fra Haukeliseter melder de at smeltesesongen er i gang. Men med gode temperaturer er det nok ikke mange ukene før fottursesongen også kommer til Haukeli-området. Lange og lyse kvelder gjør at en kan klare å komme seg langt til fjells. 

Fine forhold for fotturer til alle hytter i lavere strøk. 

Rogaland brann og redning minner om at det er gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

Fra fredag 28. mai er det sengebooking på våre selv -og ubetjente hytter. Det er viktig at alle som skal på tur booker seng på forhånd.  Er dere to som skal på tur booker dere to senger. Er dere fire booker dere fire senger. Vi har redusert antall tilgjengelige senger på hver hytte til henholdsvis fem og ti senger. Dette reguleres i bookingsystemet. Det kan da være nødvendig å bytte om på senger ved ankomst på hytta for å fordele grupper mellom rommene, slik at hver gruppe så langt som mulig har eget rom. Dette avklares mellom gjestene, evt. ved hjelp av hyttevakt de stedene som har dette. Alle gjester bes være fleksible og opptre hensynsfullt for å ivareta avstand av smittevernhensyn. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Den plutselige sommertemperaturen har satt fart på snøsmelting. Områdene rundt fjellstuen er så og si snøfrie, isen på Ståvatn er nesten helt borte og gresset blir grønnere for hver time som går. Det er mulig å gå korte fotturer i området rundt fjellstuen (f.eks. opp "P-bakken", stien mot demningen og turer nærmere Vågslidtunellen), men de merkede sommerstiene og toppene må nok ha noen uker til før de er gangbare.  

Det er fremdeles snø igjen i fjellet, spesielt over 1200 m.o.h. og på nordsider. Det meldes om at det fremdeles er muligheter for å gå på ski inn mot Middyr og i retning Sandfloeggi. Vær likevel obs på at det finnes partier uten snø i terrenget, at det er stor fare for å tråkke igjennom og at elver og bekker har åpnet seg. Isen som måtte ligge igjen på vannene anses ikke lenger som trygg å ferdes over.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fottursesongen er noen uker unna enda. Nødsamband ute av drift på hytta. 

SULDALSHEIENE

Det kun få steder det ligger snø og den er helt ok å gå på. En vil møte på fenner i nordhellinger. Det tørre været gjør at stiene tørker godt opp og det lover bra for den kommende fottursesongen. Helt snøfritt er det ikke, men skiseongen er så godt som over. Over 1000 meters høyde er det fortsatt en del snø igjen. For to uker siden var isen på Blåsjø veldig blå og mye overvann. Det var folk på ski til både Hovatn og Vassdalstjørn siste helgen i mai. Disse gikk fra Bykle-siden. 

Kvanndalen 611 moh. Barmark og tørt fra Kvanndalsdammen og inn til hytta. Fortsatt snø i fjellet opp fra Tronggjo. 

Bleskestadmoen 711 moh.  Fine forhold både for fottur. Anleggsveien til Sandvatnet er snøfri. Fortsatt snø fra 950 moh. og høyere. Barmark og fine forhold på stien mellom Sandvatnet - Reinskvelven og Bleskestadmoen.

Jonstølen 720 moh. Fint og bart rundt hytta og man kan kjøre til den øverste parkeringen. 

Sandsa 630 moh. Alt snø rundt hytta er smeltet. Anleggsveien fra Gullingen er snøfri. Sesongbro forventet å bli lagt ut i slutten av juni.

Stranddalen 970 moh. Det er snøfritt til parkeringen på Øvre Moen. Helt snøfritt rundt hytta. Ikke melding om at noen har gått inn til fots. Nødsamband på Stranddalen er ute av drift. Betjent fra fredag 18. juni til søndag 19. september 2021

Krossvatn 1090 moh. Vårlige skiforhold.

Vassdalstjørn 1120 moh. Vårlige skiforhold. Nødsamband ute av drift.

Hovatn 1111 moh. Vårlige skiforhold.

