Uke 22 i Ryfylkeheiene

Sommerfølelse på Bleskestadmoen.
Sommerfølelse på Bleskestadmoen. Foto: Kaja Storaker

Det meldes om sommerlige forhold og gode temperaturer i fjellet. Helt snøfritt er det ikke, men skiseongen er så godt som over. Lange og lyse kvelder gjør at en kan klare å komme seg langt til fjells. Følg sommerløypene. Det vil forsatt være en del snøfenner i nordvendte fjellsider, og over 1000 meters høyde er det fortsatt en del snø igjen. Fra Haukeliseter melder de at smeltesesongen er i gang. Men med gode temperaturer er det nok ikke mange ukene før fottursesongen også kommer til Haukeli-området. 

Fine forhold for fotturer til  Viglesdalen, Skåpet og Kvitlen. Det er også mulig å gå til Melands Grønahei men en vil møte på snø i Austmannsskardet. I Sirdalsheiene kan man følge anleggsveien for å komme  til fots til Taumevatn, Storevatn eller Grautheller. I Suldal er både Bleskestadmoen og Jonstølen klare til å ta imot fjellvandrere.

Rogaland brann og redning minner om at det er gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

Fra fredag 28. mai er det sengebooking på våre selv -og ubetjente hytter. Det er viktig at alle som skal på tur booker seng på forhånd.  Er dere to som skal på tur booker dere to senger. Er dere fire booker dere fire senger. Vi har redusert antall tilgjengelige senger på hver hytte til henholdsvis fem og ti senger. Dette reguleres i bookingsystemet. Det kan da være nødvendig å bytte om på senger ved ankomst på hytta for å fordele grupper mellom rommene, slik at hver gruppe så langt som mulig har eget rom. Dette avklares mellom gjestene, evt. ved hjelp av hyttevakt de stedene som har dette. Alle gjester bes være fleksible og opptre hensynsfullt for å ivareta avstand av smittevernhensyn. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Da har vi kommet til den tiden av året hvor vi hverken kan skryte på oss skisesong eller fottursesong. Mellomsesongen, eller smeltesesongen, er i gang. Det ligger fremdeles en god del snø i terrenget, spesielt i høydene. Denne snøen er våt, råtten og bærer ikke særlig bra. Å forsøke seg på ski nå vil være for meget, spesielt interesserte. Det samme gjelder føret innover vidda - her er det fremdeles en god del snø, men gammel snø kombinert med åpne bekker og elver gir ikke det beste utgangspunktet for å legge ut på tur nå (sommerbroene er ikke lagt ut for sesongen). Isen på vannene har i stor grad begynt å sprekke opp, og det er ikke lenger mulig å ferdes over isen. 

Selv om vi trolig har lagt skiene på hylla for denne gang, er det fremdeles for tidlig å erklære fottursesongen for startet på 1000 meter - til det er det for mye snø igjen. Likevel går snøsmeltingen fort, og med sommertemperaturer i sikte de neste dagene er det nok ikke så altfor mange uker til før stiene er gangbare.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fottursesongen er noen uker unna enda. Nødsamband ute av drift på hytta. 

SULDALSHEIENE

Nå meldes det om røde tall på gradestokken også om nettene. Generelt vil smeltingen gjøre at elver og bekker går opp. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst. Melding om at isen på Blåsjø nå er veldig blå og mye overvann. Det var folk på ski til både Hovatn og Vassdalstjørn i helgen. Disse gikk fra Bykle-siden. 

Kvanndalen 611 moh. Barmark og tørt fra Kvanndalsdammen og inn til hytta. Fortsatt snø i fjellet opp fra Tronggjo. 

Bleskestadmoen 711 moh.  Fine forhold både for fottur. Anleggsveien til Sandvatnet er snøfri. Fortsatt snø fra 950 moh og høyere. Barmark og fine forhold på stien mellom Sandvatnet - Reinskvelven og Bleskestadmoen.

Jonstølen 720 moh. Fint og bart rundt hytta og man kan kjøre til den øverste parkeringen. 

Sandsa 630 moh. Alt snø rundt hytta er smeltet. Annleggsveien fra Gullingen er snøfri. Sesongbro forventet å bli lagt ut i slutten av juni.

Stranddalen 970 moh. Det er snøfritt til parkeringen på Øvre Moen. Snøfritt rundt hytta. Ikke melding om at noen har gått inn til fots. Nødsamband på Stranddalen er ute av drift. Betjent fra fredag 18. juni til søndag 19. september 2021

Krossvatn 1090 moh. Vårlige skiforhold.

Vassdalstjørn 1120 moh. Vårlige skiforhold. Nødsamband ute av drift.

Hovatn 1111 moh. Vårlige skiforhold.

Storsteinen 950 moh. Ikke melding om at noen har gått inn hit til fots enda. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Den snøen som enda ligger smelter nå raskt og det er uproblematisk å gå til fots. Ikke meldinger fra Eidavatn på 1080 moh. enda. Vann ved 750 meters høyde har nok åpnet seg helt opp denne uken. 

Melands Grønahei 890 moh. Forhold for fottur. Fra Kleivaland er det fint og bart. Litt snø igjen i Austmannsskardet, men det var ikke problem å komme forbi  helgen 28. - 30. mai. Oppe på platået fra Raudkleiv mot Nov er det litt snø å tråkke i, men det går helt fint å finne frem.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 1. oktober grunnet oppussing. Isfritt på Nilsebuvatn og snø er smeltet på vei til Nilsebudammen.

Grasdalen 630 moh. Ganske mye snø på det høyeste punktet på ruta mellom Fjellsenden fra Melands Grønahei og punktet der du går ned i selve Grasdalen. Godt merket, så ikke noe problem å finne frem, men de som går må være forberedt på å tråkke i ganske store snømengder. Det ligger en god del snø øverst i Grasdalen, men dette smelter nok fort nå. Bart rundt hytta. 

Melding om at det nå er fint gå fra Grasdalen til Stakken. Det er en del snø over høyden i Brokadalen, og én veldig stor skavl mellom Storhillerdalen og Kannekleiv. Denne kan nok noen synes er litt skummel å gå ned, men med litt forsiktighet skal det ikke være noe problem.

Stakken 760 moh. Forhold for fottur inn til hytta nå. Det er greit å gå over Klinkehorten, men vær forberedt på noe snø på det høyeste partiet. 

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Snøsmeltingen pågår nå for fult og noen bekker er større enn vanlig. Fine forhold for fotturer. Ikke meldinger fra Litle Aurådal, Kringlevatn eller Heibergtunet Storevatn.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai.  

Veien mellom Suleskard og Brokke åpnet 19 mai. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er satt på plass. Fine forhold for fottur. 

Taumevatn 792 moh. Fine forhold for fottur. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er satt på plass. Fine forhold for fottur. 

Kringlevatn 940 moh.  

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Ikke melding om at noen har gått inn hit på beina så langt i år. Men det er nok mulig.  

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Veien mellom Sirdal og Lysebotn åpnet onsdag 12. mai. Fine forhold for fottur men må nok berege å gå litt på snø.  

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Mellomsesong før det er helt barmark, og i høyden er det enda mer snø enn lyng. Mulig vi må ha kommende helg med god fart på smelting før det kan meldes om at det er fine barmaksforhold til Blåfjellenden og Tomannsbu. 

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Skiforhold fra Lysevegen til Langavatn. Godt med snø ennå på høyden nord for vannet. Nesten ikke nødvendig å ta av skiene. Men det minker fort i sørhellingene. Det var fremdeles godt med is på Langavatn 21. mai og veldig bra med snø for årstiden. Rundavatn mellom Langavatn og Sandvatn var åpen på østsiden. 

Blåfjellenden 600 moh. Melding fra helgen 28 - 30 mai - For lite snø til å gå på ski, men for mye snø til at det er godt føre for fottur. Mye råtten snø, og vanskelig å følge løypen flere steder til fots. Synker fort nedi snøen- og melding fra de som var der i helgen er at var tungt å gå. Noen småskumle fonner mellom Kringlekveven og Leitesvatnet. Enkelte partier var helt bare. Skaret ned til Blåfjellenden var det enda partier med mye snø. Forrige gjester bar med seg ski, men fikk svært lite bruk for de.

Blåfjellenden var helt snøfritt nå. Mye vann etter snøsmelting.

Fra Mån til Blåfjellenden kan det meldes om vanskelige, tilsynelatende rasfarlige, snøfonner ved Fidjafossen.

Sandvatn 910 moh. Fremdeles muligheter for skitur til Sandvatn. Det er fremdeles mer snø enn lyng. Isen over vannene er ikke farbar. Man treffer på snøen i bakke nr 2 opp fra Lysebekken. Traseen ble i helgen lagt i skråningene ned mot Maritjødnane og man måtte av med skiene 3-4 ganger før hytta.

Tomannsbu 750 moh. Ikke melding om at noen har gått inn hit til fots enda.  

Støle 530 moh. Fottur til Støle fra Skreå. Fint å gå, noe snø i Trongane, men forsvinner nok fort nå.

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for fottur fra både Bjordal og Eikebrekka. Vått i myrene der det stort sett alltid er vått!

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fottur.  Nå er det mulig å gå videre til Flørli. Ta med bookingbekreftelsen. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Veien brøytes ikke reglemessig ved snøfall. 


LYSEFJORDEN

Ikke melding om at noen har gått mellom Flørli og Kjerag enda. Mulig man bør vente til over kommende helg om man vil unngå snø. Det skal være fint å gå mellom Flørli og Skåpet nå.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet onsdag 12 mai. 

Kjetting på stien til Kjerag er montert for sesongen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Veien mellom Sirdal og Lyseboten åpnet onsdag 12. mai. Må forvente litt snø på både stien opp og ut til bolten ved Kjerag, men ikke noe problem å gå. Anbefaler gode fjellsko og varme klær. Kjettinger er montert for sesongen. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der.  Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Få en fargerik opplevelse! Hytta er åpen frem til 19: oktober. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fine forhold for fottur. Kafeen i Kraftsasjonen har åpent hver helg fra 1. mai til 26. september og hver dag om sommeren. Les mer her

Parkeringen ved Lortabu.
Parkeringen ved Lortabu. Foto: Atle Ommundsen
Sandvatn
Sandvatn Foto: Atle Ommundsen
Fra en topp utenfor stien med utsikt ned mot Mangædne.
Fra en topp utenfor stien med utsikt ned mot Mangædne. Foto: Atle Ommundsen
Snøforhold ved Sandvatn-demningen. Fint å gå til fots herfra og ned til Bleskestadmoen.
Snøforhold ved Sandvatn-demningen. Fint å gå til fots herfra og ned til Bleskestadmoen. Foto: Fredrik Nilsen
Kvanndalen.
Kvanndalen. Foto: Fredrik Nilsen
Badeferie ved Vassdalstjørn.
Badeferie ved Vassdalstjørn. Foto: Arild Syvertsen.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 2. juni 2021