Storsteinen 950 moh. Ikke melding om at noen har gått inn hit til fots enda. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Fine forhold for fotturer nå. Ikke meldinger fra Eidavatn på 1080 moh. enda. Isfritt på Nilsebuvatn og snø er smeltet på vei til Nilsebudammen.Snøsmeltingen pågår nå for fult og noen bekker er større enn vanlig.

Melands Grønahei 890 moh. Forhold for fottur. Fra Kleivaland er det fint og bart. Litt snø igjen i Austmannsskardet, men det var ikke problem å komme forbi  helgen 28. - 30. mai. Oppe på platået fra Raudkleiv mot Nov er det litt snø å tråkke i, men det går helt fint å finne frem.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 1. oktober grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh. Det ligger mulig noe snø igjen på det høyeste punktet på ruta mellom Fjellsenden fra Melands Grønahei og punktet der du går ned i selve Grasdalen. Godt merket, så ikke noe problem å finne frem.  Bart rundt hytta. 

Melding om at det nå er fint gå fra Grasdalen til Stakken. Det er mulig noe snø over høyden i Brokadalen, og én veldig stor skavl mellom Storhillerdalen og Kannekleiv. Denne kan nok noen synes er litt skummel å gå ned, men med litt forsiktighet skal det ikke være noe problem.

Stakken 760 moh. Forhold for fottur inn til hytta nå. Det er greit å gå over Klinkehorten, men vær forberedt på noe snø på det høyeste partiet. 

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Snøsmeltingen pågår nå for fullt og noen bekker er større enn vanlig. Fine forhold for fotturer. Ikke meldinger fra Litle Aurådal, Kringlevatn eller Heibergtunet Storevatn.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai.  

Veien mellom Suleskard og Brokke åpnet 19 mai. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er satt på plass. Fine forhold for fottur. 

Taumevatn 792 moh. Fine forhold for fottur. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er satt på plass. Fine forhold for fottur. 

Kringlevatn 940 moh.  

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Ikke melding om at noen har gått inn hit på beina så langt i år. Men det er nok mulig.  

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Veien mellom Sirdal og Lysebotn åpnet onsdag 12. mai. Så godt som snøfritt fra parkeringen og inn, tørt og fint i området rundt.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Så godt som barmak. Følg sommerløypene. 

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Usikker på hvor mye snø som ligger her enda, men nå er det nok mulig å gå til fots fra alle kanter. 

Blåfjellenden 600 moh. Det er sommerforhold, snøen er omtrent vekk, bare noen få fenner og snøfelt igjen og de smelter godt med de gode temperaturene vi har nå. 

Usikker på forholdene fra Mån til Blåfjellenden.  Ved snøsmelting i høyden er det en del vann Fidjafossen.

Sandvatn 910 moh. Følg sommerløypa. Fint mulig å gå på beina nå. 

Tomannsbu 750 moh. Ikke melding om at noen har gått inn hit til fots enda.  

Støle 530 moh. Fottur til Støle fra Skreå. 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for fottur fra både Bjordal og Eikebrekka. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fottur.  Nå er det mulig å gå videre til Flørli. Ta med bookingbekreftelsen. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 


LYSEFJORDEN

Det skal være fint å gå mellom Flørli og Skåpet nå.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet onsdag 12 mai. 

Kjetting på stien til Kjerag er montert for sesongen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Veien mellom Sirdal og Lyseboten åpnet onsdag 12. mai. Må forvente litt snø på både stien opp og ut til bolten ved Kjerag, men ikke noe problem å gå. Anbefaler gode fjellsko og varme klær. Kjettinger er montert for sesongen. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der.  Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Få en fargerik opplevelse! Hytta er åpen frem til 19. oktober. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fine forhold for fottur. Kafeen i Kraftsasjonen har åpent hver helg fra 1. mai til 26. september og hver dag om sommeren. Les mer her

Børsteinen. Badetemperaturen er 4 grader.
Børsteinen. Badetemperaturen er 4 grader. Foto: Rune Evjeberg
Lyseheiene.
Lyseheiene. Foto: Rune Evjeberg

Skrevet av Kaja Raa Storaker 10. juni 2021